Elmaradt a kalászosrekord, a kukorica még javíthat az idei éven

Elmaradt a kalászosrekord, a kukorica még javíthat az idei éven

agrarszektor.hu
A nyári aratási munkák a végéhez közelednek, és az már most látszik, hogy a termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket. Némileg azonban árnyalja a képet, hogy az idei évre vonatkozó előzetes mennyiségi és minőségi várakozásoktól elmarad. Nagy kérdés lesz a kukorica helyzete, hiszen tavaly soha nem látott károk keletkeztek a földeken, még a hazai igényeket sem sikerült kielégíteni, történelme során először Magyarország behozatalra szorult. Az idei év is tartogatott tehát hideget, meleget a gazdáknak, a fagy például egyes helyeken 90-100%-os terméskiesést okozott a kajszi esetében. Hogy a többi terméssel kapcsolatban mire lehet számítani, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az előző év aszályos időjárásához képest a csapadék mennyisége kedvezőbb, az eloszlása is, azonban az ország bizonyos területein főként a déli megyékben az aszály okozta problémák már jelentkeznek a kapás kultúrák, napraforgó, kukorica esetében.

Az őszi árpa aratása befejeződött. Az országos termésátlag 5,5t/hektár lett, ami elmarad a várakozásoktól. Sok helyen sem mennyiségben, sem minőségben nem sikerült a gazdálkodóknak az idén az őszi árpa termés, a pozitív várakozások ellenére. Az alacsony hektolitersúly rengeteg helyen problémát okoz az átvételnél. Nagyon alacsony az árpa felvásárlási ára, vagy rosszabb esetben nem is veszik meg a termelőktől, minőségi kifogásokra hivatkozva. Jelenleg a legtöbb termelőnél veszteséges ez a termény. A piacon sok helyen gondok vannak az értékesítéssel. Az alacsony, 60-63 alatti hektolitersúly miatt sok helyen nem is, vagy csak értékcsökkentetten veszik át a terményt a felvásárlók. A lekötött mennyiségig átveszik a gazdáktól, de felette vagy nem kötnek szerződést, vagy nyomott árat adnak. Az árakban országrészenként jelentős különbségeket tapasztalunk

- fogalmazott a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A búza betakarítása továbbra is folyamatos, 5,6 t/ha körüli termésátlaggal. A vetésének idején kedvező állapotok voltak, így ez is növelte a termelési kedvet az őszi kalászosok nagyobb termésbiztonsága és a kevesebb post harvest költségei miatt is. Helyenként meg vannak dőlve a táblák, ezért egyes területeken nem megszokottan halad az aratás üteme. A sárga rozsdával fertőzött táblákon előfordul, hogy a szépnek látszó kalászokban 4-5 összesült szem van. A június eleji egy hetes intenzív eső gátolhatta a virágzást, a beporzást. Sok helyen a kalászokban 40-45 szem helyett 30-35 szem található. A sűrű állományok miatt rengeteg lett a szalma a jelentések alapján, ami egyes helyeken túlkínálatot okoz és a bálák árának csökkenését. A rozsdával és egyéb betegségekkel nem fertőzött állományok minősége jó. Itt is igaz, mint az árpánál, hogy a hozamok várakozáson aluliak és az árak gyengék. Az árprognózisok a búza esetében is pesszimisták. Látható a tőzsdei jegyzésen a május végi mélyponthoz képest pozitív irányú elmozdulás, azonban jelenleg volatilis a piac az orosz-ukrán konfliktus következtében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elemzői állásponttal ellentétben kint a területeken és a piacgazdaságban is más folyamatok zajlanak, melyek egyelőre nem a jobb teljesítmény felé mutatnak. Április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben. A relatíve korai, március elején-közepén megkezdődött virágzás időszakában is voltak jelentős hidegek, ám az április elején bekövetkezett szállított fagykár okozta az igazi károkat a hazai kajsziültetvényekben. A fagy egyetlen termőtájat sem kímélt meg, egyes helyeken 90-100%-os terméskiesés alakult ki (jellemzően az Alföldön), és a magasabb területeken fekvő ültetvényeken is gyakori a legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő. Egyes helyeken a nagyon intenzív fagyvédelem tudta még csökkenteni a kár mértékét.

Mi a helyzet a kukoricával?

Mint ismert, tavaly rekordmértékű aszály sújtotta a termelőket, leginkább a kukoricatermelőket. Lényegében a hazai igény kielégítésére sem termett elegendő. A szokásos 6-7 millió tonna helyett 3 millió alatt volt a termés, a szárazság miatt pedig egy komoly toxinfertőzöttség is kialakult. 2022 tavaszán egy exportkorlátozást is bevezettek, legalábbis regisztrációhoz kötötték a kivitelt, és ez jelentősen visszavetette az exportot. Ezután jött az aszály, majd részben a hiányt kiküszöbölendően rengeteg kukorica áramlott be Magyarországra. Korábban egy szakember az Agrárszektornak elmondta, hogy június második felében sok esetben pusztító viharok söpörtek végig, amik sokszor a földeken is komoly károkat okoztak. A kukorica esetében viszont nem tapasztaltak semmilyen kárt, olyannyira nem, hogy azt lehetett akkor mondani, hogy az állomány tankönyvszerűen növekszik. Azonban, ahogyan mondani szokás, azóta sok víz lefolyt a Dunán, pontos számokra még várni kell, de úgy tűnik, idén jobb eredményekre lehet számítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén egyelőre jó állapotban van, a kritikusnak számító tenyészidőszakban csak az ország kis területén, elsősorban a Dél-Alföldön volt szárazság, így jelenleg biztatók a kilátások 7,5-8 tonnás termésátlagra lehet számítani, ami az elmúlt évek átlagának felelne meg

- mondta nemrégiben Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója.

Érdemes lent tartani az árakat?

A NAK kérdésünkre kifejtette, hogy a termelői árak alacsonyak, az aratás idején a kereskedők próbálják lent tartani a kínált szintet és kivárni a piaci mozgásokkal. A búzában is megfigyelhető az átlagosnál nagyobb gyomosság, melynek oka a csapadékosabb időjárásban és az alacsonyabb ráfordításokban keresendő. Az alacsony felvásárlási árak miatt sok tavalyi termény még a raktárakban van. A nagyüzemeknél raktározási, tárolási gondok kevés helyen alakulnak ki. A kisebb gazdálkodóknál jelentkezhet raktározási probléma. A visszajelzések alapján az ő esetükben a megoldás a kombájn alóli értékesítés, viszont ebben az esetben csak nyomott áron tudják értékesíteni a megtermelt terményt. Általánosságban elmondható, hogy az idei évi gabona még tárolhatónak látszik, a kukoricának, napraforgónak lehet kétséges a majdani helye.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?