2023. május 31. szerda Angéla, Petronella

Őrület, ami a lengyel nagybani piacon zajlik: ennyibe kerül egy kiló paradicsom

agrarszektor.hu
Március végén tűntek fel a Kalisz nagybani piacon az első, hazai hajtatásból származó gömbparadicsom-tételek Lengyelországban, ami egyrészt jó egy hónapos kését jelent még a tavalyi, szintén megkésett szezonkezdethez is, másrészt az árak jóval magasabbak, mint korábban bármikor. A 2022-es évben a Kalisz nagybani piacon (hagyományosan itt jelenik meg minden évben az első hazai hajtatott paradicsom) február 24-én kezdődött a tételek értékesítése kartononként (6 kg) 120 PLN, azaz 20 PLN/kg (1600 Ft/kg) áron.

Erre mindenki azt mondta, hogy csak február 24-én, hiszen 2021-ben már január 28-án megkezdődött a belföldi termelésből származó paradicsom árusítása, ráadásul 100 PLN/6 kg-os karton, tehát 16,7 PLN/kg (1370 Ft/kg) áron. Az idei, 2023-as szezonkezdet ehhez képest mind a szezonkezdet időpontjában, mind az árakban jelentős csúszást mutat: szórványosan március 9-én jelent meg egy-egy kisebb tétel a Kalisz piacon 150 PLN/6 kg-os karton, azaz 25 PLN/kg (2050 Ft/kg) áron, de igazából csak március 20-át követően vált nagyjából állandóan elérhetővé a paradicsom 130 PLN/karton, azaz 21,5 PLN/kg (1750 Ft/kg) környékén. Összehasonlításképp: 2022. márciusának végén a Kalisz kínálatában 80 PLN volt egy karton paradicsom átlagára, ami 13,3 PLN/kg (1100 Ft/kg) árat jelentett - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mostani árak híven tükrözik azokat a problémákat, amelyekkel a lengyel hajtató ágazat az elmúlt időszakban szembesülni volt kénytelen. Az energia árának emelkedése, valamint a fűtőanyagokhoz való hozzáférés bizonytalansága miatt (lesz gáz, nem lesz gáz?), a lengyel hajtató kertészek igen jelentős hányada tolta későbbre a termelés megkezdését, és ez a késedelem most meglátszik a jelenlegi kínálaton. És ez még jó darabig így is marad. További gondot jelent, hogy az import áru is igen drága, mivel a beszállító országok is problémákkal küzdenek - elsősorban Spanyolország, Marokkó és Törökország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?