Áramlik ez a paprika az EU-ba: ki nem találnád, honnan jön a java

Áramlik ez a paprika az EU-ba: ki nem találnád, honnan jön a java

agrarszektor.hu
A Hortoinfo adatai szerint az uniós tagállamokba tartó spanyol paprikaexport volumene 8,5%-kal csökkent a 2022. január-októberi időszakban a 2021-es év azonos periódusához képest. Annak ellenére, hogy ez már a harmadik egymást követő, exportcsökkenést hozó év, a vizsgált időszakban még mindig messze Spanyolország értékesítette a legtöbb paprikát az uniós piacokon (458 ezer tonna), ami az EU-ban eladott összes paprika valamivel több, mint 40%-a.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A második Hollandia 261 ezer tonnával, de ez is csökkenő tendenciát jelez. A 2021-esnél csaknem 4%-kal magasabb áraknak köszönhetően a spanyol paprikaexport értékben ugyanakkor csak 4,8%-os csökkenést mutatott. A 2022-es év első 10 hónapjában markáns, 6,2%-os növekedést mutatott viszont a marokkói eredetű paprika behozatala az Európai Unióba (115 ezer tonna). Érdemes megemlíteni a vizsgált időszakban az értékesítési átlagárakat: míg a holland áru átlagosan 2,12 euró/kg (825 Ft/kg) áron cserélt gazdát, a spanyol áruért 1,83 euró/kg (715 Ft/kg), míg a marokkói paprika 1,16 euró/kg (455 Ft/kg) körüli árral jelent meg az európai piacokon - írja a FruitVeB.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?