2023. szeptember 22. péntek Móric
Aggasztó hírek érkeztek az ukrán földekről: veszélyben az ország mezőgazdasága

Aggasztó hírek érkeztek az ukrán földekről: veszélyben az ország mezőgazdasága

agrarszektor.hu
A háború sújtotta Ukrajna gabonaexportjának nagy része megszűnhet idén, ez pedig komoly élelmezési problémákhoz vezethet. Az ING Bank és Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) becslései szerint idén Ukrajna adta volna a világ búzaexportjának 12 százalékát, a kukoricatermelésnek pedig közel az egyötöde származna ebből az országból. A szakértők most attól tartanak, hogy az orosz-ukrán háború a termelést, mind az exportot tönkre fogja tenni.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az orosz-ukrán háború komoly miatt veszélybe kerülhet idén Ukrajna gabonatermelése, valamint a megtermelt gabonafélék exportja is. Az Irish Independent értesülései szerint ugyanis az országban sok mezőgazdasági dolgozót átcsoportosítottak, hogy a fronton harcoljanak, valamint sok helyütt megsemmisültek vagy komolyan megrongálódtak a mezőgazdasági termékek szállításához szükséges utak és hidak, és kevés tartalék dízelolaj áll rendelkezésre a mezőgazdasági gépek számára, valamint az ország kikötőit is lezárták vagy lerombolták a támadó erők. Ez pedig az elemzők és az agrárszakértők szerint mind a termelést, mind az exportot tönkreteheti idén, hiszen Ukrajnát nemcsak Európa éléskamrájának szokták nevezni, a közel-keleti és az afrikai országok élelmezésében is komoly szerepe van.

A szakértők megpróbálják felmérni, hogy milyen hatással lehet az ukrán búzatermés nagy részének, ha nem az egészének elvesztése. A Fekete-tenger térségében - ide értve Oroszországot, Ukrajnát, Fehéroroszországot, Romániát és Moldovát - terméshozam előrejelzésekkel foglalkozó Green Square Agro Consulting szakértője, Mike Lee szerint

minél tovább tart a háború, annál jelentősebb lesz a hatása a terméshozamra és a termelésre.

Mike Lee helyszíni látogatásokat tett az ukrán-lengyel határ közelében, és interjút készített az ukrán gazdákkal, hogy felmérje a régió gabonatermelési kilátásait. Meglátásai szerint ha csak 50%-os terméssel számolnak is a szakértők - ami túlságosan optimistának bizonyulhat -, akkor körülbelül 15 millió tonna búzára lehet számítani a betakarítás után. Ez azonban azt jelentené, hogy alig marad exportra, mivel az ország lakosságának élelmezésére körülbelül 10 millió tonnát kell számolni.

A szakértő ugyanakkor rámutatott, hogy ez a termésbecslés azt is feltételezi, hogy a termést egyáltalán be lehet majd takarítani. Egyes gazdálkodók ugyanis nagy repeszdarabokról és egyéb, a háborúból származó roncsokról számoltak be a földjeiken, amelyek lehetetlenné tehetik a mezőgazdasági gépek munkáját.

Az őszi búzát illetően júliusban lenne esedékes a betakarítás, bár a hozamokat valószínűleg erősen csökkenteni fogja a műtrágyahiány. A kukoricát viszont általában tavasszal vetik, de az ehhez szükséges vetőmagoknak csak körülbelül 60%-a jutott el a gazdaságokba - mutatott rá Mike Lee, hozzátéve, hogy ha a búza júliusi aratásakor még folyni fognak a harcok, akkor nagyon keveset lehet majd betakarítani.

Hamarosan itt a tavaszi vetési szezon, és ha a jelenlegi konfliktus késő tavasszal is folytatódni fog, akkor azt fogjuk látni, hogy a kukorica vetésterülete jelentősen csökkenni fog a 2022/23-as szezonban. A napraforgó ugyanazokkal a kockázatokkal fenyeget, mint a kukorica, mivel késhet a vetés és jelentős visszaesés várható a növény termőterületében

- mondta Warren Patterson, az ING árupiaci stratégiai vezetője.

A szakértők korábban arra számítottak, hogy idén is Ukrajna lesz a világ legnagyobb kukoricaexportőre, valamint innen fog származni a világ napraforgóolajának 50%-a. Ezek a várakozások azonban teljesen füstbe mehetnek, ha elhúzódik a háború.

Az Ukrajna termelését fenyegető kockázat a világgazdaság számára elég érzékeny időszakban jelentkezik. Kínából már érkeztek olyan előrejelzések, hogy az országban gyenge lesz az idei őszi búza termés, ami tovább növeli az ellátási aggályokat. Az ázsiai nagyhatalom az ukrán gabona egyik legnagyobb importőre. De ott van Egyiptom is, a világ legnagyobb búzaimportőre, aki az élelmiszerek mintegy 80%-át Oroszországból és Ukrajnából szerzi be. Emellett Észak- és Kelet-Afrikában valószínűleg több ország is súlyosan érintett lesz, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Simon Evenett, a St Gallen Egyetem nemzetközi kereskedelem professzora szerint az elmúlt 10 napban több ország korlátozta egyes gabonafélék és növényi olajok külföldre szállítását. Ezek közé tartozik Fehéroroszország, Oroszország, Ukrajna, de Libanon, Egyiptom, Magyarország, Szerbia, Moldova, Algéria, Törökország és Indonézia is - mondta a professzor.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?