Így vásárolnak dinnyét a magyarok: döbbenetes, ami a boltokban zajlik itthon

Így vásárolnak dinnyét a magyarok: döbbenetes, ami a boltokban zajlik itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon a görögdinnye termőterülete 2022-ben negatív rekord szintre, 2635 hektárra csökkent. A tavalyi évben már egy erőteljes területnövekedés volt tapasztalható, és mivel az előző év kifejezetten sikeres volt, az idén további bővülés történt, és a termőterület nagysága elérte a 3300 hektárt. A növekedés a már tavalyi évben megugrott exportpiacokra szánt dinnye mennyiségét növeli, a hazai értékesítési volumen évek óta viszonylag stabil, viszont a külpiacainkon jó kilátásokkal indulhat a szezon. A fogyasztói szokások is átrendeződtek az elmúlt időszakban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A tavalyi évben kifejezetten jó évet zárhattak a termelők. Elsősorban a július volt nagyon jó hónap az alagutas dinnyéket termelők számára, az augusztus elején érkezett kisebb lehűlés egy időre sajnos visszavetette a keresletet, de aztán a hónap további része már szintén jól alakult, összességében közepes augusztust zárhattak a gazdák, de általában ez is elfogadható árbevételt eredményezett. Rengeteg minden történhet egy idényben, így a pillanatnyi helyzetről lehet csak nyilatkozni 

- tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB. Hozzátették, elmondható, hogy a jelenlegi kilátások jónak, vagy nagyon jónak mondhatóak: csak egyes helyeken, például Baranya megyében okozott gondokat a túl sok csapadék, de az Alföldön a már-már aszályossá váló időjárást májusi esők zárták le.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fogyasztói igények, avagy a méret a lényeg?

Egyértelműen csökken a fogyasztók által igényelt, preferált dinnyék mérete, ez európai trend. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közepes méretkategória helyett a kicsit, a kicsi helyett pedig a 2-4 kilogrammos minidinnyét keresik a vásárlók, és ez a tendencia egyre gyorsul - közölte a FruitVeB. Emellett folyamatosan nő a magszegény - a köznyelvben magnélkülinek hívott - dinnyék aránya, mind a környező országokban, mind hazánkban.

A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is csökken a fogyasztók által kívánt ideális méret: itt a középső 6-9 kilogrammos tartományból megyünk a 3-6 kilós dinnyék felé és nálunk is nő a magszegény dinnyék aránya. Ilyen fajtákat Magyarországon 2007 óta forgalmaznak, és azóta minden évben 1-2 %-ot nőtt a részesedésük, jelenleg körülbelül 20% arányban vannak jelen a piacokon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondható, hogy a kiskereskedelmi láncok által berendelt dinnyék között is van különbség. A magyar láncokban gyakoribb, hogy a boltban a dinnyepult mellé embert rendelnek, aki felvágja a dinnyét a vásárlóknak, ezért ezek a láncok nagyobb méretű dinnyét is rendelnek - tájékoztatott a szervezet. A többi lánc csaknem kizárólag a középméretű tartályládás dinnyét rendeli be a termelőktől. Szintén a nagyobb dinnyék dominálnak az útszéli árusító helyeken vagy piacokon, ahol fel is vágják a dinnyét a fogyasztóknak, de ezeknek az árusító helyeknek a jelentősége az utóbbi években folyamatosan csökken.

A tavalyi évben nagyon megugrott az exportunk, így Magyarország elsősorban nem felvevő, hanem exportáló ország

- fogalmaztak az Agrárszektornak. Úgy tűnik, hogy ez az idei szezonban is így lesz, az előzetes kilátások legalábbis határozottan ebbe az irányba mutatnak.  Az import értékére a szezon ilyen korai szakaszában nem lehet pontos választ adni, még az idény közben is szokott Magyarországra olasz és görög áru is érkezni.

Nincsenek könnyű helyzetben a termelők

Ahogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és FruitVeB közös közleményéből megtudtuk, a magyar dinnyetermelők az elmúlt években egyre inkább veszítettek exportpiacaikból, melyeket spanyolok, olaszok és görögök szereztek meg. Ez is arra ösztönözte a termelőinket, hogy technológiában és fajtákban váltsanak. Az export terén 2023-ban már volt némi elmozdulás, az ágazat szereplői pedig bíznak abban, ahogy fentebb is írtuk, hogy 2024-ben is folytatódni fog a kivitel bővülése, így a hazai görögdinnyetermés több, mint harmada kerülhet exportra. A legtöbb magyar görögdinnye a lengyel, a cseh a szlovák és a német piacra kerül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?