Fenyegetőznek a spanyol termelők: drasztikus lépésre készülnek

Fenyegetőznek a spanyol termelők: drasztikus lépésre készülnek

agrarszektor.hu
Komoly ultimátumot kapott a spanyol kormány a gyümölcstermesztőktől: Huelva tartomány számos bogyós gyümölcs termelője fontolgatja, hogy felhagy a termesztéssel és leállítja a következő szezonra való készülést, mivel a Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium nem hajlandó megfelelni az európai bogyósgyümölcs termesztés egészségügyi feltételeinek és nem engedélyezi a talajfertőtlenítéshez szükséges növényegészségügyi termékek használatát, amelyeket más országokban, például Portugáliában, Olaszországban vagy Görögországban alkalmaznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kemény ultimátumot kapott a spanyol kormány Huelva tartomány bogyós gyümölcs termesztőitől: az ágazat szereplői kilátása helyezték, hogy leállnak a termesztéssel, ha a spanyol kormány nem biztosítja számukra az uniós előírásoknak megfelelő termesztéshez szükséges növényegészségügyi termékek használatát. A Huelva tartomány bogyós gyümölcs termesztőit és exportőreit tömörítő szervezet, a Freshuelva sajnálja, hogy a minisztérium mezőgazdasági termelés egészségügyi főigazgatójával, Valentín Almansa-val nemrégiben tartott megbeszélés anélkül ért véget, hogy megoldást találtak volna egy olyan problémára, amely Huelva tartomány több mint 11 ezer hektárnyi bogyósgyümölcs ültetvényét érinti, ahol szükség van ezekre a növényegészségügyi termékekre, hogy garantálják a termés egészségét és gazdasági életképességét - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Huelva tartományban már 750 bogyósgyümölcs termelő írta alá a Luis Planas mezőgazdasági, halászati és élelmezésügyi miniszterhez (MAPA) címzett levelet, hogy a kormány engedélyezze a kártevők elleni küzdelemhez nélkülözhetetlen hatékony készítmények használatát a bogyósgyümölcs termesztésre szánt talajokon, ahogyan az a korábbi szezonokban tették és ahogyan az Európai Unió más országaiban is szokásos. A gazdák emlékeztetnek arra, hogy a bogyós gyümölcsök több mint 100 ezer munkahelyet teremtenek Huelva tartományban, valamint arra figyelmeztetnek, hogy "ha nem találunk megoldást az ágazatunk számára a fertőtlenítés kérdésére és különösen a termesztésünket korlátozó gombák és talaj fonálférgek elleni hatékony eszközök rendelkezésre állására, akkor az ágazatunk súlyosan károsodni fog".

Ugyanígy kifogásolták, hogy idén ráadásul "úgy döntöttek, hogy engedélyezik a dohánytermelők számára a fertőtlenítéshez szükséges növényvédő szerek használatát, ami egyenlőtlen bánásmódot jelentett más növényekkel és spanyol termőterületekkel, például a miénkkel szemben". Hozzátették, hogy hátrányos helyzet áll fenn, mivel a dél-európai országokban, például Portugáliában, Görögországban és Olaszországban, "ezeknek a termékeknek a használata engedélyezett, míg Spanyolországban megtagadják, holott mindegyikük ugyanazon jogszabályi terület alá tartozik és ugyanazt az 1107/2009/EK rendeletet alkalmazza".

Ebben az összefüggésben a Freshuelva sajnálatát fejezte ki, hogy a kormány nem kínál alternatívákat, hogy "érdekeink védelmére és termesztett növényeink egészségének és gazdasági életképességének biztosítására azáltal, hogy engedélyezi számunkra a hatékony készítmények használatát, amelyek elengedhetetlenek a szamóca-, málna- és szederültetvények fertőtlenítési munkálataihoz". Miután hangsúlyozta, hogy "ha ez a helyzet nem oldódik meg, helyrehozhatatlan károkat fog okozni az ágazatnak és a tartomány gazdaságának", a Freshuelva bízik abban, hogy a Regionális Mezőgazdasági, Állattenyésztési, Halászati és Fenntartható Fejlődési Minisztérium, amellyel találkozót fog tartani, "közvetíteni fog a minisztériummal, hogy megoldást találjanak az ágazat számára".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?