Brutális fagy tarolt Magyarországon: tragikus a helyzet ebben a térségben

Brutális fagy tarolt Magyarországon: tragikus a helyzet ebben a térségben

agrarszektor.hu
Súlyos fagykárok keletkeztek a magyarországi kajsziültetvényekben az áprilisi mínuszokat követően. A fagy egyetlen termőtájat sem kímélt meg, egyes helyeken, jellemzően az Alföldön, 90-100%-os terméskiesés várható, de a magasabb területeken fekvő termőterületen is gyakori a legalább 60-70%-os veszteség. A kár mértéke nagyban függ attól, hol, melyik megyében, milyen fajtát termesztenek.

Április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A relatíve korai, március elején-közepén megkezdődött virágzás időszakában is voltak jelentős hidegek, ám az április elején bekövetkezett szállított fagykár okozta az igazi károkat a hazai kajsziültetvényekben. A fagy egyetlen termőtájat sem kímélt meg, egyes helyeken 90-100%-os terméskiesés várható (jellemzően az Alföldön), és a magasabb területeken fekvő termőterületen is gyakori a legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő, illetve egyes helyeken a nagyon intenzív fagyvédelem tudta még csökkenteni a kár mértékét. Jelenleg az ültetvények fenológiai állapota a korábbi indulást követően a szokásosnak megfelelő, vagy attól egy-két nappal el is marad - a viszonylag korai indulást egy későbbi hűvös időszak fogta vissza. A legtöbb termőtájon nagyon erős a Monilia nyomása, és ez a meggynél is problémát jelenthet majd az idén. Lokálisan Stigmina és levéltetű fertőzést is jelentettek, de ezek kiterjedése limitált.

Somogy megyében általában 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák. Bizonyos fajták jobban vészelték át a fagyokat, és ez eléggé független volt az elhelyezkedéstől vagy kitettségtől, leginkább az adott fenológiai állapot érzékenysége volt meghatározó. A körülményekhez képest jól vészelte át a fagyokat a Bergeron, a Bayoto, a Kioto és a Farbaly, valamint értékelhető mennyiségben marad Bergarouge és Big Red. Súlyos fagykárokat szenvedtek a korai Tsunami, Spring Blush, Pinkcot, Mediabel, a Ceglédi óriás és, a Harcot fajták. A hosszan elhúzódó virágzás és a hűvös, esős idő kedvezett a Monilia fertőzésének, és hátrányosan érintette a termékenyülést. Somogy megyében az április eleji fagyok során -3°C alá nem süllyedt ugyan a hőmérséklet, viszont ez már virágzást követően, igen érzékeny fázisban kapta el az állományokat.

Tolna megyében az alacsony hidegigényű, korai fajták súlyos fagykárokat szenvedtek (Tsunami, Spring Blush, Pinkcot), itt a termékenyülésben kevesebb volt a probléma. A korai fajták itt nagyon korán kezdtek virágozni. A megyében -4°C-os szállított fagyot mértek, de a középérésű fajták, mint például a Kioto, Bergeval viszonylag jól átvészelték. Gyenge közepes termés várható Bergarouge és Anegat fajtáknál. Üzemi szinten általában 30-40%-os termést várnak a gazdák a jelenlegi helyzet szerint. A Monilia és a Stigmina nyomása erős volt, és lokálisan a levéltetvek felszaporodásáról is érkeztek jelentések. A termőtájon a Pricia és a Kioto már 2 cm körüli, jóval pirosabb a héj az átlagosnál, és valószínűleg nagy méretű gyümölcsök lesznek, már folyik a ritkítás. Kedvező esetben, ha a következő hetekben kicsit melegszik az idő, a betakarítás Pünkösd környékén, május utolsó napjaiban már megkezdődhet. Június végén a Bergeval, majd a Kioto érése várható.

Győr-Moson-Sopron megyében a nagyon korai fajták már januárban elfagytak, az április fagyok során -6°C körüli fagy károsított, de mivel itt a fenológia jó tíz nappal hátrébb jár a szokásosnál, a Bergarouge és a Big Red viszonylag jól átvészelte a hidegeket és a Pinkcot is megmaradt. Általában 30-35% a jelenleg látható kár mértéke, Bergeronban és Kiotóban kevesebb, de hogy a stressz miatt mekkora lesz a hullás, csak később lehet pontosabban megmondani. Termékenyülési gondokról ebben a körzetben nem számoltak be, és a Monília fertőzés is enyhébb volt.

Bács-Kiskun megyében a korai fajtáknál (Spring Blush, Pinkcot) teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a -6°C körüli szállított fagyban. Borsod megyében, az ország északi részén 40-70% közötti fagykárról számoltak be, a Bergeron és a Flavor Cot marad a leginkább érintetlen. A Magic Cot, Wonder Cot állományok szinte 100%-ban elfagytak. Itt is az volt a helyzet, hogy virágzáskor a fenológia előre sietett, most viszont a szokásosnál hátrébb vannak az állományok, a termékenyüléssel is voltak problémák a hóval fedett állományokban. A Monilia fertőzési nyomása itt is jelentős.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?