Ellepték a lehullott falevelek a kerted? Így szabadulhatsz meg tőlük a legkönnyebben

Ellepték a lehullott falevelek a kerted? Így szabadulhatsz meg tőlük a legkönnyebben

Tóth Enikő
Nagy fejtörést tud okozni a lehulló falevelek eltakarítása kertünkből, sokan a legegyszerűbb utat választják, elégetik vagy bezsákolják. A lombtakarítás nem kell, hogy problémát okozzon, ezért adunk pár ötletet a hasznosítására!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Komposztáljunk!

A legtöbb fa levele kétszer annyi ásványi anyagot tartalmaz, mint a trágya. A levelek szerves rostjai intenzíven képesek javítani a talaj víztartó képességét és levegőztetését. Ugyanakkor tökéletes tápanyagot nyújtanak a talajban élő hasznos mikrobák számára, szinte életre keltik a talajt. Mivel minden fa levele sajátos, így vannak köztük nehezen komposztálható, hosszú lebomlási idejű levelek, de fontos megjegyezni, hogy minden levél hasznosítható.

A levelek tápanyagtartalmuk lehullásuk következtekor a legmagasabb, miután lehullott a földre, rohamosan csökken a tápértékük. A leveleket érdemes mihamarabb összegyűjteni, hogy a sejtfalaik még hajlékonyak és könnyen lebomlóak legyenek, így hamarabb juthatunk a kívánt minőségű komposzthoz. Mivel a levelek lassan bomlanak, érdemes azokat egy nitrogéntartalmú anyaggal rétegezve keverni (pl. fűnyesedék). Ha tehetjük, a leveleket aprítva adjuk a komposztunkba, ezzel is meggyorsíthatjuk a folyamatokat.

Takarás

Sok érzékeny, mediterrán származású növény meghálálja, ha télire kapnak egy kis takarást. Védelmet és enyhébb hőmérsékletet tudunk ezzel biztosítani a növényeinknek, pl. a fügének, de akár a veteményeskertünknek is! Az évelővirág és örökzöld növények takarására ugyancsak használhatunk falombot. Egyes növényeknél (Magnolia, Aucuba, Gynerium, Eulalia stb.) a falombbal takarjuk le a gyökereket s a növény alsó részét is, és ezt még takarjuk egy szalmaburkolattal. E takarásra nehezen rothadó falomb használandó, mert a puha falomb penészedik és könnyen rothad, ami ártalmára van a betakart növénynek. A diófalevél kivételével bármelyik fa levelével takarhatunk. Ha pedig mindezek mellett a kertészek még állatbarátok is, akkor a falevelekből fészket készíthetnek a sündisznóknak, amelybe az apró tüskék állatkák bekuckózhatnak télre.

Címlapkép forrása: (MTI/EPA/Tomasz Gzell)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?