Egyre több gazda mond le erről a gyümölcsről: sok ültetvényt kivágnak

agrarszektor.hu
Az ANPP (Association Nationale Pommes Poires), a francia almatermesztők szövetsége felhívja a figyelmet a franciaországi almaágazat jelenlegi helyzetére. Miszerint a franciaországi almatermesztők szerint további 0,20 euróra van szükségük kilogrammonként ahhoz, hogy megmentsék az ország almaültetvényeit, mivel a megnövekedett költségek hatása keményen érezteti hatását.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az ANPP már több hónapja figyelmeztetett a termelőknek fizetett ár emelésének égető szükségességére, jelenleg Franciaország több régiójában a termelők kivágják gyümölcsöseiket. Angersben, Avignonban, Montaubanban, Limousinban és Hautes-Alpes-ben több száz termelő gyűlt össze, hogy megmutassák, milyen nehézségekkel küzdenek a francia gyümölcstermelők a megnövekedett költségek miatt - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A szövetség fotóin látható ahogy a termelők saját fáikat gyökerestül tépik ki a jelenlegi fenntarthatatlan árak miatt. Miközben Franciaország jelentős almatermelő ország, mostanra naponta 1,26 hektár almaültetvény tűnik el. Franciaország termőterületének csökkenése nem elkerülhetetlen, ha az árak gyorsan átértékelődnek.

A Franciaországban történteket azonban tévedés lenne kifejezetten francia problémának tekinteni a szakértők szerint. James Simpson az Adrian Scripps brit termelő-csomagoló cégtől azt írta, hogy a jelek szerint a franciák mindig jobban tudják bemutatni a problémákat. A brit termelők pontosan ugyanezzel a problémával szembesülnek. Sokak számára a megtérülés egyszerűen nem elégséges. A termelők lemondták az idei és a jövő évi gyümölcsfa rendeléseiket. Míg mások pedig növelték a kivágott területeiket. A Brit Termelők Szövetségének (British Growers Association) a Brit Alma és Körte (British Apples & Pears Limited) tagjai körében 2022 végén végzett felmérés azt mutatta, hogy a stagnáló hozamok miatt jelentős visszaesés figyelhető meg a gyümölcsösökbe történő jövőbeli beruházások terén. A brit alma- és körteágazat mintegy 80%-át képviselő termelők körében végzett felmérés szerint az idei szezonban 150 ezer új alma- és körtefa rendelést töröltek. A termelők szándéka az volt, hogy 480 ezer új gyümölcsfa ültetésével továbbra is a gyümölcsösök hosszú távú jövőjébe fektetnek be. Most ezeknek a megrendeléseknek egyharmadát törölték.

Marc Peyres, a francia Blue Whale exportőrtől úgy vélte, hogy a jelenlegi válság akár globális is lehet. Szerint nincs olyan európai ország, ahol a gyümölcstermesztők elégedettek lennének a megtérüléssel és a jelenlegi inflációs költségekkel. Véleménye szerint ez a válság elég általános, beleértve a déli féltekét és az Egyesült Államokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?