Elárasztották a veszélyes növényvédő szerek az országot: mindet meg kell semmisíteni

Elárasztották a veszélyes növényvédő szerek az országot: mindet meg kell semmisíteni

MTI
A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) 300 millió forinttal támogatja a régmúltból megmaradt, forgalomból kivont hatóanyagú, lejárt vagy nem azonosítható növényvédő szerek szakszerű begyűjtését, elszállíttatását és ártalmatlanítását - jelentette be Facebook-bejegyzésében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ismertette: a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara adatai szerint az ország minden részéből, összesen 271 helyszínről - illegális raktárakból, elhagyott tárolókból, mezőgazdasági épületekből - kell elszállíttatni körülbelül 180 ezer liter és 342 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szert ártalmatlanításra a fűzfői és győri hulladékégetőkbe. A tervek szerint az év végéig lezáruló munkálatokat a kamara területi szervei végzik felkért koordinátorok közreműködésével, vállalkozók bevonásával. A TIM egyéb eszközökkel is segíti az illegális hulladéklerakók felszámolását, a veszélyes hulladékok ártalmatlanítását - tette hozzá Raisz Anikó, és példaként sorolta fel az ingyenes Hulladékradar applikációval is megtámogatott "Tisztítsuk meg az Országot!" projektet, valamint a közelmúltban meghirdetett lakossági azbesztmentesítési pályázatot.

Az államtitkár hangsúlyozta: a tárca a körforgásos gazdaság kiépítésére, fejlesztésére törekszik annak érdekében, hogy minden hulladék nyersanyagként hasznosuljon. Ez az emberi egészséget károsító, az állat- és növényvilágot is veszélyeztető, tájat csúfító hulladékhegyek felszámolásának, újratermelődésük megakadályozásának leghatékonyabb eszköze - mutatott rá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?