Meglepő döntést hoztak az ukrán gazdák: csak így tudnak dolgozni a földeken

Meglepő döntést hoztak az ukrán gazdák: csak így tudnak dolgozni a földeken

MTI
Az ukrán és orosz gabonaexport kiesése az egész világot súlyosan érinti majd, jelenleg az ukrán gazdák éjjel vetnek, hogy ne maradjon ki az idei termés - jelentette ki Janusz Wojciechowski mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lengyel biztos az Európai Parlament plenáris ülésén tartott vita keretében elmondta: az ukrán és orosz gabonaexport kiesése az egész világot súlyosan érinti majd, mert 30 százalékát adja a világ búzaellátásának. Ez elsősorban Afrikára és a Közel-Keletre lesz majd hatással, de érinteni fogja Európa Ukrajnához közeli részeit is. Mint mondta, egyeztetést folytatott Roman Lescsenko ukrán agrárminiszterrel, aki arról tájékoztatta, hogy az ukrajnai mezőgazdászok éjjel vetnek, hogy ne maradjon ki az idei termés. Hozzátette: az ukrán termelők ellehetetlenedtek, ezért segítségre van szükségük, műtrágyával kell ellátni az országot, növelni kell a terménytároló kapacitásokat az olyan területeken, ahol nem zajlik éppen háború, annak érdekében, hogy Ukrajna el tudja látni élelmiszerrel lakosságát. Hangsúlyozta: minden olyan uniós szabályozást fel kell oldani, ami korlátozza a műtrágya exportot. Wojciechowski azt is kiemelte, hogy élelmiszerhiányra nem lehet számítani Európában, mivel a kontinens számos mezőgazdasági termék esetében nagyrészt önellátó. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
Azonban az élelmiszerárak az utóbbi három hétben, az ukrajnai háború kezdete óta, már 5-6 százalékkel emelkedtek, míg Európa népessége is legalább 3 millió fővel nőtt

 - mutatott rá.

A biztos elmondta: a globális élelmezésbiztonság érdekében az Európai Bizottság 500 millió eurós támogatási csomagot javasol az ukrajnai háború következményei által leginkább sújtott európai mezőgazdasági termelők támogatására. Emellett a testület piaci védőháló-intézkedéseket vezet be a sertéshúspiac támogatására, valamint felfüggeszti az ugarosítási szabályokat, engedélyezi a parlagon lévő területek megművelését és azokon élelmiszer- és takarmánycélú növények termesztését. Annak érdekében, hogy az élelmiszer megfizethetőbb legyen, a tagállamok csökkentett áfakulcsokat alkalmazhatnak, ezzel is ösztönözve a gazdasági szereplőket a kiskereskedelmi árak visszafogására - tette hozzá.

Bocskor Andrea, a Fidesz uniós parlamenti képviselője a vitához való felszólalásában elmondta: ha az ukrán gazdák nem tudják ellátni feladatukat, ez élelmiszerhiányhoz vezet majd. Mint mondta, Kárpátalján sok kistermelő megkezdte a gazdasági munkálatokat, de az élelmiszerhiány már most érzékelhető. Felhívta az EU figyelmét arra, hogy gyors segélyeket kell nyújtani, mivel Kárpátalján az 1,2 millió fős lakosság mellett azt a mintegy félmillió embert is el kell látni, aki odamenekült a háború elől.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?