Biztonságosnak minősítették az alacsony termetű GMO-kukoricát

Biztonságosnak minősítették az alacsony termetű GMO-kukoricát

agrarszektor.hu
Biztonságosan termeszthető amerikai agrártárca szerint a Bayer alacsony termetű, genetikailag módosított kukoricája, amely jobban tűri a klímaváltozással egyre gyakoribbá váló időjárási szélsőségeket, és optimalizálja a növény erőforrás-felhasználását is. A nem GMO változatot már kísérleti szinten termesztik a tengerentúlon - írja a Reuters.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az amerikai farmerek biztonságosan termeszthetnek egy új kukoricafajtát, amelyet a Bayer AG géntechnológiával módosított, hogy a hagyományos növényeknél alacsonyabb növésű legyen és jobban tűrje az erős szelet - közölte szerdán az amerikai szaktárca, ami a globális mezőgazdasági vegyszer- és vetőmaggyártó számára győzelmet jelent.

A klímaváltozás miatt volt rá igény

A rövid termetű kukorica a legújabb növényfajták közé tartozik, amelyeket az éghajlatváltozással összefüggő, egyre változékonyabb időjárásnak való ellenállásra fejlesztettek ki, és csatlakozik a szárazság- és hőtűrő kukoricát, szóját és búzát tartalmazó, egyre bővülő listához.

A Bayer közölte, hogy még a Környezetvédelmi Ügynökség és az importáló országok jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy a kukoricát az Egyesült Államokban forgalomba hozhassa. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma megállapította, hogy a növényre nem vonatkozik szabályozás, mivel nem jelent nagyobb kockázatot a kártevők szempontjából, mint más kukoricafajták.

Harmadával alacsonyabb

A Bayer becslése szerint az alacsony termetű kukorica észak-amerikai értékesítése elérheti az 1 milliárd eurót. A jelek szerint a klímaváltozás erősödésével egyre komolyabb igény mutatkozik az ilyen típusú fajtákra, így a most szóban forgó kukoricára is.

Az amerikai farmerek a Bayer alacsony kukoricájának egy különálló, nem génmódosított változatát már termesztik idén mintegy 30 ezer hektáron egy nagyszabású kísérlet keretében - közölte a vállalat. A Bayer közölte, hogy a nem génmódosított változat jövő évi kereskedelmi bevezetése során várhatóan megduplázódnak a vetések. A Bayer egy harmadik, génszerkesztéssel kifejlesztett alacsony termetű kukoricatípuson is dolgozik – írja a Reuters.

AGRÁRSZEKTOR VÉLEMÉNY

A kisebb termet igénye időről-időre felmerül a növénynemesítésben, sőt, az állattenyésztésben is. A folyamat hátterében nem csupán a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépés áll, hanem a tápanyag-felhasználás józanabb kezelése is.

A túl nagyra növő növények és állatok ugyanis erőforrásaik jelentős részét a termet kialakítására és fenntartására fordítják, miközben a túl alacsony növények fotoszintetizáló felülete nem elegendő arra, hogy bő termést hozzanak.

A Bayer új kukoricafajtája a tápanyagok optimális hasznosulását célozza azzal, hogy egyensúlyt teremt a növény mérete és a terméseredmények között. Emellett természetesen az alacsony termet az egyre gyakrabban előforduló viharos széllel szemben is ellenállóbbá teszi az állományt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?