Fontos híreket közöltek a kukoricáról a szakértők: ezt jó, ha minden gazda tudja

Fontos híreket közöltek a kukoricáról a szakértők: ezt jó, ha minden gazda tudja

agrarszektor.hu
Paradigmaváltás van a magyar mezőgazdaságban - hangzott el a Kukorica Kör Egyesület kerekasztal-beszélgetésén, melyet a 41. Agromash keretein belül tartottak meg, Budapesten. A szakértők mind egyetértettek azzal, hogy nem lehet már úgy gazdálkodni ma, mint korábban, és folyamatosan keresni kell a fejlődési lehetőségeket. Fontosnak tartották kiemelni, hogy nem termelési verseny folyik az agráriumban, a termelőknek pedig sokszor érdemes lenne összefogni egy jó cél érdekében. Továbbá kitértek arra is, hogy annak ellenére, hogy 2022 nem a kukorica éve volt, érdemes vele foglalkozni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csepregi Attila (Lajoskomáromi Győzelem Kft.) elmondta, hogy ha az éves csapadékmennyiséget vesszük figyelembe, akkor nem találkozhatunk semmi szokatlannal. Kérdés, hogy vajon akkor hol van a gond?

Több gond is felmerülhet, amiről nem esik annyi szó, mint kellene. Ilyen például az, hogy átlagban megfelelő volt 2022-ben is a csapadékmennyiség, ugyanakkor ez az arányokról már nem mondható el. Emellett jelentősen emelkedett a szilárd burkolatok aránya Magyarországon. Ez azért gond, mert a csapadék egyszerűen lefolyik róla, onnan pedig egyenes út vezet a későbbiekben a folyókba, így elfolyik Magyarországról a csapadék. Mindezek mellett a csatornázás kérdését is érdemes boncolgatni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ifj. Dusnoki Csaba, (Új Élet Mezőgazdasági Kft.) is felhívta a figyelmet az egyeletlen csapadékeloszlás problémájára:

Volt olyan, hogy júniusban három havi csapadékot kaptunk mindössze három nap alatt. Fel kell ismerni, hogy olyan talajművelési rendszert kell kialakítani és olyan inputanyagokat kell kijuttatni, melyek elősegítik, hogy az aránytalanul lehullott, nagy mennyiségű csapadékból minél többet tudjunk raktározni. A vízmegtartó képességet kell fejleszteni, ez világossá vált.

Hozzátette, hogy az öntözés sem minden, ráadásul komoly szakértelmet is igényel, hiszen, ha valaki nem jó időben öntöz, akkor az például hőstresszt okozhat a növényeknek.

Az arányokat fenn kell tartani. A kukorica helyzetét tudatos gazdálkodással és optimális munkavégzéssel, jó genetikával, vetéssel együtt jövedelmező növénynek tartjuk. Nem termés, hanem termelési verseny van! A profitot kell nézni: lehet, valaki többet keres 7 tonna termésen, mint más 9 tonnán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bűdi Károly (AgriDron Kft.,) szerint optimizmus és istenhit nélkül nem érdemes hozzákezdeni ehhez a szakmához. 2022-ben a kukorica tulajdonképpen „összeomlott”. Itt viszont egy fontos dolgot kiemelt a szakember:

 ha csak tavalyi katasztrofális évet nézzük, akkor idén nem sokan vetnének kukoricát, de, ha az elmúlt éveket, évtizedet nézzük, akkor nagyon is érdemes. Az elmúlt három év termésátlaga 9 tonna volt, tavaly 4. Ha valaki 9 tonna kukoricával nem tud profitot termelni, annak jó pár dolgot újra kell gondolnia.

A talaj fontossága

Az öntözéshez, ha nem kapcsolódik rendes talajművelés és szakértelem, óriási károkat okozhat, például talajtömörödést. Ez pedig sok helyen tetten is érhető, emellett sokszor a termőtalajok lazítása is kimarad a művelésből. Ez komoly mértékben visszaköszön a későbbiekben is

- vélekedett Daoda Zoltán (Agro.bio Kft.).

EZ IS ÉRDEKELHET

Fischl Balázs (AgroVIR Kft.,) a kerekasztal-beszélgetés során az adatgyűjtés és adatkezelés fontosságáról beszélt. Mint mondta, az adatrögzítés is gyerekcipőbe járt eddig itthon, régen például, ha nem rögzítették őket, akkor a mostani generáció nem tud „mihez nyúlni”, amiből információkat szerezhet. Ebben nagyot kell fejlődni, erre az útra viszont ráléptek. Együtt kell gondolkodnia a szakértőknek, a gazdálkodóknak kell összetenniük, mire is van szükségük, nem az informatikusoknak.

Paradigmaváltás a mezőgazdaságban

A fenti sort Fórián Zoltán (Erste Agrár Kompetencia Központ) is megerősítette. Hozzátette, hogy a múltról nem érdemes beszélni, a jelenben kell lenni. Most egyelőre azt lehet látni, hogy a kukorica ára az USA-ban hónapok óta oldalazik, Párizsban és Magyarországon is lejtmenetben van. A kereslet erősen megtorpant, ami meglátszik az árakon. Emellett itthon és az EU-ban az ukrán termények megjelenése súlyos zavarokat okozott és okoz a piacon. Mint említette, csökkenő készletszint lesz idén a globális piacon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zábrák Gergely (Hungrana Kft.) elmondta, hogy az ugrásszerű árzuhanások és emelkedések időszaka lejárt. Az európai piacokon a kukorica ára csökken, de nem omlik össze az elkövetkező hónapokban sem. Nálunk az ukrajnai import nyomása - az áruhiány miatt fennmarad. Így a kukorica magyarországi árai még fognak csökkeni az elkövetkező hetekben. Fordulatra akkor számíthatunk, amikor a korlátozott kínálattal szembesül a piac. Ez nagyban függ attól, hogy a lejáró fekete-tengeri megállapodás helyett lesz-e másik, illetve meddig marad szűkös ez a csatorna. Amennyiben a háború elhúzódik, akkor az árak nem fognak tartósan mérséklődni.

Változások a biztosításokban is

Baranyi Szabolcs (Groupama Biztosító Zrt.), mint fogalmazott, a gazdák elkezdték félteni azt, amijük van. A mezőgazdasági biztosítás piaca is változik, sokkal több biztosítást kötnek. Érdemes megemlíteni, hogy a termelők 44-45%-ának van piaci biztosítása. Akinek eddig nem volt, megérthette, hogy milyen, ha nincs. Az a tapasztalatuk, hogy vannak olyanok, akik azt se tudják, hogy milyen biztosításuk van. Akiknek pedig van, a feltételeket nem tudják. A szakember bízik benne, hogy mindenki tanult 2022 tapasztalataiból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13