Komoly gondok vannak az európai citrommal: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

Komoly gondok vannak az európai citrommal: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

agrarszektor.hu
A citrusféléket a legtöbb ember szereti, a téli időszakban pedig különösen nagy népszerűségnek örvendhet például a narancs és a mandarin is. A citrom tulajdonképpen az egész évünket végig kíséri akár magában, akár süteménybe, italokba, limonádékba keverve. Ugyanakkor az áremelkedések ezeket a gyümölcsöket sem kerülték el, egy év leforgása alatt 50-60%-ot is ugrottak az árak. Mindezek mellett a termésmennyiség is csökkenésnek indult a citrusfélék esetében. Hogy pontosan hogyan alakult a piac a tavalyi évben és hogy néz ki idén januárban, valamint milyen a magyarországi helyzet, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) 2022 decemberében megjelent előrevetítése szerint az EU citromtermése 9 százalékkal 1,56 millió tonnára csökkenhet a 2022/2023. gazdasági évben (október-szeptember) az előző szezonhoz képest. Az EU teljes citromtermelésének 65 százalékát adó Spanyolországban 10 százalékos csökkenés, ugyanakkor Olaszországban (+7,2 százalék) és Görögországban (+2 százalék) növekedés várható. Az Európai Bizottság adatai szerint a folyó gazdasági év eddig eltelt időszakában a citrom ára Spanyolországban 1,24 euró/kg-ra (+37 százalék) emelkedett - írja az AKI.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami pedig Magyarországot illeti, a KSH adatai szerint hazánk citrombehozatala 3 százalékkal 13,3 ezer tonnára nőtt 2022 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához mérten. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a citrom nagykereskedelmi ára 14 százalékkal volt magasabb (622 forint/kilogramm) 2022-ben az egy esztendővel korábbihoz képest. A citrom nagykereskedelmi ára 2023 első két hetében 31 százalékkal 674 forint/kilogrammra emelkedett. A lime (zöldcitrom) nagykereskedelmi ára 35 százalékkal volt magasabb (1350 forint/kilogramm) 2022-ben, mint egy évvel korábban, 2023 első két hetében pedig 60 százalékkal (1495 forint/kilogramm) emelkedett a 2022. év azonos időszakához hasonlítva.

Ahogyan korábban lapunk is megírta, mivel hazánkban nem termesztenek citrusokat, így a termény külföldről kerül a magyar boltokba. A klímaváltozás viszont globális probléma, világszerte gondot okoz a termelőknek. Nem meglepő a tény, hogy csökkenést jósoltak a termésmennyiségben 2022-re is az Európai Unióban a citrusfélék termését illetően. Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) előrejelzése szerint a 2021/2022-es gazdasági évben az EU citrom-, narancs- és mandarintermelése mintegy 7,66 százalékkal való csökkenését vetítették előre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zuhanó tendenciában a narancs is

Az USDA projekciója szerint az unió narancstermése 13 százalékkal 5,85 millió tonnára csökkenhet a 2022/2023-as gazdasági évben (október-szeptember). Spanyolországban 20 százalékkal eshet a termés, Olaszországban nem várható lényeges változás. Portugáliában 20-30 százalékos csökkenést, míg Görögországban növekedést (+4 százalék) jeleztek előre. Az Európai Bizottság adatai szerint a folyó gazdasági év eddig eltelt időszakában Spanyolországban 17 százalékkal magasabb volt a narancs ára (66,6 eurócent/kilogramm), mint az előző szezon azonos periódusában.

A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarország narancsbehozatala 17 százalékkal 14,8 ezer tonnára csökkent 2022 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Ráadásul az ára is jelentősen megugrott, az AKI PÁIR adatai szerint Budapesti Nagybani Piacon a narancs nagykereskedelmi ára emelkedett (+22 százalék, 572 forint/kilogramm) 2022- ben az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. 2023 első két hetében 22 százalékkal volt magasabb (598 forint/kilogramm) a narancs ára, mint egy évvel korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet a mandarinnal?

Az USDA előrevetítése szerint a közösség mandarintermelése 5 százalékkal 3,01 millió tonnára csökkenhet a 2022/2023. gazdasági évben (október-szeptember). Spanyolországban 10 százalékos csökkenés, Olaszországban az előző szezonhoz hasonlóan alakuló termés várható. Az Európai Bizottság adatai szerint Spanyolországban a mandarin ára 34 százalékkal emelkedett (1,12 euró/kilogramm) 2022. október és december között az egy évvel korábbihoz mérve.

Magyarország mandarinbehozatala 1 százalékkal 4,22 ezer tonnára bővült 2022 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest - derül ki a KSH adataiból. A Budapesti Nagybani Piacon a mandarin nagykereskedelmi ára 17 százalékkal 735 forint/kilogrammra, a kisméretű, magnélküli klementiné 56 százalékkal 680 forint/kilogrammra emelkedett 2022-ben az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. A klementin ára 7 százalékkal 646 forint/kilogrammra nőtt 2023 első két hetében az előző év azonos időszakának árához képest, a mandarin nem volt jelen a kínálatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?