Aggasztó hírek érkeztek az ukrán földekről: veszélyben az ország mezőgazdasága

agrarszektor.hu
A háború sújtotta Ukrajna gabonaexportjának nagy része megszűnhet idén, ez pedig komoly élelmezési problémákhoz vezethet. Az ING Bank és Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) becslései szerint idén Ukrajna adta volna a világ búzaexportjának 12 százalékát, a kukoricatermelésnek pedig közel az egyötöde származna ebből az országból. A szakértők most attól tartanak, hogy az orosz-ukrán háború a termelést, mind az exportot tönkre fogja tenni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az orosz-ukrán háború komoly miatt veszélybe kerülhet idén Ukrajna gabonatermelése, valamint a megtermelt gabonafélék exportja is. Az Irish Independent értesülései szerint ugyanis az országban sok mezőgazdasági dolgozót átcsoportosítottak, hogy a fronton harcoljanak, valamint sok helyütt megsemmisültek vagy komolyan megrongálódtak a mezőgazdasági termékek szállításához szükséges utak és hidak, és kevés tartalék dízelolaj áll rendelkezésre a mezőgazdasági gépek számára, valamint az ország kikötőit is lezárták vagy lerombolták a támadó erők. Ez pedig az elemzők és az agrárszakértők szerint mind a termelést, mind az exportot tönkreteheti idén, hiszen Ukrajnát nemcsak Európa éléskamrájának szokták nevezni, a közel-keleti és az afrikai országok élelmezésében is komoly szerepe van.

A szakértők megpróbálják felmérni, hogy milyen hatással lehet az ukrán búzatermés nagy részének, ha nem az egészének elvesztése. A Fekete-tenger térségében - ide értve Oroszországot, Ukrajnát, Fehéroroszországot, Romániát és Moldovát - terméshozam előrejelzésekkel foglalkozó Green Square Agro Consulting szakértője, Mike Lee szerint

minél tovább tart a háború, annál jelentősebb lesz a hatása a terméshozamra és a termelésre.

Mike Lee helyszíni látogatásokat tett az ukrán-lengyel határ közelében, és interjút készített az ukrán gazdákkal, hogy felmérje a régió gabonatermelési kilátásait. Meglátásai szerint ha csak 50%-os terméssel számolnak is a szakértők - ami túlságosan optimistának bizonyulhat -, akkor körülbelül 15 millió tonna búzára lehet számítani a betakarítás után. Ez azonban azt jelentené, hogy alig marad exportra, mivel az ország lakosságának élelmezésére körülbelül 10 millió tonnát kell számolni.

A szakértő ugyanakkor rámutatott, hogy ez a termésbecslés azt is feltételezi, hogy a termést egyáltalán be lehet majd takarítani. Egyes gazdálkodók ugyanis nagy repeszdarabokról és egyéb, a háborúból származó roncsokról számoltak be a földjeiken, amelyek lehetetlenné tehetik a mezőgazdasági gépek munkáját.

Az őszi búzát illetően júliusban lenne esedékes a betakarítás, bár a hozamokat valószínűleg erősen csökkenteni fogja a műtrágyahiány. A kukoricát viszont általában tavasszal vetik, de az ehhez szükséges vetőmagoknak csak körülbelül 60%-a jutott el a gazdaságokba - mutatott rá Mike Lee, hozzátéve, hogy ha a búza júliusi aratásakor még folyni fognak a harcok, akkor nagyon keveset lehet majd betakarítani.

Hamarosan itt a tavaszi vetési szezon, és ha a jelenlegi konfliktus késő tavasszal is folytatódni fog, akkor azt fogjuk látni, hogy a kukorica vetésterülete jelentősen csökkenni fog a 2022/23-as szezonban. A napraforgó ugyanazokkal a kockázatokkal fenyeget, mint a kukorica, mivel késhet a vetés és jelentős visszaesés várható a növény termőterületében

- mondta Warren Patterson, az ING árupiaci stratégiai vezetője.

A szakértők korábban arra számítottak, hogy idén is Ukrajna lesz a világ legnagyobb kukoricaexportőre, valamint innen fog származni a világ napraforgóolajának 50%-a. Ezek a várakozások azonban teljesen füstbe mehetnek, ha elhúzódik a háború.

Az Ukrajna termelését fenyegető kockázat a világgazdaság számára elég érzékeny időszakban jelentkezik. Kínából már érkeztek olyan előrejelzések, hogy az országban gyenge lesz az idei őszi búza termés, ami tovább növeli az ellátási aggályokat. Az ázsiai nagyhatalom az ukrán gabona egyik legnagyobb importőre. De ott van Egyiptom is, a világ legnagyobb búzaimportőre, aki az élelmiszerek mintegy 80%-át Oroszországból és Ukrajnából szerzi be. Emellett Észak- és Kelet-Afrikában valószínűleg több ország is súlyosan érintett lesz, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Simon Evenett, a St Gallen Egyetem nemzetközi kereskedelem professzora szerint az elmúlt 10 napban több ország korlátozta egyes gabonafélék és növényi olajok külföldre szállítását. Ezek közé tartozik Fehéroroszország, Oroszország, Ukrajna, de Libanon, Egyiptom, Magyarország, Szerbia, Moldova, Algéria, Törökország és Indonézia is - mondta a professzor.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?