Meglepő dolog derült ki a szilváról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a szilváról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
A színe lehet zöld, sárga, vagy éppen sötét lila, formája pedig gömbölyű, hosszúkás vagy tojásdad? Finom, édes csonthéjas gyümölcs? Akkor ez a szilva! A kutatók szerint a szilva igazi őszi szupergyümölcs, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz rostokat, vitaminokat, szorbitot, klorogénsavat és káliumot - írta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár a szilva élettani szempontból nagyon értékes gyümölcs és Magyarországon mintegy 23 fajtája ismert - nem egy pedig uniós oltalom alatt áll -, a magyarok mégis nagyon keveset, fejenként alig több mint 1 kilogrammot fogyasztanak belőle évente. Pedig rengeteg okuk lenne rá, hiszen a szilva igazi szupersztárnak számít az őszi, és úgy általában a mindenkori gyümölcsök között - derült ki az Európai Friss Csapat - az ízek ereje! program őszi workshopján. És hogy melyek a szilva legfontosabb szuper tulajdonságai? Íme, mutatjuk:

  1. Igazi vitaminbomba: természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek prevenciója szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.
  2. A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
  3. A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést.
  4. A szilvát a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.
  5. Tápláló gyümölcs, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02