Potenciálkísérletekben vizsgáltuk kukoricahibridjeink teljesítményét

Potenciálkísérletekben vizsgáltuk kukoricahibridjeink teljesítményét (x)

PR
Többféle kísérletben is bizonyítást nyert, hogy a hibridek adaptációs képessége rendkívüli, ugyanakkor meghatározhatók és precíziós módszerekkel biztosíthatók azok a feltételek, amelyek között a legnagyobb teljesítményre képesek.

A SAATEN-UNION feltett szándéka, hogy partnereinek hasznos információval szolgáljon a kínálatában szereplő hibridjeiről, így azoknak is, akik precíziós gazdálkodást folytatnak. A tudásanyag felhalmozásának elsődleges feltétele, hogy a hibrideket minél hosszabb időn keresztül teszteljük. Ennek érdekében az ígéretes, nagy potenciállal rendelkező portfóliótagjainkat többféle technológiai és terméspotenciál-kísérletben vizsgáljuk minden évben, és a már jól ismert anyagainkról, mint a REPLIK (FAO 380), évről évre folyamatosan tudunk adatot gyűjteni. Eredményeinkből egyértelműen kiderül, hogy a REPLIK minden körülmény mellett megbízhatóan, magas szinten teljesít, míg a legújabb hibridjeink, mint a SYNOPSIS, DUELING, BARINGTON, SU RAPIROL és KABARETTO, méltó kihívóinak bizonyulnak.

Technológiai kísérleteinkről már több ízben jelentettünk meg információkat, melyek mindegyike elérhető honlapunkon.

A Debreceni Egyetemmel együttműködésben 2022-ben is számos hibridünk kapcsán többek között potenciálkísérleteket végeztünk, amelyek eredménye fontos támpontot jelent precíziós gazdálkodást folytató partnereinknek is. A kísérleti terület 2022. március 29-én 500 kg/ha pétisót (39%; 27-7-5) kapott, kombinátorral bedolgozva. A vetés április 26-án történt, a kelés május 6–11. között indult meg. Május 24-én kultivátorozták a kísérletet, majd posztemergens gyomirtást végeztek június 29-én. Mivel potenciálkísérletről van szó, a kísérleti területen 28 alkalommal öntöztek 2022. május 27. és augusztus 11. között. A kijuttatott vízmennyiség a tenyészidőszak során 456,8 mm volt.

A szárazság miatt a tavaszi talajmunkákat mindenütt már március folyamán el lehetett végezni. Az áprilist kissé hűvös, átlagosan csapadékos időjárás jellemezte. Az egész tenyészidőszakot tekintve az április mutatta a legnagyobb negatív hőmérsékleti anomáliát, a 9,0 °C-os középhőmérséklet 2,2 °C-kal maradt el az átlagostól, de kevésbé volt hűvös, mint 2021 áprilisa. Májusban viszont már a hónap elejétől kezdődően meleg, száraz időjárás uralkodott. A vetés és a kelés szempontjából összességében kedvezőek voltak a feltételek 2022 tavaszán. A nyár folyamán rendkívül súlyos aszály alakult ki Debrecen térségében (illetve Magyarország nagy részén). A nagyüzemi kukoricatermesztés kezdete óta nem volt az ideihez hasonló mértékű terméskiesés. A térség kiváló minőségű és vízgazdálkodású csernozjom talajain nagy területen teljesen megsemmisült a kukorica termése.

A kísérletben szereplő kukoricahibridjeink a Debrecen-látóképi helyszínen is bizonyították kitűnő vízleadó képességüket, melynek fokozott jelentőségéről már többször is írtunk.

 

Az idei évben Bólyban és Püskiben állítottunk be tőszámkísérleteket különböző nitrogénszintek mellett azzal a céllal, hogy az itt megszerzett információkat felhasználva partnereink még jövedelmezőbb gazdálkodást folytathassanak. A debreceni időjárási körülményekhez hasonlóan a nyugati országrészt is elérték az idei szélsőséges nyári körülmények, ami az eredményeken is jól látható.

A BARINGTON és a SYNOPSIS esetében is a különböző tőszámok nagy részénél a legalacsonyabb nitrogéndózissal (60 kg/ha) sikerült magasabb termésszinteket elérni.

A KABARETTO 65 000 tő/ha-os tőszám mellett és a legalacsonyabb tápanyagszinten érte el a legnagyobb termést, míg a DUELING teljesítménye kiegyenlítettebb képet mutat.

Ugyan az idei évben tapasztaltak sok mindent felülírtak, de néhány eddigi ismeretünk is megerősítést nyert. Az 55 000 tő/hektáros vetés mellett a növényeknek megvolt a helyük és a lehetőségük, hogy magasabb hozamokat érjenek el, illetve a magasabb tápanyagszintek is inkább limitálónak bizonyultak a szárazságban.

Kutatásaink eredményeit internetes felületeinken folyamatosan közzétesszük. Honlapunkon és a Facebookon is megtalál bennünket, valamint területi képviselő kollégáink személyesen is állnak rendelkezésére.

A tavaszi fajtakatalógus ide kattintva letölthető

 

Marsai Viktor

termékfejlesztő

SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten-union.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?