Biztonságosnak minősítették az alacsony termetű GMO-kukoricát

Biztonságosnak minősítették az alacsony termetű GMO-kukoricát

agrarszektor.hu
Biztonságosan termeszthető amerikai agrártárca szerint a Bayer alacsony termetű, genetikailag módosított kukoricája, amely jobban tűri a klímaváltozással egyre gyakoribbá váló időjárási szélsőségeket, és optimalizálja a növény erőforrás-felhasználását is. A nem GMO változatot már kísérleti szinten termesztik a tengerentúlon - írja a Reuters.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az amerikai farmerek biztonságosan termeszthetnek egy új kukoricafajtát, amelyet a Bayer AG géntechnológiával módosított, hogy a hagyományos növényeknél alacsonyabb növésű legyen és jobban tűrje az erős szelet - közölte szerdán az amerikai szaktárca, ami a globális mezőgazdasági vegyszer- és vetőmaggyártó számára győzelmet jelent.

A klímaváltozás miatt volt rá igény

A rövid termetű kukorica a legújabb növényfajták közé tartozik, amelyeket az éghajlatváltozással összefüggő, egyre változékonyabb időjárásnak való ellenállásra fejlesztettek ki, és csatlakozik a szárazság- és hőtűrő kukoricát, szóját és búzát tartalmazó, egyre bővülő listához.

A Bayer közölte, hogy még a Környezetvédelmi Ügynökség és az importáló országok jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy a kukoricát az Egyesült Államokban forgalomba hozhassa. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma megállapította, hogy a növényre nem vonatkozik szabályozás, mivel nem jelent nagyobb kockázatot a kártevők szempontjából, mint más kukoricafajták.

Harmadával alacsonyabb

A Bayer becslése szerint az alacsony termetű kukorica észak-amerikai értékesítése elérheti az 1 milliárd eurót. A jelek szerint a klímaváltozás erősödésével egyre komolyabb igény mutatkozik az ilyen típusú fajtákra, így a most szóban forgó kukoricára is.

Az amerikai farmerek a Bayer alacsony kukoricájának egy különálló, nem génmódosított változatát már termesztik idén mintegy 30 ezer hektáron egy nagyszabású kísérlet keretében - közölte a vállalat. A Bayer közölte, hogy a nem génmódosított változat jövő évi kereskedelmi bevezetése során várhatóan megduplázódnak a vetések. A Bayer egy harmadik, génszerkesztéssel kifejlesztett alacsony termetű kukoricatípuson is dolgozik – írja a Reuters.

AGRÁRSZEKTOR VÉLEMÉNY

A kisebb termet igénye időről-időre felmerül a növénynemesítésben, sőt, az állattenyésztésben is. A folyamat hátterében nem csupán a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépés áll, hanem a tápanyag-felhasználás józanabb kezelése is.

A túl nagyra növő növények és állatok ugyanis erőforrásaik jelentős részét a termet kialakítására és fenntartására fordítják, miközben a túl alacsony növények fotoszintetizáló felülete nem elegendő arra, hogy bő termést hozzanak.

A Bayer új kukoricafajtája a tápanyagok optimális hasznosulását célozza azzal, hogy egyensúlyt teremt a növény mérete és a terméseredmények között. Emellett természetesen az alacsony termet az egyre gyakrabban előforduló viharos széllel szemben is ellenállóbbá teszi az állományt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?