Kényszerhelyzetbe került Szerbia: nagy a tét, ezen sürgősen változtatni kell

agrarszektor.hu
Anneliese Vollweiler az Anevo Trading ügyvezető igazgatója, a balkáni régió gyümölcságazatának szakértője szerint Szerbia 100 százalékban függ az Oroszországból származó energiától. Az EU-tagságra pályázó Szerbia ezért a jelenlegi helyzetet tekintve kényszerhelyzetben van. Szerinte Szerbia különösen a növény-, a málna-, a szeder- és a szilvatermesztésével tűnik ki.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A kelet-európai ország összességében jobb gazdasági helyzetben van, mint sok más balkáni ország a szakértő szerint. Szerbia évente 70-80 ezer tonna málnát tud értékesíteni, amelyet az EU különböző országaiba, az Egyesült Államokba és Oroszországba adnak el. Ugyanakkor elmondta, hogy a volt Jugoszlávia egyes államainak továbbra is van némi függősége az orosz piactól, mivel még mindig jelentős mennyiséget értékesítenek Oroszországba jó áron. Emellett Oroszország a közelmúltban néhány új tevékenységet indított Szerbiában, valamint Törökországban - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezen kívül Kína hidakba és autópályákba fektet be Szerbiában, a Selyemút projektje révén Belgrádot gazdasági csomóponttá akarja tenni. Jelenleg számos kihívást kell leküzdenie az országnak, különösen a politikai kihívásokat  

 - állítja Vollweiler. 

A szakértő attól tart, hogy Kína befolyása tovább nőhet Szerbiában, ha az EU nem cselekszik gyorsan. Ugyanakkor Szerbia gazdaságilag jól áll, ami nem kis részben a kiváló termények exportjának köszönhető. Az árukat jó minőség jellemzi. Az áfonyát például Nagy-Britannia egyik legnagyobb szupermarketláncának és egy nagy németországi áruháznak adják el. Vollweiler szerint a bogyós gyümölcsök feldolgozásához a legmodernebb gépeket is használják. Elsősorban a Duke fajtát termesztik. A málnából elsősorban a sötét Willamette fajtát termesztik, amelyet elsősorban az iparnak értékesítenek, míg a Heritage fajtát a friss piacon adják el. A gyümölcsöket az EU szinte valamennyi országába exportálják, a fő exportországok Németország, Ausztria, Franciaország és Nagy-Britannia. A málnát friss, előhűtött - ami különösen a gyümölcslé-ipar számára érdekes - és fagyasztott kategóriában kínálják, amelyet a legjobb IQF (Individual Quick Freeze) minőségben dolgoznak fel. A málnát viszont elsősorban az Egyesült Államokba értékesítik a feldolgozóipar számára.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bogyós gyümölcsöktől a csonthéjasokig nagy mennyiséget exportálnak az EU-ba. Az egyes termékeket többek között szeszes italok és egyéb termékek előállítására is felhasználják. A  szakértő azt állítja, hogy a málna ára tavaly 6 €/kg volt a fagyasztott áru esetében, ami 120.000-130.000 eurós árnak felelt meg kamiononként. Ennyit még soha nem fizettek a málnáért. A német kiskereskedők felé való értékesítés némileg nehezebb, mert a nagy láncok elsősorban éves szerződésekkel terveznek, míg a szerb beszállítók inkább szállítmányról szállítmányra. Szerbiából és Ukrajnából az elmúlt évben jelentős mennyiséget exportáltak az Egyesült Államokba és Kanadába is. Ennek ellenére Ukrajna tavaly még mindig 35 ezer tonna málnát tudott értékesíteni, ami az adott körülmények között nem könnyű. Lengyelország is Európa egyik legnagyobb málnatermesztője, a különböző nyári és őszi fajtákkal: a Polana, Polesie és Polka fajtákkal, amelyek nem olyan jók, mint a Willamette. Ráadásul az utóbbi fajtákat 0,10-0,15 euróval olcsóbban kínálják. Lengyelországban is sok a gépi betakarítás. De mind Lengyelországban, mind Szerbiában munkaerőhiány van.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár a szerb mezőgazdaság is munkaerőhiánnyal küzd, a gépi betakarítás még nem jelent problémát, habár a bogyós gyümölcsű növények sérülnek a gépi betakarítás által. Két-három év után már túlzott károsodást szenvednek, pedig egy ültetvény 12-15 évig is fennmaradhatna. A szakértő szerint a szállítással nincsenek gondok, de az árak 15-20 százalékkal emelkedtek. Mint fogalmazott, az európai energiaválság mindannyiunkat érint. A gyümölcsök rendelkezésre állnak, a beszállítók is megvannak, csak az árak okoznak gondot. Egy 19-20 tonnás nettó áruszállításért Szerbiából Berlinbe tavaly még 1800 eurót fizettünk, ma már 2900-3000 eurót. A szerbiai szamóca idén viszonylag rosszul teljesített, mivel az időjárás nem volt különösebben együttműködő. A Balkánon a görög szamóca dominált, az ipar számára az egyiptomi árut vásárolták. Ugyanez volt azonban igaz az EU-ra is. Marokkó és Egyiptom előrébb járt a szamóca eladás terén, mert jóval alacsonyabb árakkal voltak jelen a piacon. Az élelmiszerárak Szerbiában majdnem olyan magasak, mint Németországban, miközben a jövedelmek csak egyharmada a németországiaknak, ami a szerbiai fogyasztói magatartás változásához vezetett. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?