Riasztó jóslat látott napvilágot az időjárásról: ez várhat az emberekre a jövőben

Riasztó jóslat látott napvilágot az időjárásról: ez várhat az emberekre a jövőben

MTI
Néhány évtizeden belül teljes régiók válhatnak élhetetlenné el a hőség miatt - írta jelentésében az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Ha továbbra is hasonló ütemben folytatódik a klímaváltozás, akkor a Száhel-övezetben, Afrika szarván (vagyis Északkelet-Afrikában), valamint Dél- és Délnyugat-Ázsiában a hőség olyan mértékűvé válhat, amely meghaladja az ember fizikai tűrőképességét - állt a tanulmányban. A következmény tömeges szenvedés, halál, népességvándorlás és az egyenlőtlenségek fokozódása lesz - figyelmeztetett az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt. A jelentés szerint elmondható, hogy számos régióban - ahol megbízható statisztikai adatok állnak rendelkezésre - a hőség a legnagyobb meteorológiai veszélyforrás.

Jelenleg is emberek ezrei esnek áldozatául a forróság következményeinek évente, a klímaváltozás előrehaladtával pedig számuk évről évre nőni fog - hangsúlyozta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és Jagan Chapagain, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára.

A tanulmány emlékeztetett rá, hogy a 2003-as európai kánikula több mint 70 ezer, a 2010-es oroszországi hőség pedig több mint 55 ezer ember halálát okozta. Szakértők úgy vélik, hogy az évszázad vége felé világszerte annyi ember életét követelheti a hőség, mint a rák. A jelentés "csendes gyilkosnak" nevezte a hőséget, amelynek hatásai egyre erőteljesebbek lesznek az idő előrehaladtával, és hatalmas kihívások elé állítják az emberiséget.

Martin Griffiths rámutatott: a humanitárius segítségnyújtó rendszer eszköztelen egy ilyen fokú krízissel szemben. Ahogy a szakember fogalmazott, pénz és erőforrás híján már idén sem tudtak segíteni egyes súlyos válsághelyzetekben. A jelentést egy hónappal az ENSZ Sarm es-Sejk-i klímakonferenciája előtt hozták nyilvánosságra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?