Megjött a friss jelentés a magyar földekről: itt van, amit mindenki tudni akart

agrarszektor.hu
Bár az év eleji csapadékos időjárás miatt az ország egyes részein komoly gondokat okozhatott a belvíz a gazdáknak, a szeles, napos időjárásnak köszönhetően az elmúlt hetekben csökkent a belvizes terület nagysága. Ugyanakkor a termelők nem örülnek a viharos szélnek, ami kiszárítja a talajt, és elhordja annak felső rétegét. A vetés ugyan még várat magára, de a gazdák a tavaszi fejtrágyázást már elvégezték, és a jelenlegi műtrágyaárakat is elfogadhatónak tartja a termelők többsége.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Habár már sokan jelezték, hogy elkezdték a munkálatokat, egyelőre csak a próbamunkák időszakában vagyunk. Ugyanakkor a mostani időszakra jellemző viharos szélnek nem örülnek a gazdák, az erős széllökések kiszárítják a talajt, a földek porosodnak, és a szél elhordja a talaj felső rétegét. A tavaszi fejtrágyázás egyébként már korábban elkezdődött, a jelenlegi műtrágyaárakat pedig elfogadhatónak tartják a termelők - mondta a VG-nek Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, a műtrágyapiacon az eladásokat a műtrágya ára mellett a gabonapiaci árak alakulása fogja befolyásolni. Szerinte, ha a gazdák úgy ítélik meg, hogy megéri a korábbi mennyiséget vásárolni, akkor lesz forgalom, ha nem, akkor folytatódhat a múlt évi visszaesés. 

A szakember szerint a hazai szántóföldi növénytermesztést sokkal érzékenyebben érinti a víz és annak hiánya. Bár az öntözésfejlesztés országszerte elindult, a beruházásokkal óvatosan bánnak a termelők.

A baj az, hogy hiába állnak rendelkezésre az uniós források, a pályázati pénzhez saját tőkére is szükség van, amit a legtöbben hitelből fedeznének. A jelenlegi hitelkamatok mellett azonban mindenki óvatos, a gazdák és a pénzintézetek is

- hangsúlyozta az elnök.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?