Biztonságosnak minősítették az alacsony termetű GMO-kukoricát

Biztonságosnak minősítették az alacsony termetű GMO-kukoricát

agrarszektor.hu
Biztonságosan termeszthető amerikai agrártárca szerint a Bayer alacsony termetű, genetikailag módosított kukoricája, amely jobban tűri a klímaváltozással egyre gyakoribbá váló időjárási szélsőségeket, és optimalizálja a növény erőforrás-felhasználását is. A nem GMO változatot már kísérleti szinten termesztik a tengerentúlon - írja a Reuters.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az amerikai farmerek biztonságosan termeszthetnek egy új kukoricafajtát, amelyet a Bayer AG géntechnológiával módosított, hogy a hagyományos növényeknél alacsonyabb növésű legyen és jobban tűrje az erős szelet - közölte szerdán az amerikai szaktárca, ami a globális mezőgazdasági vegyszer- és vetőmaggyártó számára győzelmet jelent.

A klímaváltozás miatt volt rá igény

A rövid termetű kukorica a legújabb növényfajták közé tartozik, amelyeket az éghajlatváltozással összefüggő, egyre változékonyabb időjárásnak való ellenállásra fejlesztettek ki, és csatlakozik a szárazság- és hőtűrő kukoricát, szóját és búzát tartalmazó, egyre bővülő listához.

A Bayer közölte, hogy még a Környezetvédelmi Ügynökség és az importáló országok jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy a kukoricát az Egyesült Államokban forgalomba hozhassa. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma megállapította, hogy a növényre nem vonatkozik szabályozás, mivel nem jelent nagyobb kockázatot a kártevők szempontjából, mint más kukoricafajták.

Harmadával alacsonyabb

A Bayer becslése szerint az alacsony termetű kukorica észak-amerikai értékesítése elérheti az 1 milliárd eurót. A jelek szerint a klímaváltozás erősödésével egyre komolyabb igény mutatkozik az ilyen típusú fajtákra, így a most szóban forgó kukoricára is.

Az amerikai farmerek a Bayer alacsony kukoricájának egy különálló, nem génmódosított változatát már termesztik idén mintegy 30 ezer hektáron egy nagyszabású kísérlet keretében - közölte a vállalat. A Bayer közölte, hogy a nem génmódosított változat jövő évi kereskedelmi bevezetése során várhatóan megduplázódnak a vetések. A Bayer egy harmadik, génszerkesztéssel kifejlesztett alacsony termetű kukoricatípuson is dolgozik – írja a Reuters.

AGRÁRSZEKTOR VÉLEMÉNY

A kisebb termet igénye időről-időre felmerül a növénynemesítésben, sőt, az állattenyésztésben is. A folyamat hátterében nem csupán a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépés áll, hanem a tápanyag-felhasználás józanabb kezelése is.

A túl nagyra növő növények és állatok ugyanis erőforrásaik jelentős részét a termet kialakítására és fenntartására fordítják, miközben a túl alacsony növények fotoszintetizáló felülete nem elegendő arra, hogy bő termést hozzanak.

A Bayer új kukoricafajtája a tápanyagok optimális hasznosulását célozza azzal, hogy egyensúlyt teremt a növény mérete és a terméseredmények között. Emellett természetesen az alacsony termet az egyre gyakrabban előforduló viharos széllel szemben is ellenállóbbá teszi az állományt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?