Döbbenetes, mi derült ki az európai körtetermésről: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Konferenciát rendezett Belgrádban a világ alma- és körtetermelő országait tömörítő World Apple and Pear Association (WAPA). A szervezet Prognosfruit-on a tavalyinál 20 százalékkal nagyobb uniós körtetermést prognosztizált.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Európai Unió 2022-es körtetermése 2,077 millió tonna körül fog alakulni a WAPA szerint. Ez mintegy 20%-kal magasabba 2021-es, tízéves mélypontot jelentő mennyiségnél, de 5%-kal magasabb az utóbbi 3 év átlagánál is - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A jó termés elsősorban annak köszönhető, hogy Olaszország (474 ezer tonna) és Franciaország (137 ezer tonna) is több mint megduplázza termését a tavalyihoz képest, bár megjegyzendő, hogy Olaszország még mindig elmarad a korábbi években megszokott potenciáljától.

Az egyes fajták tekintetében továbbra a is Conference a piacvezető, és 7%-os növekedéssel 935 ezer tonnás termés várható, míg a Vilmos esetében csaknem 70%-os a bővülés (237 ezer tonnára). A legnagyobb visszatérő a tavaly csaknem teljesen elfagyott Abate lesz, a 264%-os termésnövekedés 194 ezer tonna feletti volument eredményez a prognózis szerint. A legnagyobb termelő országokban a következőképpen alakul az idei év:

  • Olaszországban 135%-kal nagyobb termés várható (202 után 474 ezer tonna).
  • Hollandia körtetermése várhatóan 8%-kal lesz jobb a tavalyinál (340 után 368 ezer tonna).
  • Belgiumban idén a tavalyihoz képest 3%-kal nagyobb termést várnak (356 után 366 ezer tonna).
  • Franciaországban 136%-kal nagyobb körtetermésre számítanak idén (58 után 137 ezer tonna).
  • Görögországban az előrejelzések szerint 51%-kal több körte várható (67 után 101 ezer tonna).
  • Lengyelország körtetermése 36%-kal lehet magasabb a tavalyi szintnél (70 után 95 ezer tonna).
  • Magyarországon több mint 6%-os növekedést prognosztizál a WAPA (16 után 17 ezer tonna).

Vannak azonban olyan körtetermelő országok, ahol a tavalyinál kevesebb termésre lehet számítani idén. Akárcsak az almánál, a legkomolyabb visszaesés a körte esetében is az Ibériai-félsziget országinál tapasztalható:

  • Spanyolországban 17%-kal lesz kevesebb a körtetermés idén (309 után 256 ezer tonna).
  • Portugáliában 26%-os visszaesés várható (225 után 167 ezer tonna).
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?