Figyelmeztet a miniszterhelyettes: jó az ukrán termés, de az exporttal lesznek gondok

Figyelmeztet a miniszterhelyettes: jó az ukrán termés, de az exporttal lesznek gondok

agrarszektor.hu
Jó állapotban van az ukrán őszi búza, de várhatóan mind a tavaszi vetés, mind pedig az exportpotenciál visszaesik a háború miatt - közölte Taras Dzoba ukrán agrárminiszter-helyettes. Ukrajna szállításainak csökkenése, illetve elmaradása várhatóan jelentős hatást gyakorol a világpiacra is, de a jelek szerint a háború sújtotta országnak lesz elegendő kenyere.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ukrajnai őszi búza jó állapotban van, és az országnak lesz elegendő kenyere az idei évre

 - jelentette ki Taras Dzoba, ukrán mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterhelyettes szerdán késő este a Reuters szerint. A hírügynökség emlékeztet: Ukrajna a világ legnagyobb gabonatermesztő és -exportáló országai közé tartozik, ám az ország szakértői korábban figyelmeztettek: a 2022-es termőterület jelentősen visszaeshet az orosz invázió miatt - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Az új termést illetően azonban jók a kilátások, az őszi gabona az egész országban jó állapotban van. Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági munkálatok elvégzése jelenleg akadályokba ütközik, Ukrajnának lesz elegendő kenyere. Természetesen az exportpotenciált így is jelentősen csökkenti a háború, amely magasabb árakhoz vezet majd

 - közölte Dzoba.

Az APK-Inform mezőgazdasági tanácsadó ezen a héten közölte: az idei tavaszi gabona vetésterülete 39 százalékkal csökkenhet az orosz invázió miatt, és mindössze 4,7 millió hektárt tesz ki 2022-ben. Összehasonlításul: tavaly a tavaszi gabonák vetésterülete 7,7 millió hektár volt. 2021-ben egyébként is jól sikerült az év Ukrajnában: az ország rekordmennyiséget, 86 millió tonnányi gabonát takarított be az elmúlt évben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?