Aggasztó hírek érkeztek a magyar földekről: ebből még komoly bajok lehetnek

Aggasztó hírek érkeztek a magyar földekről: ebből még komoly bajok lehetnek

MTI
Szépen fejlődnek a kalászosok, a repce is virágzik, a talaj kellően nedves a számukra, viszont kissé melegebb időre lenne szükségük, azonban átmeneti melegedés után jövő szerdán újabb hideghullám várható - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai elemzésében.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A honlapon közzétett elemzés szerint a napokban változékony volt az idő - a hétvégén napos, a hét elején esős, szerdától hűvös -, csütörtökre virradóra többfelé gyenge fagy is kialakult. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet országszerte meghaladja a 10 Celsius-fokot. Az elmúlt 30 nap csapadéka az ország nagyobb részén többletet mutat, de az Alföldön hiány van. (A talaj felszín közeli része délnyugaton és északkeleten sokfelé sáros, az ország középső sávjában szárazabb, de többnyire még kedvező nedvességtartalmú). A középső talajréteg is veszített nedvességtartalmából, de még így is jó vízellátottságú, fél-egy méteres mélységben pedig szinte országszerte telített a talaj, ami jó nedvességtartalékot jelent egy esetleges késő tavaszi vagy nyári aszály esetére.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, a repce virágzik, kedvező számukra a talaj jó vízellátottsága, viszont egy kissé melegebb idő még jobb lenne. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de már mind a napraforgó, mind a kukorica vetése megkezdődött. A gyümölcsösök közül egyre több túl van már a virágzáson, több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, majd a csapadékos idő nem kedvezett a beporzásnak.

A legfrissebb, április közepére vonatkozó, a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke dinamikusan nő a kellően csapadékos időben, kizöldültek a mezők, az alacsonyabban fekvő erdők, és az őszi vetések zöld tömege is egyre nagyobb. A sokéves átlagnál országszerte jóval magasabb az index értéke, kivéve a Mecsek, a Dunántúli- és az Északi-középhegység erdeiben, ahol az áprilisi hűvösebb idő miatt kis lemaradásban van a vegetáció.

A folytatásban újabb időjárási frontok érkeznek, több hullámban várható csapadék. A hőmérséklet kissé emelkedik, bár péntek reggelre a hidegre érzékeny tájakon még lehetnek gyenge fagyok. A hűvös éjszakák a jövő héten is megmaradnak, napközben szombattól keddig 20 fok körülire melegszik fel a levegő, majd jövő szerdán újabb hideghullám érkezhet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 28. 06:03