Több száz hektár nádas égett le a Hortobágyon: óriási a kár

Több száz hektár nádas égett le a Hortobágyon: óriási a kár

agrarszektor.hu
A hét elején csaknem 200 hektáron pusztított tűzvész a Hortobágyi Nemzeti Park fokozottan védett részén. 2022. május 23-án délelőtt indult a tűz a nemzeti park területén, Zám-puszta fokozottan védett részén, a Halas-fenéken.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A tűz csaknem 200 hektárnyira terjedt ki a Halas-fenék keleti oldalán, mire a tűzoltóknak sikerült eloltania a közelben gazdálkodó szervezet segítségével. A déli oldalon azonban nagyjából 45-50 hektárt meg tudtak menteni - írta meg az Időkép.hu az Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatása alapján. A száraz növényezeten minden igyekezet ellenére a lángok nagyon gyorsan továbbterjedtek, az oltás este nyolc után fejeződött be. A tűz oka ismeretlen.

Habár az időnként száraz mocsár a természetes dinamizmus része, az aszály a nemzeti parkra is káros hatással volt. A csapadékszegény időszak miatt szárazon álló mocsár és legnagyobb részben a nádas és gyékényes növényzet borította területen pusztított a tűzvész. Jelentős a kár az élővilágban, legszembetűnőbb a nádi énekesmadarak fészekaljainak totális pusztulása.

Az növényzet alja továbbra is izzásban maradt, ezért másnap és még szerdán is újra belobbant a tűz. Ezt a tüzet hamar eloltották, de csapadék híján még hetekig fennállhat ez a tűzveszélyes helyzet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?