Durva, ami a boltokban történik: ennyibe kerül a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

Durva, ami a boltokban történik: ennyibe kerül a magyarok egyik kedvenc gyümölcse

agrarszektor.hu
A téli gyümölcsfogyasztásunkban és vitaminpótlásunkban jelentős helyet foglalnak el a citrusfélék, mint a narancs, a mandarin, a klementin és a citrom. Utóbbi időben pedig elterjedőben van a pomelo is. A karácsony, a rokonlátogatás, az esti nassolások elképzelhetetlenek nélkülük ebben az időszakban, ám sokan nem tudják, hogy érdemes azért óvatosan fogyasztani belőlük. Hogy mennyiért vehetjük meg most őket és mire kell figyelni mielőtt elfogyasztjuk őket? Mindez kiderül az alábbi cikkből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Amikor télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma a tárolás folyamán lassan csökken, a citrusfélék - a citrom és narancs - még dúskálnak a vitaminokban. Nem beszélve arról, hogy számos jótékony hatással bírnak: a narancsban alig van kalória, energiahordozója egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatjuk éhségűzőnek, leve és rostjai jól telítenek, üdítenek, a szomjat is oltják. A vegetáriánusoknak, akik nem fogyasztanak állati fehérjét, ajánlott beépíteni az étrendjükbe a narancsot, mivel a nagy adag C-vitamin elősegíti a növényi eredetű vas fölvételét. Továbbá antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

A citromban található C-vitamin, vagy aszkorbinsav, fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében azáltal, hogy stimulálja a fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Ezen felül antioxidánsként a káros szabad gyökök megkötésével is hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Az összes gyümölcs közül a citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben. Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja.

Megrengett a globális citruspiac

Mivel hazánkban nem termesztenek citrusokat, így a termény külföldről kerül a magyar boltokba. A klímaváltozás viszont globális probléma, világszerte problémákat okoz a termelőknek. Nem meglepő a tény, hogy csökkenést jósoltak a termésmennyiségben idénre is az Európai Unióban a citrusfélék termését illetően. Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) előrejelzése szerint a 2021/2022-es gazdasági évben az EU citrom-, narancs- és mandarintermelése mintegy 7,66 százalékkal való csökkenését vetítették előre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Érdemes szétnézni több boltban is vásárlás előtt

Mivel a termesztési eredmények romlottak, így ez befolyásolja az árakat is. Ennek fejében körbenéztünk a nagyobb áruházak kínálatában, mennyibe kerül most egy kiló, a legkedveltebb citrusokból. Ennek mentén láthatjuk, hogy:

  • a Tesco online kínálatában 499-599 Ft/kg áron vehetünk narancsot, 1199 Ft/kg áron citromot, 799-1066 Ft/kg áron pedig mandarint.
  • A Sparban már 549 Ft/kg áron is vehetünk narancsot, 1098-1598 Ft/kg áron citromot és 769-1498 Ft/db áron mandarint.
  • A Lidl kedvező áron kínálja a narancsot, 289 Ft/kg-ért, a bio narancsot pedig 449 Ft/kg áron. Citromot vehetünk 399 Ft/kg és mandarint 1249 Ft/kg áron.
  • Az Auchan online shopjában narancsot már 1099 Ft/kg áron is találunk, citromot 999-1098 Ft/kg áron, mandarint pedig 1110 Ft/kg áron.
  • Érdemes tehát több bolt kínálatát is megnézni vásárlás előtt, így láthatjuk, hogy mit és hol érdemesebb megvásárolni. Ez pedig nem mindegy az ünnepi időszakban, amikor a legtöbben spórolnának is, de meg is vásárolnák kedvenc termékeiket.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?