2022. május 28. szombat Emil, Csanád

Hírek - Állat

Veszélyes ragadozó jelent meg Magyarországon: ijesztő tempóban szaporodik

Az utóbbi években Magyarország csúcsragadozója lett az aranysakál, ez a szürke farkasnál kisebb, rókánál nagyobb, a kutyafélék családjába tartozó állat. Noha a 20. század közepén szinte egész Európából kipusztult, mostanra nemcsak visszatért, de Magyarországon már több tízezer példány is élhet belőle. Mivel ez a ragadozó óriási károkat tud okozni, a szakértők szerint időszerű lenne szabályozni az állományt.
 
 

Az aranysakál a kutyafélék családjába tartozó, a szürke farkasnál kisebb, ám a rókánál nagyobb ragadozó, amelyet a népnyelv nádi farkasként vagy toportyán féregként ismer. Ez az állat nemcsak Magyarországon, de egész Európában őshonos volt, ám a múlt század közepén az élőhelyeinek visszaszorulása és az irtás miatt szinte egész Európából kipusztult, ám a nyolcvanas évek elején a Balkán felől ismét elkezdett nyugat felé terjeszkedni – írta meg az Index.

A mintegy negyven évvel ezelőtti megjelenését követően aztán az állomány ugrásszerűen növekedni kezdett, és a nagyatádi vadász, Horváth Mihály szerint nem alaptalan azt feltételezni, hogy napjainkban akár 25-40 ezer példány is élhet országunkban, miközben nyugat és észak felé haladva lassan egész Európát meghódítja. Németországban tavaly novemberben bizonyosodott be, hogy az aranysakálok már nem csak jelen vannak az országban, de szaporodnak is. Ez pedig aggodalommal töltöte el a helyi hatóságokat, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

Az aranysakál ugyanis nagyon okos állat, a vadászatokon összeköti a lövés hangját a könnyen megszerezhető zsákmánnyal, tudja, vagy belsőség lesz ott, vagy egy sebzett állat, ez könnyű préda, azt eszik, amihez a legkevesebb energiát kell felhasználni. A csapdákat a legtöbbször elkerüli, de ha a család valamelyik tagja így végzi az életét, a többiek hosszú ideig emlékeznek a történtekre.

A sakál többnyire párosan vagy többedmagával vadászik, így a csapdába került társ látványa hosszú időre beég a túlélő egyedek agyába, és ugyanez igaz a fegyveres vadászatra is: ha marad hírvivő, a vadász jó darabig nem számíthat eredményre

– mondta Horváth Mihály.

Az aranysakál intenzív terjedését a faj tulajdonságai magyarázzák, ugyanis egy 11-15 kilogramm tömegű ragadozóról van szó, amely kétszer akkora, mint egy róka. A szakemberek szerint szabályozni kellene az állományt, mert sokfelé – például Somogy megyében – már óriási károkat okoznak a vadállományban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben