Váratlan hírek érkeztek az európai körtéről: erre nem sokan számítottak

Váratlan hírek érkeztek az európai körtéről: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu
Tavaly mind Európában, mind Magyarországon nőtt a körtetermés, ami azért is jó hír, mert a világon összességében csökkenés volt megfigyelhető. Bár az árak emelkedtek itthon, néhány EU-tagállamban olcsóbban kínálták a gyümölcsöt a tavalyinál.

A magyarországi körtetermés mennyiségének 2021-es, az előző évihez mért 7 százalékos növekedése után - ami 21,7 ezer tonnát jelentett - tavaly további 4 százalékkal nőtt a hazai ültetvényeken leszüretelt körte mennyisége - idézte a KSH adatait és a Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) előrejelzését az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az első tízhavi adatok alapján a körte külkereskedelmi mérlege negatív: tavaly október végéig Magyarország 6,29 ezer tonna friss körtét importált, ami 17 százalékkal haladta meg a 2021 azonos időszakában behozott mennyiséget. A friss körte kivitele arányaiban drasztikusan, 760 százalékkal ugrott meg ugyanebben az időszakban, de ez volumenben jócskán elmarad az importtól, hiszen a kivitt mennyiség így is csupán 690 tonnára növekedett - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyes az európai kép

Bár a körte több lett a piacon, az árak ettől még emelkedtek: az AKI adataiból kiderült, hogy a Budapesti Nagybani Piacon a 2022. évi betakarítású körte termelői ára július és december között 8 százalékkal, kilónként 565 forintra emelkedett az előző év azonos időszakában mért átlagárhoz képest. Az AKI korábban tudatta, hogy a gyümölcsfélék közül a körte termelői ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 33 százalékkal, a nagy volumenben előállított almáé viszont csupán 5 százalékkal. Az európai körtetermés közben nagyobb ütemben nőtt a hazainál: a WAPA adatai szerint az EU-ban - az Egyesült Királysággal együtt - 2,07 millió tonna körte termett 2022-ben, ami 20 százalékkal múlta felül a 2021. évi termést - ami egyébként rekordalacsony volt. Kiugró növekedést lehetett tapasztalni Olaszországban, ahol a tavalyelőttinél 135 százalékkal több, összesen 474 ezer tonna termett.

Javuló tendencia volt megfigyelhető több országban is, többek között Belgiumban, ahol 3 százalékkal, 366 ezer tonnára, Hollandiában 8 százalékkal, 368 ezer tonnára nőtt 2022-ben az előző évihez képest. Pedig a holland termést némileg csökkentette, hogy szeptemberben legalább ötven gyümölcstermesztő gazdaságra csapott le jégeső és felhőszakadás Zeeland tartományban, éppen a körteszüret idején. Olaszország mellett Franciaország is jó eredménnyel büszkélkedhet: az ország mezőgazdasági minisztériumának prognózisa szerint a francia körtetermés 144 ezer tonna körül alakult, ami 121 százalékkal több a 2021. évi fagykáros termésnél. Ugyanakkor csökkenés volt megfigyelhető Spanyolországban (17 százalékkal, 256 ezer tonnára csökkent a körtetermés) és Portugáliában (26 százalékkal, 167 ezer tonnára). A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) előrejelzése szerint Németországban 36,3 ezer tonna (-2 százalék) körte termett 2022-ben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság a körteárakról adott ki adatokat, amelyek szerint 2022 decemberében az egy évvel korábbinál 29 százalékkal alacsonyabb volt a körte ára Belgiumban (47 eurócent/kilogramm), míg Olaszországban 19 százalékos volt az árcsökkenés, de így is a belga ár több mint háromszorosát (1,55 euró/kilogrammot) mértek. A WAPA szerint 2022. december 1-jén az Európai Unió tagállamainak raktáraiban 721,7 ezer tonna körte volt készleten, ami 10,1 százalékkal több az egy évvel korábbi mennyiségnél. A teljes európai raktárkészlet 32 százalékával, 233 ezer tonnával Hollandia rendelkezett, a második legnagyobb készletet pedig 221 ezer tonnával Belgium tudhatta magáénak. A készletezett fajták között a Conference dominanciája jellemző, amelyből 511,4 ezer tonna, a 2021. évinél 4,6 százalékkal kevesebb volt raktáron. A második legnagyobb készletet a Fétel apát (73,3 ezer tonna, +296 százalék) adta

- írja a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?