Több száz hektár nádas égett le a Hortobágyon: óriási a kár

agrarszektor.hu
A hét elején csaknem 200 hektáron pusztított tűzvész a Hortobágyi Nemzeti Park fokozottan védett részén. 2022. május 23-án délelőtt indult a tűz a nemzeti park területén, Zám-puszta fokozottan védett részén, a Halas-fenéken.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A tűz csaknem 200 hektárnyira terjedt ki a Halas-fenék keleti oldalán, mire a tűzoltóknak sikerült eloltania a közelben gazdálkodó szervezet segítségével. A déli oldalon azonban nagyjából 45-50 hektárt meg tudtak menteni - írta meg az Időkép.hu az Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatása alapján. A száraz növényezeten minden igyekezet ellenére a lángok nagyon gyorsan továbbterjedtek, az oltás este nyolc után fejeződött be. A tűz oka ismeretlen.

Habár az időnként száraz mocsár a természetes dinamizmus része, az aszály a nemzeti parkra is káros hatással volt. A csapadékszegény időszak miatt szárazon álló mocsár és legnagyobb részben a nádas és gyékényes növényzet borította területen pusztított a tűzvész. Jelentős a kár az élővilágban, legszembetűnőbb a nádi énekesmadarak fészekaljainak totális pusztulása.

Az növényzet alja továbbra is izzásban maradt, ezért másnap és még szerdán is újra belobbant a tűz. Ezt a tüzet hamar eloltották, de csapadék híján még hetekig fennállhat ez a tűzveszélyes helyzet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?