Áramlik ez a paprika az EU-ba: ki nem találnád, honnan jön a java

agrarszektor.hu
A Hortoinfo adatai szerint az uniós tagállamokba tartó spanyol paprikaexport volumene 8,5%-kal csökkent a 2022. január-októberi időszakban a 2021-es év azonos periódusához képest. Annak ellenére, hogy ez már a harmadik egymást követő, exportcsökkenést hozó év, a vizsgált időszakban még mindig messze Spanyolország értékesítette a legtöbb paprikát az uniós piacokon (458 ezer tonna), ami az EU-ban eladott összes paprika valamivel több, mint 40%-a.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A második Hollandia 261 ezer tonnával, de ez is csökkenő tendenciát jelez. A 2021-esnél csaknem 4%-kal magasabb áraknak köszönhetően a spanyol paprikaexport értékben ugyanakkor csak 4,8%-os csökkenést mutatott. A 2022-es év első 10 hónapjában markáns, 6,2%-os növekedést mutatott viszont a marokkói eredetű paprika behozatala az Európai Unióba (115 ezer tonna). Érdemes megemlíteni a vizsgált időszakban az értékesítési átlagárakat: míg a holland áru átlagosan 2,12 euró/kg (825 Ft/kg) áron cserélt gazdát, a spanyol áruért 1,83 euró/kg (715 Ft/kg), míg a marokkói paprika 1,16 euró/kg (455 Ft/kg) körüli árral jelent meg az európai piacokon - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?