Brutális kenyérdrágulás a láthatáron: drasztikus áremelés jön a pékségekben

agrarszektor.hu
Az alapanyag, a munkabér és a szállítási költségek emelkedése miatt folyamatosan nő a kenyér ára. A szakemberek szerint a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején. A vidéki pékségek számára azonban nem csak ez okoz egyre komolyabb problémát.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az alapanyagok, a munkabérek és a szállítási költségek emelkedése miatt folyamatosan nő a kenyér ára Magyarországon. Ahogy azt Varga Ferenc, a Magyar Pékszövetség Csongrád-Csanád megyei elnökségének tagja kifejtette, most volt egy áremelés, 350-400 forint körül van a kenyér nagykereskedelmi ára. Miután egy kiló kenyér 75 deka lisztből készül, a liszt ára meghatározó tényező - olvasható a Delmagyar.hu oldalán.

A lisztnél már most olyanokat mondanak, hogy nem tudom, mi lesz a vége. Elhangzott, hogy az eddigi durván 100 forint körüli összegről 150 forintra emelkedik a liszt kilónkénti ára

- mondta Varga Ferenc, aki egyben a mórahalmi és ásotthalmi Varga Pékség vezetője.

A szakember szerint az jó kérdés, hogy miért emelkedik a liszt ára. A gazdák és a malmok egy csapatban őrölnek. A gazdák nagyon megerősödtek, óriási tározókat építettek, amire rengeteg jó uniós pályázat volt, és okosan betárolják a lisztet. Nem kényszerülnek rögtön eladni, hanem tárolják és figyelik a piaci viszonyokat. Én ezt nem tudom megtenni, mert a kenyeret nem lehet tárolni. A gazdák az utóbbi öt-tíz évben nagyon jó pozícióba kerültek - jelentette ki Varga Ferenc, hozzátéve, hogy a gazdák költségei is növekednek: emelkedik a mű­­trágya, a növényvédő szerek ára is. Emellett pedig mind a malmoknál, mind a gazdáknál is jelentős tényező a munkabér és a szállítási költség.

Nekem a legnagyobb aggodalmam a munkaerő. Egy pékségben ünnepkor, hétvégén, akkor dolgozunk, amikor más pihen. Erre egyre nehezebb embert találni. Nem látom a hosszú távú utánpótlást, mert nem akarják a fiatalok ma ezt a szakmát választani. Az alkalmazottak is tisztában vannak ezzel, elém álltak egy kőkemény béremeléssel

- magyarázta Varga Ferenc.

A szakember szerint az alapanyagár-emelkedés folyamatos, az ágazat szereplői nem is jelentenek már be semmit, csak amikor jön a számla, akkor lehet látni, hogy megemelték az élesztő vagy margarin árát. Hogy ez jövőre hol áll meg, azt Varga Ferenc nem tudta megítélni. A Varga Pékség vezetője úgy véli, annak vége, hogy nagy csinnadrattával bejelentik a pékek, hogy árat emelnek, helyette egyszerűen kiírják, és kész. A péktermékek ára drasztikusan emelkedni fog, ami azért tölti el aggodalommal a szakembert, mert a piac is reagálni fog, kérdés azonban, hogy hogyan. Mert a pékeknek is el kell adniuk az árujukat, talpon kell maradniuk, de ha valaki nem emel árat, akkor abba a vállalkozás megy tönkre, amire az utóbbi években volt is példa bőven - érvelt a szakember, aki szerint a vásárló úgy védekezik majd, hogy tudatosan vásárol kenyeret: ha fél kilóra van szüksége, nem vesz egy kilót.

Kilencéves csúcson van a búza ára a terménytőzsdén. A márciusi jegyzésű malmi búzaár tonnánként 296 dollárra, 2007 szeptembere óta a legmagasabb szinte emelkedett, miközben Magyarországon is rég látott magasságban vannak az árak - írta a Világgazdaság. Az őrlésre alkalmas, jó minőségű búza ára Magyarországon tonnánként 90 ezer forint körül van, de januárban a 100 ezer forintot is elérheti, ami a pékáruk árán is meg fog látszani. A lap idézett egy szakértőt, Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki negyven év alatt nem tapasztalt a mostanihoz mérhető áremelkedést. Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója szerint ismert, hogy a malmok 40%-kal emelik a liszt átadási árát, de - ahogy azt az Agrárszektor is megírta - a szakértő úgy véli, összességében 10-15%-os drágulás jöhet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?