Megjöttek a friss számok: ennyibe kerül most a kukorica és a búza Magyarországon

Megjöttek a friss számok: ennyibe kerül most a kukorica és a búza Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon átlagosan 136,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával július utolsó hetében. A takarmánybúzát tonnánként 134,3 ezer forintért, míg a takarmánykukoricát az egy évvel korábbihoz képest 39 százalékkal magasabb, 117,5 ezer forintos tonnánkénti áron adták július utolsó hetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Búza

A Tallage júliusi tájékoztatása szerint június 3. és július 8. között jelentősen csökkent a búza világpiaci ára - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az ásványolaj árának csökkenése, az Oroszországban zajló betakarítás (várhatóan rekordtermés) és az exportadó számítási módszerének változása egyaránt lefelé mozgatta az árakat. A Rouenba (FOB) érkező malmi búza augusztusi exportára 17 dollárral alacsonyabb, 387 dollár/tonna volt július elején, a szeptemberi terménnyel szintén 387 dollár/tonnáért kereskedhettek. Németországban (FOB Hamburg) tonnánként 385 dollárért (-37 dollár) kötöttek szerződést az azonnali szállítmányokra. Az USA-ban a piros keményszemű, 11 százalék fehérjetartalmú őszi búza (HRW) azonnali kikötői ára 96 dollárral 390 dollár/ tonnára csökkent, miközben az augusztusi 486 dollár/tonna volt. A piros lágyszemű őszi búza (SRW) spot piaci ára 329 dollár/tonnáért (-86 dollár), az augusztusi 415 dollár/tonnáért volt elérhető. Argentínában a malmi búza azonnali exportára 470 (-5 dollár), az augusztusi 475 dollár/tonna volt július 8-án. Ezzel egy időben az Oroszországban megtermelt 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza azonnali exportára (FOB) 15 dollárral (378 dollár/tonna) volt alacsonyabb. Romániában és Bulgáriában 370 dollár/tonnáért köthettek szerződéseket az azonnali szállítású terményre ugyanekkor. 

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon átlagosan 136,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési, 134,3 ezer forint/tonnáért a takarmánybúzával július utolsó hetében. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza szeptemberi jegyzése nem változott július 25. és augusztus 5. között, 134,5 ezer forint/tonna volt. Az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza szeptemberi tőzsdei elszámolóára változatlanul 133 ezer forint/tonna volt ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza szeptemberi jegyzése 281-300 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi jegyzése 332-345 euró/tonna tartományban ingadozott.

Kukorica

A Tallage szerint a kukorica ára nagymértékben ereszkedett a világpiacon június 6. és július 7. között. Egyrészt az oroszországi exportadó számítási módszerének megváltozása nyomán csökkenő búzaárak a kukorica árát is lefelé mozgatták. Másrészt a nyersanyagok és a gabonafélék iránti globális kereslet visszaesett. A harmadik tényező a dél amerikai termés megjelenése a piacon, aminek köszönhetően megnőtt a kínálat. Franciaországban a kukorica azonnali kiviteli ára (FOB) 297, az augusztusi 298, az október-decemberi 295-296 dollár/tonna (-43 dollár) volt július 7 én. Bulgáriában és Romániában a kukorica azonnali exportára (FOB) 37 dollárral 316 dollár/tonnára csökkent, az augusztusi 318 dollár/tonna volt. Ukrajnában 30 dollárral volt alacsonyabb a termény spot piaci ára (220 dollár/tonna, FOB). Az USA-ban megtermelt kukorica azonnali kikötői ára 330 (-20 dollár), az augusztusi 327 (-18 dollár), az októberi 301 (-41 dollár), a decemberi 296 dollár/tonnára (-49 dollár) mérséklődött július 7-ig. Ezzel egy időben Brazíliában az augusztusi szállítású terménnyel 50 dollárral (271 dollár/tonna), az októberivel 46 dollárral (271 dollár/tonna), a decemberivel 64 dollárral (275 dollár/tonna) alacsonyabb áron kereskedtek. Argentínában a kukorica azonnali exportára (FOB) 26 dollárral 278, az augusztusi 47 dollárral 257 dollár/tonnára csökkent. 

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 117,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica július utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 39 százalékkal múlta felül. A BÉT-en az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica különböző határidőkre szóló jegyzése egyaránt 5500 forinttal emelkedett július 25. és augusztus 5. között: a novemberi 130,5 ezer, adecemberi 131,5 ezer, a 2023. márciusi 134,5 ezer forint/tonna volt. A chicagói árutőzsdén 228-243 dollár/tonna között alakult a kukorica szeptemberi jegyzése a jelzett időszakban. A párizsi árutőzsdén a termény augusztusi tőzsdei elszámolóára 330-353 euró/tonna tartományban mozgott ugyanekkor.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?