Őrület, ami a lengyel nagybani piacon zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

Őrület, ami a lengyel nagybani piacon zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

agrarszektor.hu
Március végén tűntek fel a Kalisz nagybani piacon az első, hazai hajtatásból származó gömbparadicsom-tételek Lengyelországban, ami egyrészt jó egy hónapos kését jelent még a tavalyi, szintén megkésett szezonkezdethez is, másrészt az árak jóval magasabbak, mint korábban bármikor. A 2022-es évben a Kalisz nagybani piacon (hagyományosan itt jelenik meg minden évben az első hazai hajtatott paradicsom) február 24-én kezdődött a tételek értékesítése kartononként (6 kg) 120 PLN, azaz 20 PLN/kg (1600 Ft/kg) áron.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Erre mindenki azt mondta, hogy csak február 24-én, hiszen 2021-ben már január 28-án megkezdődött a belföldi termelésből származó paradicsom árusítása, ráadásul 100 PLN/6 kg-os karton, tehát 16,7 PLN/kg (1370 Ft/kg) áron. Az idei, 2023-as szezonkezdet ehhez képest mind a szezonkezdet időpontjában, mind az árakban jelentős csúszást mutat: szórványosan március 9-én jelent meg egy-egy kisebb tétel a Kalisz piacon 150 PLN/6 kg-os karton, azaz 25 PLN/kg (2050 Ft/kg) áron, de igazából csak március 20-át követően vált nagyjából állandóan elérhetővé a paradicsom 130 PLN/karton, azaz 21,5 PLN/kg (1750 Ft/kg) környékén. Összehasonlításképp: 2022. márciusának végén a Kalisz kínálatában 80 PLN volt egy karton paradicsom átlagára, ami 13,3 PLN/kg (1100 Ft/kg) árat jelentett - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mostani árak híven tükrözik azokat a problémákat, amelyekkel a lengyel hajtató ágazat az elmúlt időszakban szembesülni volt kénytelen. Az energia árának emelkedése, valamint a fűtőanyagokhoz való hozzáférés bizonytalansága miatt (lesz gáz, nem lesz gáz?), a lengyel hajtató kertészek igen jelentős hányada tolta későbbre a termelés megkezdését, és ez a késedelem most meglátszik a jelenlegi kínálaton. És ez még jó darabig így is marad. További gondot jelent, hogy az import áru is igen drága, mivel a beszállító országok is problémákkal küzdenek - elsősorban Spanyolország, Marokkó és Törökország.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31