Itt a helyzetjelentés a magyar földekről: váratlan hírek érkeztek a kukoricáról

Itt a helyzetjelentés a magyar földekről: váratlan hírek érkeztek a kukoricáról

agrarszektor.hu
Bár többször többfelé előfordultak esők, záporok a múlt hét második felében Magyarországon, ezekből jellemzően csak kis mennyiség esett, így összességében jól lehetett haladni a vetéssel. A már kelésben lévő kukorica és napraforgó számára a legtöbb helyen kellő mennyiségű nedvesség áll rendelkezésre a gyors fejlődéshez. A gyümölcsösök közül egyre több túl van már a virágzáson, ugyanakkor több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, majd a csapadékos idő nem kedvezett a beporzásnak - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentésében.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az átlagosnál 2 fokkal hűvösebb, és az Alföld nagy részén szárazabb, míg a Dunántúlon és az északi országrészben jellemzően csapadékosabb április utolsó hete is több fokkal hidegebb volt az ilyenkor szokásosnál. A hét első két napján északkeleten és a déli országrészben hullott számottevő, 10-40 mm csapadék, míg az ország északnyugat-délkeleti tengelyének széles sávjában csak alig esett. A talaj felső fél méteres rétege a legtöbb helyen veszített nedvességtartalmából a mögöttünk álló egy hét során, ez alól csak az északkeleti országrész és a Nyugat-Dunántúl egyes tájai kivételek, de még így is kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A felszín közeli talajréteg különösen a Dunántúl északkeleti felén és az Alföld északnyugati részén száradt sokat. A hőmérséklet bár a hétvégén jelentősen emelkedett, a hét egészét tekintve így is 2-5 fokkal elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, az árpa már kalászosodik, a repce pedig teljes virágzásban van. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de már mind a napraforgó mind a kukorica vetése folyamatban van.

Változékony marad időjárásunk a folytatásban. Kedden és szerdán sok lesz a felhő fölöttünk, és kedden főként a Dunántúlon, szerdán máshol is többfelé lehet eső, zápor. A nagyobb mennyiségű csapadékra a Dunántúl mellett az északi országrészben lehet számítani, ezeken a tájakon 2-10 mm valószínű a két nap során, míg az Alföldön jellemzően 5 mm alatti mennyiség várható a hét első felében. A hétvégéig a legtöbb helyen a talajok nedvességvesztése lesz a jellemző. A növényvédelmi munkákat kedden és szerdán a csapadék mellett élénk szél is zavarja, a hét második fele, lesz alkalmasabb az ilyen jellegű feladatra. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakul. Többnyire hajnalonként sem hűl 5 fok alá a levegő, legfeljebb csütörtökön és pénteken reggel lehet néhol ennél kissé hűvösebb, napközben pedig 18 és 24 fok közötti értékeket mérhetünk, a csapadékos napokon és tájakon várható ennél pár fokkal alacsonyabb érték.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?