Belehúztak a törökök: eláraszthatják dinnyével ezeket az országokat

Belehúztak a törökök: eláraszthatják dinnyével ezeket az országokat

agrarszektor.hu
Az előző években az időjárás nem kényeztette el a török dinnyetermesztőket, de az idei szezon egyelőre kedvezően alakul, és 12%-kal nagyobb termés várható. Az elmúlt évek során a török görögdinnye exportpiacai diverzifikálódtak: az európai és közel-keleti piacok mellett Oroszország és néhány ázsiai ország is fontos export-célpontokká váltak. Törökország általában a következő országokba exportál görögdinnyét: Németország, Hollandia, Anglia, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Oroszország és más FÁK államok.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Freshplaza hírportálnak Tarkan Kocakurt, a Heptaze török zöldség-gyümölcs exportőr vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a 2023-as szezonban 3,9 millió tonna görögdinnyét termeltek Törökországban - ezzel a dinnye az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs az országban - írja a FruitVeB. Kocakurt szerint Adana tartomány adja a török termelés 23%-át, Antalya körzete 12%-ot, nagyobb régiókat tekintve pedig a a török görögdinnye-termesztés nagy része a Földközi-tengeri, az Égei-tengeri és a Délkelet-anatóliai régióban folyik. Az előző években az időjárás egyáltalán nem könnyítette meg a termelők helyzetét, de Kocakurt szerint az idei szezon eddig részében a korábbiaknál kedvezőbbek voltak az időjárási körülmények:

Míg 2022-ben az időjárási körülmények negatívan befolyásolták a görögdinnye termesztését, különösen az aszály növelte az öntözési igényt és az általános költségeket. A szélsőségesen magas hőmérsékletek csökkentették a gyümölcsök fejlődését és minőségét. A 2023-as évben az időjárási viszonyok stabilabbak voltak, mint az előző évben, főleg a rendszeres esőzések növelték a termelékenységet, de a helyi jégesők és viharok egyes területeken komoly károkat okoztak. Az idei évet tekintve viszont elmondható, hogy az időjárási feltételek általában kedvezőek, így a hozamok az egyenletes csapadékeloszlásnak és a megfelelő hőmérsékletnek köszönhetően nagyobbak lesznek.

A tavalyi évhez képest ezért az idei görögdinnyetermés növekedést mutat: azonos termőterület mellett körülbelül 12%-os bővülés várható. Kocakurt szerint a jövőben változások várhatók a görögdinnye termelésében, mivel a külkereskedelemben ez a gyümölcs nem számít túl fontos export terméknek, és a belföldi fogyasztás évek óta stagnál. A görögdinnye termelési mennyisége és ára nincs egyensúlyban, ami a termelési szezonban túlzott áringadozást okoz. Ez a helyzet nincs jó hatással az exportra sem, így ennek volumene is csökken. Kocakurt szerint a török görögdinnye-ágazat számára több nagy kihívás is jelentkezett az idei évben, például a magas költségek:

A Törökországban 2024 eleje óta tapasztalható gazdasági ingadozás és magas infláció miatt nagymértékben megnőttek az inputanyagok, például a műtrágyák, vetőmagok, az üzemanyag és a munkaerő költségei. A foglalkoztatás szinte teljesen átállt az illegálisan az országba érkezett munkavállalókra, és azok a gazdák, akik nem tudják megfizetni a törvényben előírt munkabéreket, bevándorlókat kezdtek el foglalkoztatni. A nagyobb képet nézve a törökországi növénytermesztő gazdák száma napról napra csökken, és egyre többen gondolják úgy, hogy ez pusztán politikai döntés vagy egy nagyobb játszma része.

Törökországban a görögdinnye árát a szabad piac határozza meg, és a termelők néha nehéz helyzetbe kerülnek emiatt, ezért a termelőknek össze kellene fogniuk: egyesüléseket kell létrehozniuk, szakosodniuk és szövetkezeteket kell kialakítaniuk. A költségek csökkenthetők a szövetkezeteken keresztül történő, nagyobb tételű közös beszerzésekkel. Ehhez viszont az államnak is olyan törvényeket kellene alkotnia, amelyek ösztönzik a mezőgazdasági munkát, és támogatást kellene nyújtani a mezőgazdasági munkavállalók foglalkoztatására, továbbá ösztönzőket, például adómentességet és üzemanyagadó-mentességet kellene biztosítania az ilyen munkaerőt alkalmazó gazdák számára - mondta a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?