Elárasztották a veszélyes növényvédő szerek az országot: mindet meg kell semmisíteni

Elárasztották a veszélyes növényvédő szerek az országot: mindet meg kell semmisíteni

MTI
A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 300 millió forinttal támogatja a régmúltból megmaradt, forgalomból kivont hatóanyagú, lejárt vagy nem azonosítható növényvédő szerek szakszerű begyűjtését, elszállíttatását és ártalmatlanítását - jelentette be Facebook-bejegyzésében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ismertette: a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara adatai szerint az ország minden részéből, összesen 271 helyszínről - illegális raktárakból, elhagyott tárolókból, mezőgazdasági épületekből - kell elszállíttatni körülbelül 180 ezer liter és 342 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szert ártalmatlanításra a fűzfői és győri hulladékégetőkbe. A tervek szerint az év végéig lezáruló munkálatokat a kamara területi szervei végzik felkért koordinátorok közreműködésével, vállalkozók bevonásával. A TIM egyéb eszközökkel is segíti az illegális hulladéklerakók felszámolását, a veszélyes hulladékok ártalmatlanítását - tette hozzá Raisz Anikó, és példaként sorolta fel az ingyenes Hulladékradar applikációval is megtámogatott "Tisztítsuk meg az Országot!" projektet, valamint a közelmúltban meghirdetett lakossági azbesztmentesítési pályázatot.

Az államtitkár hangsúlyozta: a tárca a körforgásos gazdaság kiépítésére, fejlesztésére törekszik annak érdekében, hogy minden hulladék nyersanyagként hasznosuljon. Ez az emberi egészséget károsító, az állat- és növényvilágot is veszélyeztető, tájat csúfító hulladékhegyek felszámolásának, újratermelődésük megakadályozásának leghatékonyabb eszköze - mutatott rá.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?