Most érkezett a hír: 58 ezer tonnányi gabona hagyta el Ukrajna kikötőit

agrarszektor.hu
Három hajónyi gabonaszállítmány indult útnak Ukrajnából. A török külügyminisztérium közlése szerint két hajó a csornomorszki kikötőből, egy pedig az odesszaiból távozott. A három hajóból egy Írországba, egy Nagy-Britanniába, egy pedig Törökországba tart.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Három hajón, összesen 58 ezer tonnányi kukoricaszállítmány indult útnak Ukrajnából, közölte a török külügyminisztérium. Az újrainduló szállításokat felügyelő Isztambuli Koordinációs Tanács szerint két hajó a csornomorszki kikötőből, egy pedig az odesszaiból távozott - írta meg a 444.hu a Reuters értesülései alapján. Mint fogalmaztak, az egyik hajó Írországba, a másik Nagy-Britanniába, a harmadik pedig Törökországba tart.

Ukrajna orosz inváziója óta augusztus elsején indult útnak először gabonaszállító teherhajó az ország egy kikötőjéből, korábban ugyanis az orosz hadiflotta blokkolta a kereskedelmi forgalmat, ezzel komoly élelmiszerválságot okozva a világban. Ukrajna - Oroszország mellett - a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, az innen érkező kínálat kiesése ezért nagyon megemelte a gabona világpiaci árát, tovább fokozva az élelmiszerválság negatív hatásait. A háború kezdete óta nagyjából 20 millió tonna gabona ragadt az ukrán kikötőkben. A helyzetet végül török közvetítéssel sikerült megoldani, az első gabonaszállítmány útnak indulásáról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?