Meglepően meleg tél jöhet idén: mutatjuk, mire készülhetnek a magyarok

agrarszektor.hu
A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálata szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az átlagosnál magasabb lesz a hőmérséklet Európában idén télen. Az előrejelzésük szerint Európa több országában is jóval kevesebb csapadék várható a következő három hónapban a megszokottnál, ami a belvízi szállításra, valamint a síszezonra is hatással lehet. Ugyanakkor az enyhébb tél miatt csökkenhet a földgáz iránti kereslet, és kicsit fellélegezhetnek az energiaellátottság miatt aggódók.

A Copernicus tudósainak friss előrejelzése szerint 50-60 százalék az esély arra, hogy idén télen az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket tapasztalhatunk az Egyesült Királyság nagy részén, Közép-és Kelet-Európában. Azt is közölték, hogy a Balti-tenger, a Földközi-tenger és az Északi-tenger partvidékén szinte biztos, hogy a hőmérséklet meghaladja a történelmi átlagot - írja a Bloomberg-re hivatkozva a Portfolio. Az enyhébb tél miatt csökkenhet a földgáz iránti kereslet is.

Mivel a legtöbb időjárási modell viszonylag enyhe körülményeket jósol 2022 hátralévő részére, valószínűleg elegendő gáz áll majd rendelkezésre még abban az esetben is, ha 2023-ban hideg lesz az időjárás

- írta az Eurasia Group a Copernicus jelentést megelőzően.

Franciaország és Németország nagy részén 40-50 százalék a valószínűsége annak, hogy az átlagosnál jóval kevesebb csapadék várható a következő három hónapban. Az eső és a havazás hiánya hatással lehet a belvízi szállításra és a vízenergia-termelésre, valamint a síszezonra. A Copernicus előrejelzéseiből az is kiderült, hogy 60-70 százalék az esélye annak, hogy az USA középső és déli részén, valamint Kína, Japán és Oroszország nagy részén a téli hőmérséklet jóval a normálisnál magasabb lesz.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?