Nagy bejelentést tett a Lidl: idén csak ilyen dinnye lesz a boltjaiban

Nagy bejelentést tett a Lidl: idén csak ilyen dinnye lesz a boltjaiban

agrarszektor.hu
Június 21-én indul a 2024-es dinnyeszezon itthon, ettől a naptól a Lidl magyarországi boltjaiban 100%-ban hazai termesztésű dinnyék várják majd a fogyasztókat. Július 1-jétől pedig öt további országban válik elérhetővé a magyar görögdinnye - hangzott el az Agrárminisztérium és a Lidl Magyarország közös sajtótájékoztatóján. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a magyarok körében továbbra is a hagyományos, magos görögdinnyék a legnépszerűbbek, de egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a magnélküli, a sárgabélű és a mini dinnyékre is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki a Lidl Magyarországnak azért, hogy támogatják a magyar gazdákat és a magyar dinnyetermesztőket, és hogy törekednek arra, hogy június 21-től csak a magyar termelők dinnyéit lehessen kapni a diszkontlánc üzleteiben. Az államtitkár szeretné, ha ez a jövőben minél több élelmiszerrel így lenne, ehhez viszont óriási szükség van az élelmiszeripar fejlesztésére. Nobilis Márton ugyanakkor reméli, hogy az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére, korszerűsítésére hamarosan megnyíló pályázatok segíteni fognak ezen, és hogy a jövőben a Lidl nemcsak itthon fogja kitenni a boltjai polcaira a hazai előállítású élelmiszereket, hanem külföldön is.

Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke kifejtette, hogy a dinnyeszezon kezdete nemcsak a termelők, de a fogyasztók és a beszállítók számára is fontos. A szakember leszögezte, hogy a cég szeretné támogatni a magyar termelőket, ezért is indították el bő egy évtizeddel ezelőtt, 2013-ban a magyar beszállítókat segítő programjukat, hogy helyzetbe tudják hozni a magyar vállalkozásokat. Grósz Jenő elmondta, hogy vállalkozás partnerei lehetőséget kapnak arra, hogy megjelenjenek a külföldi áruházak polcain, és mostanra már a partnerek közel egyharmada él is ezzel a lehetőséggel: 2023-ban 28 európai országba jutottak el a magyar élelmiszertermékek Lidl segítségével.

Grósz Jenő elmondta, hogy magyar görögdinnye szezonja június 21-én fog elkezdődni, ekkor indulnak meg az első beszállítások. Július 1-től pedig már minden hazai áruházban csak magyar dinnye lesz kapható. Ekkor fog beindulni a görögdinnye exportja is, amely öt országot fog érinteni: Csehország, Szlovákia, Románia, Lengyelország, Litvánia boltjaiban is elérhető lesz a hazai görögdinnye. A szakember beszélt arról is, hogy az idei termés nagyon jónak ígérkezik, zamatos, édes görögdinnyére számítanak. A vásárlói szokások alakulását illetően Grósz Jenő kifejtette, bár a magyarok körében továbbra is a hagyományos, magos görögdinnye a legkedveltebb, de a vásárlók egyre nyitottabbak a magnélküli, a sárgabélű és a mini dinnyékre is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?