Egekben az élelmiszerárak, és ez még csak a kezdet: meddig tarthat még a drágulás?

Egekben az élelmiszerárak, és ez még csak a kezdet: meddig tarthat még a drágulás?

agrarszektor.hu
Idén elképesztő élelmiszer-drágulást tapasztalhattak a vásárlók, ám úgy tűnik, hogy ez jövőre sem fog megszakadni, sőt, azt sem lehet kizárni, hogy akár fel is gyorsulhat ez a folyamat. Idén - a tavalyi magas bázishoz képest is - hónapról-hónapra gyorsuló ütemben drágultak az élelmiszerek, szinte alig van olyan termék, amit elkerült volna az áremelkedés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Októberben a KSH adatai szerint már 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet, de minden hónapban találni jó néhány élelmiszerfajtát, amelyek árai kiugrónak nőttek. A múlt hónapban az étolaj ára 30,4, a margariné 18,8, a munkahelyi étkezésé 10,1, a baromfihúsé 9,3, a péksüteményeké 8,4, a kenyéré 8,1, a büféáruké és az éttermi étkezésé egyaránt 7,9 százalékkal emelkedett a tavalyi szinthez képest. A sertéshúsból túlkínálat van, itt inkább az árak tartására törekszenek a termelők, akárcsak a pulykaágazatban - írja a Népszava.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A liszt egy év alatt 12,5 százalékkal drágult, de kiugró volt a havi változás is, hiszen szeptemberhez képest októberben csaknem 7 százalékkal került többe a kenyérnekvaló. És a 200 forint közeli ár sincs kőbe vésve, hiszen a malmi búza ára eddig soha nem tapasztalt magasságba emelkedett: az árutőzsdén tonnáját már 100 ezer forintért is kínálják. Átlagos idén a búza minősége, de kisebb a betakarított mennyiség, mintegy 4 5 millió tonna. Az átlagosan 8 millió tonnás kukoricatermés idén várhatóan csak 6,5 millió tonna lesz. Ebből 2 millió tonnát fölvásárol a hazai bioetanol-, illetve a kukorica-feldolgozó ipar, és az export is nagyjából ugyanennyit tesz ki. Nem csoda, hogy a kukorica ára tonnánként, szintén rekordokat döntve, 90 ezer forintos szinten mozog.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke a lapnak elmondta, hogy a gabonaárakat nagymértékben a magas kőolaj és földgázárak húzzák fölfelé. Drágult az üzemanyag, a szállítás, a műtrágya, ha egyáltalán van, lassan megfizethetetlen, és ez nem magyar specialitás. A legkeresettebb fehér, illetve félbarna kenyér kilója 300-350 forint, míg a többi kenyérfajta 400-1000 forintos kategóriába esik, vagy még magasabb áron kapható. A szakember szerint folytatódik a sütőipar koncentrációja is. Néhány nagy, bolthálózattal is rendelkező cég milliárdos nagyságrendű közpénzinjekcióval erősítve fejleszthet, de főleg a közepes méretű vállalkozásokat megtizedelheti a nem teljesen egyenlő feltételekkel folytatott verseny. A kicsik életben maradási esélyeit növelheti a helyi igények kielégítése, valamint az egyedi különleges termékek készítése.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jóval többett kell fizetnünk a baromfiért is

A baromfihús és az ebből készült készítmények árai is megemelkedtek, ez pedig különösen igaz a csirkemell filére. Míg e terméknél a drágulás alig észrevehető forgalomvisszaesést hozott, a pulykahús fogyasztás részben a magasabb árak miatt csökkent. Tavaly a Covid-19 járvány, illetve a madárinfluenza is nehezítette az ágazat szereplőinek életét. A pandémia bedöntötte a vendéglátó- és az idegenforgalmi ipart, ami a pulykahústermékek fontos felvevőpiaca volt. Az energia és egyéb költségek emelkedése pedig csak "ráadás". A 2004-es 143 000 tonnáról a termelés mára 100 000 tonnára csökkent, miközben a lengyel kibocsátás 236 000 tonnáról majd' 376 000 tonnára nőtt. Idén a hazai pulykatermelés további 3 000 tonnával eshet vissza, mi, magyarok pedig évek óta alig eszünk pulykát, hiszen a fogyasztásunk nem haladja meg a 4 kilogramm/főt.

A nagy pulykatermelő országok növelték a termelést, s ez lenyomja az európai árakat. A hazai gazdaságok jelentős része nem fejlesztett, hiányzik az innováció és drágán termelnek. Ez a megállapítás egyébként más állattenyésztő ágazatokra is többé, kevésbé érvényes. Muzsek szerint strukturális reformra van szükség, le kell szorítani a termelési költségeket és növelni kell a magasabb hozzáadott értékű termékek arányát, valamint a lakosság körében népszerűbbé kell tenni a pulykahúst.   

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03