Fenyegetőznek a spanyol termelők: drasztikus lépésre készülnek

agrarszektor.hu
Komoly ultimátumot kapott a spanyol kormány a gyümölcstermesztőktől: Huelva tartomány számos bogyós gyümölcs termelője fontolgatja, hogy felhagy a termesztéssel és leállítja a következő szezonra való készülést, mivel a Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium nem hajlandó megfelelni az európai bogyósgyümölcs termesztés egészségügyi feltételeinek és nem engedélyezi a talajfertőtlenítéshez szükséges növényegészségügyi termékek használatát, amelyeket más országokban, például Portugáliában, Olaszországban vagy Görögországban alkalmaznak.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Kemény ultimátumot kapott a spanyol kormány Huelva tartomány bogyós gyümölcs termesztőitől: az ágazat szereplői kilátása helyezték, hogy leállnak a termesztéssel, ha a spanyol kormány nem biztosítja számukra az uniós előírásoknak megfelelő termesztéshez szükséges növényegészségügyi termékek használatát. A Huelva tartomány bogyós gyümölcs termesztőit és exportőreit tömörítő szervezet, a Freshuelva sajnálja, hogy a minisztérium mezőgazdasági termelés egészségügyi főigazgatójával, Valentín Almansa-val nemrégiben tartott megbeszélés anélkül ért véget, hogy megoldást találtak volna egy olyan problémára, amely Huelva tartomány több mint 11 ezer hektárnyi bogyósgyümölcs ültetvényét érinti, ahol szükség van ezekre a növényegészségügyi termékekre, hogy garantálják a termés egészségét és gazdasági életképességét - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Huelva tartományban már 750 bogyósgyümölcs termelő írta alá a Luis Planas mezőgazdasági, halászati és élelmezésügyi miniszterhez (MAPA) címzett levelet, hogy a kormány engedélyezze a kártevők elleni küzdelemhez nélkülözhetetlen hatékony készítmények használatát a bogyósgyümölcs termesztésre szánt talajokon, ahogyan az a korábbi szezonokban tették és ahogyan az Európai Unió más országaiban is szokásos. A gazdák emlékeztetnek arra, hogy a bogyós gyümölcsök több mint 100 ezer munkahelyet teremtenek Huelva tartományban, valamint arra figyelmeztetnek, hogy "ha nem találunk megoldást az ágazatunk számára a fertőtlenítés kérdésére és különösen a termesztésünket korlátozó gombák és talaj fonálférgek elleni hatékony eszközök rendelkezésre állására, akkor az ágazatunk súlyosan károsodni fog".

Ugyanígy kifogásolták, hogy idén ráadásul "úgy döntöttek, hogy engedélyezik a dohánytermelők számára a fertőtlenítéshez szükséges növényvédő szerek használatát, ami egyenlőtlen bánásmódot jelentett más növényekkel és spanyol termőterületekkel, például a miénkkel szemben". Hozzátették, hogy hátrányos helyzet áll fenn, mivel a dél-európai országokban, például Portugáliában, Görögországban és Olaszországban, "ezeknek a termékeknek a használata engedélyezett, míg Spanyolországban megtagadják, holott mindegyikük ugyanazon jogszabályi terület alá tartozik és ugyanazt az 1107/2009/EK rendeletet alkalmazza".

Ebben az összefüggésben a Freshuelva sajnálatát fejezte ki, hogy a kormány nem kínál alternatívákat, hogy "érdekeink védelmére és termesztett növényeink egészségének és gazdasági életképességének biztosítására azáltal, hogy engedélyezi számunkra a hatékony készítmények használatát, amelyek elengedhetetlenek a szamóca-, málna- és szederültetvények fertőtlenítési munkálataihoz". Miután hangsúlyozta, hogy "ha ez a helyzet nem oldódik meg, helyrehozhatatlan károkat fog okozni az ágazatnak és a tartomány gazdaságának", a Freshuelva bízik abban, hogy a Regionális Mezőgazdasági, Állattenyésztési, Halászati és Fenntartható Fejlődési Minisztérium, amellyel találkozót fog tartani, "közvetíteni fog a minisztériummal, hogy megoldást találjanak az ágazat számára".

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?