Áramlik ki ez a gyümölcs Ukrajnából: így jut ki a termés az országból

Áramlik ki ez a gyümölcs Ukrajnából: így jut ki a termés az országból

agrarszektor.hu
A háború alatt az ukrán bogyósgyümölcs ágazat előtt álló hatalmas kihívások ellenére a termelés és az export folytatódik, de a hosszabb távú bizonytalanság továbbra is fennáll. Ukrajna élete átalakult Oroszország februári inváziója óta: milliók menekültek a szomszédos európai országok biztonságába, még többen kényszerültek lakóhelyüket elhagyni az országon belül, de a bogyós gyümölcsök ágazata, amely Közép- és Nyugat-Ukrajnában összpontosul, továbbra is működik, bár jelentős kihívásokkal küzd.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A bogyósgyümölcs szezon nem volt rossz, bár az árak alacsonyabbak voltak, mint az előző években. A termés jó volt mind a minőség, mind a mennyiség tekintetében

- nyilatkozta Iryna Kukhtina, az Ukrán Bogyósgyümölcs Szövetség elnöke ideiglenes lengyelországi otthonából. Az Európa nagy részén tapasztalt perzselő hőség Ukrajnában csak minimálisan érintette a szamóca egyes fajtáinak méretét - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A szamócatermés néhány forró nappal szembesült, ezért a gyümölcsök mérete kisebb, de édesebb volt. Csak a málnaszezon végén kellett némi esővel megküzdenünk. A kihívások ellenére egyes bogyós gyümölcsök mennyisége még a tavalyinál is nagyobb volt.

Kukhtina szerint néhány vállalat még ebben az időszakban is növelni tudta beruházásait és új telepítéseit, bár ez nehezebbé vált.

A nemzetközi beszállítók minden kockázatot az ukrán vállalatokra hárítanak, így nagy a bizonytalanság.

A friss bogyós gyümölcsök szezonja ugyan véget ért, de a fagyasztott bogyós gyümölcsök üzletága folytatódik Ukrajnában. Itt a fő problémát a tárolási lehetőségek elérhetősége és költségei jelentik.

Sok vállalat Lengyelországba szállította a készleteit vagy az ország különböző részein szétszórta azokat. Az áram drága, de a rendelkezésre állás nagyobb probléma az infrastruktúrában bekövetkezett károk miatt. Az export továbbra is lehetséges a fő piacainkra, az EU-ba, mivel teherautóval szállítunk. Kevesebb lesz, mint a korábbi években, mivel az árfolyamok jelenleg megnehezítik exportőreink dolgát. A bogyós gyümölcsök hosszú távú befektetést jelentenek, ezért a termelők valószínűleg átállnak az egyéves kultúrákra, amíg ez a bizonytalanság fennáll

- állítja Kukhtina. Az ország gyümölcstermesztésének támogatása nagyrészt az Egyesült Államok és az EU által nyújtott támogatások formájában érkezett, többnyire az ukrán kormányon keresztül. Kukhtina szerint azonban az ágazat fejlesztésére szánt támogatás korlátozott volt.

A támogatások egyik feltétele, hogy bizonyos számú munkahelyet kell teremteni, ezt jelenleg nem könnyű garantálni. A jövő évről kevés a bizonyosság, amíg a háború folytatódik. Ellenben sok különböző területről kaptunk támogatást, többek között néhány kiskereskedelmi láncból. Az embereknek meg kell érteniük, hogy a piacon vagyunk, van eladható gyümölcsünk és sok erőfeszítést tettünk a gyümölcsök biztonságáért.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?