Durva, ami az ukrán búzával történik: váratlan hírek érkeztek a szomszédból

Durva, ami az ukrán búzával történik: váratlan hírek érkeztek a szomszédból

agrarszektor.hu
Már egy éve tart az orosz-ukrán háború, sokan úgy gondolták, hogy a konfliktus miatt a globális kereskedelem legjobb esetben is csak három százalék körüli bővülést érhet el - csakhogy, a gyakorlat erre rácáfolt. Mondhatni, hogy a legtöbb ország jól reagált a háború okozta kihívásokra, és képes volt beszállítót váltani vagy éppen alternatív termékekre cserélni a korábbiakat. Az viszont tény, hogy a legnagyobb problémát a gabonák és az energiahordozók jelentették

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világkereskedelem a vártnál nagyobb mértékben nőtt 2022-ben az orosz–ukrán háború okozta kihívások ellenére. Az oroszországi és az ukrán termékeknek leginkább kitett országoknak sikerült még időben új beszállítókat vagy helyettesítő termékeket találniuk - közölte a Kereskedelmi Világszervezet (WTO). A legnagyobb problémát a gabonák és az energiahordozók jelentették. A WTO vezető közgazdásza, Ralph Ossa egy friss elemzésében azt írta, hogy a globális kereskedelem a vártnál nagyobb mértékben tudott növekedni. A tényleges anyagot a WTO nem közölte, mivel a végleges számok áprilisban lesznek majd publikusak. Ossa kiemelte, hogy a világkereskedelem rugalmasabb volt, mint várták - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sok ország, mely korábban búzát importált Ukrajnából, rizsre cserélte a piacról eltűnő terméket. Egyiptom azonban kitartott a búza mellett, de Ukrajna helyett az EU-ból és az USA-ból kezdték el beszerezni. Ukrajna exportja tavaly összességében 30%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanakkor ebben az időszakban Oroszország exportja mintegy 15,6%-kal nőni tudott. A WTO jelentése szerint ezt a bővülést leginkább a gabonák, a műtrágyák és az üzemanyagok árának emelkedésével tudta elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58