Meglepően meleg tél jöhet idén: mutatjuk, mire készülhetnek a magyarok

Meglepően meleg tél jöhet idén: mutatjuk, mire készülhetnek a magyarok

agrarszektor.hu
A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálata szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az átlagosnál magasabb lesz a hőmérséklet Európában idén télen. Az előrejelzésük szerint Európa több országában is jóval kevesebb csapadék várható a következő három hónapban a megszokottnál, ami a belvízi szállításra, valamint a síszezonra is hatással lehet. Ugyanakkor az enyhébb tél miatt csökkenhet a földgáz iránti kereslet, és kicsit fellélegezhetnek az energiaellátottság miatt aggódók.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Copernicus tudósainak friss előrejelzése szerint 50-60 százalék az esély arra, hogy idén télen az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket tapasztalhatunk az Egyesült Királyság nagy részén, Közép-és Kelet-Európában. Azt is közölték, hogy a Balti-tenger, a Földközi-tenger és az Északi-tenger partvidékén szinte biztos, hogy a hőmérséklet meghaladja a történelmi átlagot - írja a Bloomberg-re hivatkozva a Portfolio. Az enyhébb tél miatt csökkenhet a földgáz iránti kereslet is.

Mivel a legtöbb időjárási modell viszonylag enyhe körülményeket jósol 2022 hátralévő részére, valószínűleg elegendő gáz áll majd rendelkezésre még abban az esetben is, ha 2023-ban hideg lesz az időjárás

- írta az Eurasia Group a Copernicus jelentést megelőzően.

Franciaország és Németország nagy részén 40-50 százalék a valószínűsége annak, hogy az átlagosnál jóval kevesebb csapadék várható a következő három hónapban. Az eső és a havazás hiánya hatással lehet a belvízi szállításra és a vízenergia-termelésre, valamint a síszezonra. A Copernicus előrejelzéseiből az is kiderült, hogy 60-70 százalék az esélye annak, hogy az USA középső és déli részén, valamint Kína, Japán és Oroszország nagy részén a téli hőmérséklet jóval a normálisnál magasabb lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?