Fillérekért veszik itt az almát a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

Fillérekért veszik itt az almát a magyarok: mutatjuk, hol juthatsz hozzá olcsón

agrarszektor.hu
Az alma nagy népszerűségnek örvend hazánkban, számos módon használják fel, hiszen üdítőt, befőtteket, pálinkát és sok minden mást is készítenek belőle, a süteményekről nem is beszélve. Éppen ezért is lehetett a tavalyi év lesújtó, amikor az aszály és a fagyok is komoly károkat okoztak az almaültetvényekben, ráadásul az ágazat a generációváltás problémáival is küzd. Kérdés, hogy vajon mi várható idén almafronton? Alábbi cikkünkből kiderül, illetve az is, hogy hogyan juthatunk hozzá szinte fillérekért friss, magyar almához.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Magyarországon idén mintegy 20564 hektáron folyik almatermelés. A legfontosabb termesztőkörzetünk továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, ahol összesen 15 136 hektár almaültetvény található. E mellett Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala vármegyékben is jelentős felületen termesztenek almát a gazdálkodók. A termőterület sajnos évről évre szűkül, tíz évvel ezelőtt például még mintegy 30 ezer hektár almaültetvény volt az országban. Az ágazat kilátásait tekintve a folyamat a jövőben is folytatódhat, a szakemberek előrejelzése szerint a termőterület évente mintegy 1000 hektárral csökkenhet az előttünk álló időszakban, de ez a folyamat rosszabb esetben drasztikusan fel is gyorsulhat - írta meg lapunk korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi várható idén?

Az Agrárszektor nyáron több almatermelőtől megtudta, hogy az aszály nem okozott gondot, és a tavaszi fagyok sem jelentettek akkora problémát, mint tavaly. A hűvös és csapadékos időjárás hatására azonban megjelentek a gombabetegségek, amelyek ellen folyamatosan védekezni kell, ráadásul a beporzás is gyengébb volt idén. A megkérdezett termelők éppen ezért inkább közepes termésre számítottak, arra viszont mind rámutattak, hogy a 2022-höz képest ez mindenképpen bőségesebb hozamot jelent majd - és így is lett.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB közös becslése szerint az idén összességében mintegy 500-550 ezer tonna közötti almatermés várható. Ebből a mennyiségből 400-430 ezer tonnát tehet ki az ipari alma és 100-120 ezer tonna a friss piacra szánt gyümölcs. Mindez azért is örvendetes(ebb), mert a tavalyi almatermés jelentősen elmaradt a várakozásoktól, hiszen az előzetesen becsült 300-350 ezer tonnához képest végül csak 280 ezer tonnányi alma termett a hazai gyümölcsösökben. Ugyanakkor érdemes kiemelni azt is, hogy 2021-ben 520 ezer tonna alma termett Magarországon, és még ez is jócskán elmarad az ország 600-650 ezer tonnás termelési potenciáljától.

Milyen árakkal találkozhatunk most a boltokban?

Az alma ára is rendkívül széles skálán mozog, hiszen befolyásoló tényező az, hogy honnan származik, milyen fajta, bio, vagy nem bio és mekkora kiszerelésben árulják.

  • A Kifli.hu-n egy kilogramm hazai Gála alma 600 forint, míg a bio kilója 650 forint. De van olyan bio alma is, melyet 4-es kiszerelésben árulnak és 1390 forintba kerül.
  • A Nagybani piacon az I. osztályú import alma kilója 400-650 forint között érhető el, a hazai Golden alma 400-450 forint, a hazai Royal gála pedig szintén 400-450 forint.
  • Az Auchanban az Idared alma kilójáért 443 forintot kell fizetni, de származási országnak Magyarország, Lengyel, Ausztria és Belgium is fel van tüntetve.
EZ IS ÉRDEKELHET

Ha pedig jóval olcsóbban - akár 200 forint körüli áron - szeretnénk megvásárolni ezt a gyümölcsöt, akkor a népszerű Szedd Magad akciók keretein belül megtehetjük:

Baranya megyei Szedd Magad 

  • Mozsgó, Győri Gyümölcsös

Bács-Kiskun megyei Szedd Magad 

Fejér megyei Szedd Magad 

Győr-Moson-Sopron megyei Szedd Magad

Hajdú-Bihar megyei Szedd Magad 

Heves megyei Szedd Magad Akciók

  • Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság
  • Tenk, Sáfrán Kert

Nógrád megyei Szedd Magad 

Pest megyei Szedd Magad 

Somogy megyei Szedd Magad 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szedd Magad

  • Nyírbátor,
  • Nyírkáta

Tolna megyei Szedd Magad 

  • Madocsa, Gombos Család Almáskertje

Zala megyei Szedd Magad 

Nagykanizsa, Borda Családi Gazdaság

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?