Meglepő hírek érkeztek a Balatonról: erre a kutatók se számítottak

Meglepő hírek érkeztek a Balatonról: erre a kutatók se számítottak

agrarszektor.hu
A Balaton nyílt vizében június végén még a kora nyári algaközösség képviselői találhatóak meg, annak ellenére, hogy a víz hőmérséklete már elérte a 22 fokot - derült ki a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet közleményéből. Az intézet azt is jelezte, hogy a mérések a jelenlegi állapotot jelzik csak, de ez az algák biológiai sajátosságai miatt gyorsan változhat.

Az algabiomassza egyelőre alacsony a Balatonban. Az a-klorofill koncentráció a Siófoki-medencében 4 mikrogramm/liter, a Keszthelyi-medencében 10 mikrogramm/liter, amely nagyságrendileg megfelel a korábbi évek nyár eleji biomasszaértékeinek - olvasható az Infostart oldalán.

A Siófoki-medence vize algákban rendkívül szegény volt, a Keszthelyi-medencében jellemzően ennél magasabb fitoplankton biomasszaértékeket mértek. A mintákban egyelőre egy, csak az utóbbi években dominánssá vált fecskemoszat faj, a Ceratium furcoides dominál, de kis számban már megjelentek fonalas kékalgák, vagyis a Dolichospermum és Aphanizomenon fajok is. Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakemberei ugyanakkor arra is figyelmeztették a lakosságot, hogy a mérések a jelenlegi állapotot tükrözik, megfelelő időjárási és tápanyag-ellátottsági körülmények között az algák rendkívül gyors szaporodásra képesek, akár órák alatt képesek megduplázni mennyiségüket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?