Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!
Regisztráljon most még EARLY BIRD áron!
Kicsik és nagyok egyaránt odavannak ezért az édes, lédús, zamatos, frissítő finomságért, amely nemcsak finom, hanem egészséges is. A rendkívül sokoldalú görögdinnye nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem más, az emberi szervezet számára értékes vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz - derült ki a KRQ és a Syngenta közleményéből.
Telis-tele értékes összetevőkkel
A görögdinnye több mint 90%-ban vízből áll, így a Magyarországon is nagyon kedvelt nyári gyümölcs nagyszerű megoldást jelent arra, hogy az ember hidratált maradjon a nyári melegben. Sőt, akár az edzések utáni folyadékpótlásra is kitűnően alkalmas. Rendszeres fogyasztása tisztítja az ereket, segít az emésztésben és a szervezetben felhalmozott salakanyagok eltávolításában. A dinnye az izzadással elvesztett folyadék mellett az ásványi anyagokat is segít pótolni, ami a hőségben különösen fontos - mutatott rá Lacházi Pál.
Kevés kalória, sok vitamin
A görögdinnyében számos ásványi anyag és vitamin található: ilyen például a kálium, a kalcium, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitaminok. A gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony: 100 gramm görögdinnye mindössze 30 kalóriát tartalmaz.
Likopin az egészségért
A szakértő beszélt arról is, hogy a dinnye színét adó likopin nevű karotinoid erős antioxidáns, melynek fogyasztása szintén előnyös, mivel segítséget jelenthet különféle daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A dinnye magját sem kell feltétlenül kipiszkálni, a dinnyemag B-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, cinket tartalmaz.
Minél pirosabb és édesebb a dinnye húsa, annál táplálóbb
Érdemes a fényes, ép, sötétzöld héjszínű, sötétsárga aljú dinnyék közül választani. Felvágás és fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni, így a külső felületén esetlegesen megtapadó baktériumokat el lehet távolítani. A görögdinnyét legtöbben felszeletelve, behűtve fogyasztják. A gyümölcs remek alapanyag nyári italokhoz, de levesként, gyümölcsléként, vagy salátában fogyasztva is nagyon finom, és a sonkákhoz is remekül illik. A magszegény dinnyék gyümölcshúsa sokkal keményebb, kevésbé törik össze, jobban kibírja az elfogyasztásáig - tette hozzá Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője.