Döbbenetes dolog derült ki a magyar dinnyéről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Döbbenetes dolog derült ki a magyar dinnyéről: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Folyamatosan csökken a görögdinnye termőterülete, nemcsak hazánkban, de egész Európában, sőt, immáron Észak-Amerikában is. Ez azonban azzal jár, hogy egyre erősödik az Európán kívüli országok szerepe, az általuk termelt és exportált görögdinnye egyre jelentősebb hányadát teszi az európai dinnyefogyasztásnak. Az EU legfontosabb beszállítója az utóbbi években Marokkó volt. Noha Magyarországon idén is visszaesés volt megfigyelhető a termőterületet illetően, ez meglepő módon nem járt a behozatal növekedésével, mi több, a magyarok jóval kevesebb importdinnyét fogyasztottak 2022-ben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Unió három legnagyobb görögdinnye-termesztő tagországa Spanyolország, Görögország és Olaszország, ám a közkedvelt gyümölcs termőterülete mindhárom országban csökkent idén az egy évvel korábbihoz képest. Spanyolországban 10%-kal, Görögországban 25%-kal, Olaszországban pedig 13%-kal lett kisebb a görögdinnye termőterülete, ezért a szakértők a dél-európai országokban az előző évinél kevesebb termést vártak - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében. Az Eurostat adatai szerint Spanyolország - a világ vezető görögdinnye-exportőre - a 2022-es év első hat hónapjában mintegy 32%-kal kevesebb (263,6 ezer tonna) görögdinnyét értékesített az unió belső piacán, mint az előző év azonos periódusában. Görögország is csökkentette a szállításait az unió belső piacára, 17%-kal kevesebbet, összesen 103,9 ezer tonnát értékesítettek ebben az időszakban. Augusztus közepén az európai piacokra a rendkívül magas árak és az egyre szűkülő kínálat volt jellemző, míg Dél-Afrikában a téli hónapokra való tekintettel csak színesítő elemként volt jelen a görögdinnye, Észak-Amerikában pedig ugyancsak a termőterületek és a hozamok csökkenésével kellett számolnia az ágazatnak.

Az EU nettó importőr görögdinnyéből, évente 420-423 ezer tonna görögdinnyét importált a harmadik országokból, míg kivitele a harmadik országok felé 185-193 ezer tonna körül alakult az előző években. Az idei év első öt hónapjában a behozatal 11%-kal, összesen 252 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a kivitel 11%-kal esett vissza, 34,8 ezer tonnára. A vezető beszállító Marokkó volt, ahonnan mintegy 11%-kal több, összesen 142 ezer tonna görögdinnye érkezett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 3,21 ezer hektár termőterületről 124 ezer tonna görögdinnyét takarítottak be 2021-ben, ami 16%-kal maradt el az egy évvel korábbi mennyiségtől. A hőség az idei évben a dinnye összeérését és a fogyasztás növekedését eredményezte, ráadásul a termőterület ismét csökkent, 2022-ben már csak mindössze 2600 hektáron termesztettek görögdinnyét a magyarok. A görögdinnye volumenében az egyik legjelentősebb exportzöldségféle, külkereskedelmi egyenlege évek óta pozitív. A KSH adatai szerint Magyarország görögdinnyeimportja 36%-kal, mintegy 11,99 ezer tonnára csökkent 2022 első fél évében az előző esztendő azonos időszakához képest. A görögdinnye vezető beszállítója az előző évhez hasonlóan Görögország maradt annak ellenére, hogy az országból közel 49%-kal kevesebb, 3,71 ezer tonna görögdinnye érkezett. A beszállítók sorában Olaszország került a második helyre 2,67 ezer tonnával. Ez a mennyiség a 2021-es év januártól júniusig tartó időszakában még 4,20 ezer tonna volt. Spanyolországból összességében 37%-kal kevesebb, 1,72 ezer tonna, míg Németországból 62%-kal kevesebb, mintegy 1,05 ezer tonna görögdinnyét szállítottak Magyarországra a megfigyelt időszakban. A sárga- és a görögdinnye fogyasztásösztönzésére az idei évben is indult kampány. Az idei szezonra jellemző volt, hogy nem volt könnyű eladni a nagyobb méretű dinnyéket, és a kiskereskedelmi láncok, ahol jellemzően nem szeletelik a gyümölcsöt, elsősorban a középméretű vagy kisebb (4-6 kg-os) dinnyéket keresték. Idén emelkedtek a termelői árak a tavalyi árszinthez képest, ugyanakkor az is jellemző volt, hogy üzletláncok gyakran jelentős árcsökkentésekkel próbálták becsalogatni a vevőket, ami viszont a termelőket hozza nehéz helyzetbe.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piac kínálatában a hazai szezont megelőzően a 18. héttől a marokkói, a görögországi és az olaszországi görögdinnye volt jelen. Idén a belföldi görögdinnye a 25. héten lépett a piacra: gömb alakúból a sötétzöld 350 forint/kilogramm, a hosszú csíkos 340 forint/kilogramm áron. A görögdinnye ára 70%-kal 269 forint/kilogrammra emelkedett a 27-35. héten az előző év azonos időszakának átlagárához viszonyítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03