Nagyon rákattantak erre a gyümölcsre a magyarok: rengeteget esznek belőle

Nagyon rákattantak erre a gyümölcsre a magyarok: rengeteget esznek belőle

agrarszektor.hu
Magyarországon július közepe környékén érte el a csúcspontját a 2022-es dinnyeszezon: ekkor szállították a legnagyobb tételeket a termelők. Innentől fogva viszont mérséklődni fog a kínálat, és a hazai piacok ellátottsága miatt exportra is kerülhetnek tételek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hazai dinnyeszezon július 15-e körül érte el csúcspontját, a legnagyobb tételeket ekkor szállították a termelők, innentől némileg mérséklődik a kínálat, a hazai piacok ellátása belföldi termékkel viszont bőségesen biztosított, és exportra is kerülhetnek tételek. Mindez annak ellenére is igaz, hogy a hőség miatt a termésátlagok sok helyen el fognak maradni a szokásostól, van, ahol 20 t/ha a hozambeli különbség az előző évekhez képest. Az elmúlt időszakban viszont annyi gyümölcs érkezett a nagybani piacokra, hogy torlódás alakult ki, nehéz volt értékesíteni az árut - írta meg FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a 2022-es dinnyeszezon további alakulásáról a Sándor Lászlóval, a BASF és a Nunhems szaktanácsadójával történt beszélgetése alapján.

A perzselő hőség határozza meg leginkább a szezont

Az extrém hőhullám nagy mértékben befolyásolja az idény alakulását, ennek hatására a későbbre időzített tételek is korábban érnek be. A hőség miatt a szezon csúcsidőszaka jelentősen lerövidült, "összeérett a dinnye", ráadásul a szélsőségesen meleg idő óriási kihívást jelent a gazdák számára. Ilyen körülmények között az öntözést csúcsra kell járatni, a termést az extrém sugárzástól is védeni kell, mindent el kell követni, hogy ne "főjön" meg a dinnye a földön, ne érjen túl. Mindemellett a földeken dolgozó idénymunkások és szedők egészségi állapotára is figyelni kell, nem feledkezve meg arról, hogy egyesek már hetek óta ilyen körülmények között dolgoznak a földeken. Ilyen melegben lehetetlen ugyanannyit dolgozni, mint normál esetben, és a szélsőséges hőségben nyilván a munkások teljesítménye is elmarad a szokásostól - közben pedig ott a szerződéses nyomás, hogy kamionnyi tételeket kell időre leszedni és útnak indítani.

Örvendetesen magas hazai kereslet

A termelési feltételeket jelentősen megnehezítő extrém körülmények Európa más országaiban is jelen vannak, sorra dőlnek meg a melegrekordok, viszont öröm az ürömben, hogy a nyári hőség a dinnyefogyasztás egyik legjobb ösztönzője. Németországban a tavalyi hűvös, csapadékos nyár miatt visszaeső kereslet erre a legjobb bizonyíték. Főleg Nyugat-Európában azonban már érzékelhető a piacokon egy keresletet csökkentő hatás is: az elszálló rezsi- és élelmiszerárak miatt a fogyasztók igyekeznek spórolni, és visszafogják a zöldségekre és gyümölcsökre költött pénzüket. Ez a hatás Németországban már az év korábbi szakaszában megmutatkozott a szamócánál és a spárgánál is.

Az idei szezon sajátossága még - és tavaly teljesen más volt a helyzet -, hogy nehéz eladni a nagytestű dinnyéket, mivel ezek elsősorban a nagybani piacokon kerülnek forgalomba. A kiskereskedelmi láncok, ahol jellemzően nem szeletelik a gyümölcsöt, elsősorban a középméretű vagy kisebb (4-6 kg-os) dinnyéket keresik, és jól megfigyelhető, hogy a pultokra kihelyezett dinnyék közül a kisebbek gyorsan elfogynak, és a nagyobb méretűeket csak utánuk viszik el. Az előző évben kifejezetten jó kereslet volt a nagytestű dinnyékre, ezért a termelők jelentős része kezdett el ilyen gyümölccsel foglalkozni, ennek a kategóriának idén nincs jó piaca. A magyarok dinnyevásárlási szokásairól bővebb információk itt találhatóak:

EZ IS ÉRDEKELHET

Elfogadható felvásárlási árak

A termelői árak Békés megyében az utóbbi napokban átlagosan bruttó 80-100 Ft/kg körül alakulnak a magvas, és a bruttó 115-120 Ft/kg-os sávban a magszegény dinnye esetében, amivel a termelők közepesen lehetnek elégedettek - katasztrofálisan alacsony vagy kiugróan magas árakról tehát idén nincs szó. Ezek az árak valószínűleg hamarosan felfelé mozdulnak el a kereslet-kínálati viszonyoknak megfelelően. A nagybani piacokon 150-200 Ft-os árak is tapasztalhatók de ott jelen pillanatban limitált mennyiség értékesíthető. Különösen azoknál a termelőknél alakulnak szépen az idei pénzügyi mutatók, akik az árak emelkedése előtt, még a tavalyi év vége felé be tudták szerezni inputanyag-készleteiket, és esetleg valamennyi felületen korai dinnyét is termesztettek. Már most látszik, hogy sok helyen újra fog kötni a dinnye, ezért augusztusban még egy harmad vagy negyed termést lehet majd betakarítani ha az időjárás megfelelően alakul, ami megmentheti a szezont azoknál a termelőknél is, akiknél a hozamok jelentősen visszaestek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31