Jelentősen elmarad a tavalyitól a búza és a kukorica ára a magyar gabonapiacon

Jelentősen elmarad a tavalyitól a búza és a kukorica ára a magyar gabonapiacon

agrarszektor.hu
A legfrissebb adatok szerint Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest 53 százalékkal volt alacsonyabb az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára, vagyis 64,9 ezer forintba került egy tonna augusztus első hetében. A takarmánybúza ára 54 százalékkal csökkent és 61,2 ezer forint/tonna volt, a takarmánykukorica pedig mintegy 37 százalékkal olcsóbb, mint egy évvel korábban, és 74,1 ezer forintba került tonnája.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Búza

A Rouenba (FOB) érkező malmi búza azonnali exportára 2 dollárral 255 dollár/tonnára nőtt és július 7. és augusztus 4. között, a szeptemberi 256, az októberi 257 (+5 dollár), a decemberi pedig 259 dollár/tonna (+5 dollár) volt ugyanekkor. Németországban a 12,5% fehérjetartalmú azonnali szállítású termény 284 dollár/tonnáért (+12 dollár, FOB Hamburg) volt elérhető. Az Oroszországban megtermelt 11,5% fehérjetartalmú malmi búza azonnali piaci ára (FOB) 243 dollár/tonnáig (+10 dollár), a 12,5% fehérjetartalmúé pedig 238 dollár/tonnáig (+10 dollár) emelkedett. Romániában és Bulgáriában 243 dollár/tonna (+5 dollár) volt a malmi búza spot paci ára - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb kiadványában. Az európai búzaárakat a fekete-tengeri gabonaszállításról szóló megállapodás megszűnése, valamint az ukrán gabonakikötők elleni támadások mozgatták felfelé. Az USA-ban a piros lágyszemű őszi búza (SRW) spot piaci ára 14 dollárral 247, a piros keményszemű őszi búzáé (HRW) 19 dollárral 326 dollár/tonnára csökkent a jelzett időszakban. Argentínában az exportkereslet csökkenése miatt a termény azonnali-októberi exportára egyaránt 9 dollárral, 331 dollár/tonnáig ereszkedett, miközben a decemberi szállítású termény változatlanul 280 dollár/tonnáért volt elérhető augusztus elején (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 64,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 53%-kal múlta alul. A takarmánybúza 61,2 ezer forint/tonnáért forgott ugyanekkor, ami az előző évihez képest 54%-kal alacsonyabb árszint. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza szeptemberi tőzsdei elszámolóára változatlanul 66 ezer forint/tonna volt július 31. és augusztus 11. között. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza szeptemberi jegyzése 230-245 dollár/tonna között ingadozott a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi jegyzése 232-245 euró/tonna tartományban mozgott.

Kukorica

A Tallage tájékoztatása szerint az odesszai és a Duna-menti kikötői infrastruktúra elleni orosz támadások miatt emelkedett a kukorica ára az európai piacokon július 7. és augusztus 4. között. Ezzel szemben a jó brazíliai safrinha termés, valamint az USA-ban a javuló termesztési feltételek lefelé mozgatták az amerikai terményárakat. Az USA-ban megtermelt kukorica azonnali exportára 9 dollárral 218, a szeptemberi és a decemberi egyaránt 2 dollárral 214, valamint 227 dollár/tonnára csökkent a jelzett időszakban, miközben az októberi változatlanul 222 dollár/tonna volt. Argentínában a szeptemberi szállítású terménnyel 202 dollár/tonnáért kereskedhettek ugyanekkor. A brazíliai kukorica szeptemberi exportára 204 (-5 dollár), az októberi 210 (-4 dollár), a decemberi 223 dollár/tonna (+14 dollár) volt. Ukrajnában 40 dollárral volt magasabb (230 dollár/tonna) a termény azonnali kikötői ára (FOB). Bulgáriában és Romániában 16 dollárral 233 dollár/tonnára nőtt a kukorica spot piaci ára augusztus 4-ig. Ezzel egy időben Franciaországban 269 dollár/tonnáért (+18 dollár) kereskedtek az azonnali, 270 dollár/tonnáért (+17 dollár) a szeptemberi szállítású terménnyel.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 74,1 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica augusztus első hetében, ami az egy évvel korábbitól 37%-kal maradt el. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése 2000 forinttal 71 ezer, a decemberi 2000 forinttal 72,5 ezer, a 2024. márciusi 3000 forinttal 77 ezer forint/tonnáig csökkent július 31. és augusztus 11. között. A termény 2024. májusi kurzusa változatlanul 80 ezer forint/tonna volt ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén 187-198 dollár/tonna között alakult a kukorica szeptemberi jegyzése a megfigyelt időszakban. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 223-237 euró/tonna tartományban ingadozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03