Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.08.10. szerda

agrarszektor.hu
A kora délelőtti órákban még a Dunántúlon lehetnek felhősebb körzetek, majd a sok napsütést általában csak lapos gomolyfelhők zavarják, amelyek néhol össze is állhatnak - derül ki az Agrárszektor szerdai (2022.08.10.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2022.08.10.) napon.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2022.08.10.) napon.

2022.08.10. szerda: A kora délelőtti órákban még a Dunántúlon lehetnek felhősebb körzetek, majd a sok napsütést általában csak lapos gomolyfelhők zavarják, amelyek néhol össze is állhatnak. Számottevő csapadék nem valószínű, de egy-egy futó záport nem lehet kizárni. Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, főként a Tiszántúlon és Borsod megyében erős széllökések is lehetnek.

A csúcshőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.
Késő este 15 és 23 fok között alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás továbbra sem terheli szervezetünket.

A következő napon várható időjárás

2022.08.11. csütörtök: Általában több órára kisüt a nap, de napközben gomolyfelhők képződnek és főleg az ország északkeleti felén vastagabb felhők is lehetnek. Elsősorban hazánk északkeleti felén szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. Délután 24, 30 fok között alakul, de a tartósan felhős, csapadékosabb északkeleti részeken pár fokkal hűvösebb is lehet.

Friss híreink:

Elpusztíthatatlan növények a kertbe: ezek még a legdurvább hőséget is túlélik
Teljesen új növények hódíthatják meg a magyar kerteket, fel kell készülni ugyanis arra, hogy a következő években valószínűleg még több lesz a száraz, csapadékmentes napok száma hazánkban, ez pedig új fajok, fajták elterjedését hozhatja magával. Úgy tűnik, most igazán teret nyernek a szárazságtűrő, fény- és melegigényes fajok, olyanok mint a füge, a gránátalma, de az eddig csak vadgyümölcsként ismert galagonya, som és bodza is egyre több kertben bukkan fel - mondta az Agrárszektornak Megyei Szabolcs, kertészmérnök. Kiemelte, érdemes különböző érésidejű gyümölcsfákat telepíteni, a veteményesbe pedig mindig a betegségeknek ellenálló fajtákat válasszuk. A szakember beszélt többek között arról is, hogy milyen módszerekkel óvhatjuk meg a növényeinket, valamint az egész kertet a pusztító szárazságtól, illetve melyek azok az eszközök, módszerek, amelyeket érdemes ilyenkor bevetni.

Ez a növény óriási biznisz lehet a magyar földeken: egyre többen ültetik itthon
A takarmánycirok a világ egyik legnagyobb mennyiségben termesztett fűféléje és gabonanövénye, ugyanis a cirok nem más, mint a kukorica olcsóbb alternatívája. Magyarországon a szocializmus évei alatt a cirok elterjedt haszonnövény volt, azonban a rendszerváltás után a hazai termelés jelentősen visszaesett. Az elmúlt 5-6 évben azonban ismét fellendülőben van a ciroktermesztés Magyarországon, a 2021-es évben körülbelül 50 ezer hektáron foglalkoztak ezzel a növénnyel. De mit is kell tudni a cirokról, annak termesztéséről, illetve a benne rejlő lehetőségekről? Az Agrárszektor erről kérdezte dr. Palágyi Andreát, a Gabonakutató Nonprofit Kft. Cirok Nemesítési csoportvezetőjét.

Megőrülnek a magyarok ezekért a gépekért: úgy veszik most őket, mint a cukrot
A nehéz körülmények ellenére sem lankadt 2022 első félévében a magyar gazdák gépbeszerzési kedve. Csak az év első három hónapjában 50 százalékkal több mezőgazdasági gépet és eszközt vásároltak a mezőgazdasági szereplők, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, de az Agrárszektor saját adatgyűjtése szerint ez a tendencia kitartott az elkövetkező hónapokban is. Bár néhány éve már megfigyelhető, hogy a gazdák hatékonyságjavítási szempontból nagyobb teljesítményű gépeket vásárolnak, mint amekkorára a gazdaságuk mérete alapján szükség lenne, mostanra már az is elmondható, hogy a gépbeszerzések során kifejezetten keresik azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik a precíziós gazdálkodást, illetve a terv szerinti kijuttatást.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?