Ezt jobb, ha tudod: fontos hírek érkeztek a magyar paradicsomról

Ezt jobb, ha tudod: fontos hírek érkeztek a magyar paradicsomról

agrarszektor.hu
Míg Hollandiában a szokásosnál nagyobb mértékben csökkent a paradicsom ára 2023 áprilisában, addig az Európai Unióban összességében áremelkedés volt tapasztalható, ami aggodalomra ad okot a fogyasztással kapcsolatban. Az Európán kívüli paradicsomtermesztő országok is nehézségekkel küzdenek - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A holland paradicsom sikeresen túléli a válságos évet

A tavasz mérsékelt volt Hollandiában és Belgiumban, aminek következtében egyes termelők a termés elmaradásáról panaszkodnak. A paradicsom ára a közelmúltban változatlanul jóval meghaladta az ötéves átlagot, sőt néha a 2022-es rekordárakat is meghaladta. Áprilisban az árak csökkenni kezdtek. Ennek ellenére a 21. héten ez átlag feletti árakat hozott a 2022 előtti évekhez képest.

Eközben a termelők már a következő éven is gondolkoznak. Egyes termelők már tavaly télen LED-es világítás alatt termesztettek, és még sok termelő tervezi ezt a következő télen, de néha még mindig HPS-sel kombinálva, mert túl nagy lépés egyszerre a teljes LED-es megvilágításra átállás. A LED alatti termesztés energiahatékonyabb, de másfajta termesztéstechnológiát is igényel, ezért megfontoltan kell tervezniük a termelőknek.

Hollandia legnagyobb mezőgazdasági bankja nemrégiben éppen egy paradicsomrendezvényen jelentette ki, hogy a termelők csodálatos módon jól átvészelték az elmúlt válságos évet. A dolog lényege azonban az, hogy az ehhez szükséges bevételre úgy tűnik, intelligens energiagazdálkodással tettek szert, nem pedig paradicsom eladásával. A még mindig mindenütt jelenlévő ToBRF vírus (barna termésráncosodás) miatt kockázatos a termesztés. A kihívások ellenére azonban több termelő is új üvegház építése mellett döntött.

Németországban erősek maradtak a helyi termékek az árak csökkenésével

A német piacokon nyilvánvalóan a holland és belga eredetű paradicsom dominált. A választékot elsősorban olaszországi, németországi, franciaországi és törökországi szállítások egészítették ki. A kínálat nőtt, és meghaladta a helyi keresletet. Ez elkerülhetetlenül az árak eséséhez vezetett. A korábbi árszintet helyenként csak a helyi termék tudta tartani.

Az Egyesült Királyságban az egekbe szöktek a költségek, veszteséges lett termelés

Jelenleg több száz tonna paradicsom kerül anaerob biomassza-erőművekbe az Egyesült Királyságban. A termesztők a magas energiaköltségek miatt pár hónapot késleltették az ültetést, de már teljes a termelés. Eközben a spanyol termés, amely általában mostanra kerülne be, a hideg időjárás miatt elmaradt. A holland termelők az energiaköltségek miatt is elhalasztották az ültetést, így javában megtalálhatóak a kínálatban.

A termelők többsége túl kicsi, miközben a költségek az egekbe szöknek, normális esetben évente 2-3 ültetés a jellemző, de a legtöbb termelő csak kétszer, vagy akár csak egyszer ültet a veszteség csökkentése érdekében.

Olaszországban a paradicsom ára enyhe csökkenést mutat, de továbbra is magas

Az árak kissé csökkentek, de továbbra is meglehetősen magasak. Ez azért van így, mert korábban csak Szicíliából volt termék, most viszont Lazióból, illetve a zöld típusnál Venetóból is nagyobb a verseny. A 22. héten a nagykereskedelmi árak a következők voltak: a szilvaparadicsom 3,50 euró/kg, a koktélparadicsom 2,50 euró/kg, a fürtös pedig 1,90 euró/kg körüli áron kelt el. A venetói zöld beefsteak paradicsom (húsparadicsom) ára körülbelül 1,70-2 euró/kg. A szupermarketekben az ár meghaladja a 13 euró/kg-ot, hiszen 300 grammos tálcákban 3,99 euróért árulják. A fogyasztó ezt nem veszi észre, de a kilogrammonkénti ár nagyon magas. A piacokon jó minőségű, nem túl magas holland fürtös paradicsom is található, melynek ára 1,20 euró/kg.

Szicíliában a hosszú téli ciklusokat most rövid nyárira váltják. A téli paradicsommal kapcsolatban a tavalyi szezonhoz képest az idén korábban véget ért a szezon, mert a magas hőmérsékletekkel jellemezhető október, november és december hónapok előrehozták a paradicsom érését, ami termékkoncentrációt eredményezett egy kis időre. Visszatért a fürtös paradicsom is a termesztésbe, amelynek mennyisége drasztikusan csökkent az elmúlt években a kitörést követően.

Spanyolországban közel egyharmadával csökkent a paradicsom forgalma

A paradicsom átlagára Spanyolországban az előző héthez hasonló értéken maradt, a forgalmazott mennyiségek pedig mintegy 30%-kal csökkentek az előző héthez képest. A fürtös paradicsom az a kereskedelmi típus, amelynek a mennyiségei nagyobb mértékben csökkentek ebben az időszakban. A főként exportorientált paradicsomfajtákat a helyi európai termesztésűek váltják fel a boltokban, ami május eleje óta az átlagár fokozatos csökkenéséhez vezet.

A helyi piacon forgalmazott kereskedelmi paradicsomfajták ára a legmagasabb, mivel nagy méretük miatt nincs éles konkurenciájuk a félsziget más régióinak termesztésében.

Magyarországon tovább csökkennek a belföldi árak

A hazai termelés körülbelül 75-80%-át teszi ki a fürtös és bogyós paradicsom, míg a koktél és cseresznyeparadicsom típusok 20-25%-át. Az első félévben tovább csökkentek a paradicsom árak, a 22. héten a bogyós paradicsom nagybani ára 675 Ft, a fürtös paradicsomé pedig 790 Ft körül alakul, ami az előző évhez képest 10-20%-os növekedést mutat. Az export szempontjából az első negyedévben Romániába került a legtöbb hazai paradicsom, majd Csehországba, Szlovákiába és Ausztriába. A téli hónapokban még mindig rá vagyunk hagyatkozva az importra, amely az áprilisi időszakban fordult át. Áprilistól mind fürtös és koktélparadicsomból már önellátóak vagyunk, így ettől az időszaktól növekszik meg az export is, főleg a fürtös paradicsom kerül nagy mennyiségben exportra.

A marokkói termelők biztosítékokat várnak az exportkorlátozásokkal kapcsolatban

A marokkói paradicsomexport szezonja a végéhez közeledik, néhány termelő kivételével, akik hosszúkás paradicsomot és cseresznyeparadicsomot termesztenek, amelyeket elsősorban a brit piacra szánnak. A szezont a rossz éghajlati viszonyok, a növény-egészségügyi problémák és a kormány által bevezetett exportkorlátozások jellemezték. A termelők párbeszédet kérnek a kormánnyal, és biztosítékot arra, hogy a következő szezonban nem vezetnek be exportkorlátozásokat. A marokkói export ennek ellenére továbbra is növekszik, szemben a spanyollal. Már a tavalyi évben is 21,34%-kal meghaladta a spanyol exportot, amely a termőterület erőteljes növekedésének köszönhető.

Dél-Afrika a párás időjárás ellenére is nőtt a paradicsom iránti kereslet

Dél-Afrikában hideg és csapadékos volt az időjárás, ami sem a paradicsomtermelésnek, sem a fogyasztásnak nem kedvez. Nem a szokásos március-áprilisi átállás volt, állapítja meg egy paradicsomkereskedő, az ország északi és déli részén egyaránt esett az eső.

Ha a Limpopo téli paradicsomtermést nem befolyásolja a kedvezőtlen időjárás, az árak júniusban a nagy kínálat miatt nyomás alá kerülhetnek. A kereskedők szerint a piaci kereslet visszafogott, és a gazdaság állapota árulkodó, míg a fokföldi paradicsomtermelők kétszer is meggondolják, hogy a szállítási költségek miatt Gautengbe küldjék-e a paradicsomot. De a fő kihívást a vízszivattyúk, a csomagolóházak, a mosógépek áramellátása jelenti. Ez hatalmas összegekbe kerül a gazdáknak, amely most a termelési költség 48%-át teszi ki.

Azerbajdzsánban csökkent a paradicsom kivitele

Azerbajdzsán 2023 első negyedévében 24 491 kg paradicsomot exportált, 22,9%-kal kevesebbet, mint 2022 január-márciusában. Az elsődleges importőr Oroszország volt, az összes export 97,5%-a került ide.

Az üzbég paradicsomtermesztők megszakították a termelést

A magas hőmérséklet miatt az üvegházi komplexumok megszakítják a termelést, csökkentik az exportot. Továbbá a Karantén és Növényvédelmi Ügynökség cáfolta az üzbegisztáni paradicsomban lévő bronzfoltosság vírusról szóló jelentéseket, miszerint több tízezer tonna exportban lett volna vírussal fertőzött áru.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32