Kétszeres tápanyagbomba, amivel fenntartható a zöld gyep? Lovogreen plusz titaN!

Kétszeres tápanyagbomba, amivel fenntartható a zöld gyep? Lovogreen plusz titaN! (x)

agrarszektor.hu
Tápanyagokként válaszolnak a megváltozott klíma kihívásaira, ingyenes plusz táplálást biztosítanak a pázsitnak a levegőből, és a biológiai növényvédelemmel csökkentik a gyepápolás időigényét. Túlzásnak tűnhet, de a piacvezető tápanyag-technológiák segítségével ezt hozta el az IKR Agrár LOVOGREEN gyeptrágyája a titaN növényi szimbiotikum társaságában a magyar kertekbe. A készítmények hatékonysága Erdélyi Zsolt gyepszakértőt is meggyőzte, de a technológia egy magyar bajnok-házaspár kertjében is sikeresen vizsgázott.

Hogyan alkalmazzuk és miként segítik mindezt a robot-fűnyírók? Ennek jártunk utána riportunkban!

Újgenerációs tápanyagokkal a szép gyep extrém éghajlaton is fenntartható

Talajnedvességet kiszipolyozó szelek, növényeket megterhelő hideg esték és forró nappalok váltakozása, majd afrikai meleg egész nyáron át. Az időjárás drámai átalakuláson ment át az elmúlt években, amit a kerttulajdonosok sem hagyhatnak figyelmen kívül – főleg, hogy a pázsit számára nélkülözhetetlen tápanyagok piacát is elérte az árak megugrása. Erdélyi Zsolt gyepszakértő, aki 77 kert gondozását végzi személyesen és 100 ügyféllel konzultál online a zöld gyep egyszerűbb gondozása érdekében, ezért hangsúlyozza: egy megváltozott világban a hatékony és fenntartható kert más tápanyagokat követel meg.

„Megváltozott a műtrágya piacon az árképzés, de változott az időjárás is, ezekhez alkalmazkodnunk kell, amihez más tudású gyeptrágyára van szükség. Sokkal nehezebb a füvet, mint növényt fenntartani a hőstressz és a csapadékhiány miatt. Gyakorlatilag a piac majdnem minden műtrágyáját kipróbáltam, figyelembe véve az árat és a velük elérhető hatástartamot. Ezen az úton jutottam el a LOVOGREEN-ig.”

Erdélyi Zsolt 2014-ben hozta létre a Füvesítsünk együtt! Facebook csoportot, melynek mára 32,862 tagja számít a szakértő tanácsaira.

A velem dolgozó kerttulajdonosok 99.9%-ban áttértek a LOVOGREEN-re. Szemmel látható ugyanis a hatása. Én a LOVOGREEN-nel értem el azt az eredményt, amit elvárok egy fűtől. Minimum 2 hónapos és egyenletes hatástartamot, amivel a szép pázsit kevesebb feladatot jelent akár kezdőként is a gyeptelepítésben.”

De hogyan képes leegyszerűsíteni a kertészek dolgát a LOVOGREEN gyeptrágya?

Erdélyi Zsolt szerint, a LOVOGREEN gyeptrágya ma pontosan azt nyújtja, amire a kerttulajdonosoknak és a növényeknek szüksége van.

„Szerettem volna elkerülni a hagyományos tápanyagokra jellemző lökésszerű tápanyaghatást, amikor a növény tápanyagbőség és kiéhezés között ingázik. A LOVOGREEN szabályozott tápanyag-feltáródása 8 héten át képes táplálni a pázsitot. Ez főleg a nyári időszakban billentette a mérleget az állandó táplálást biztosító szabályozott műtrágya javára, hiszen a rendkívüli forróság a pázsitot is próbára tette. Légköri aszály idején a legfontosabb az állandó káliumpótlás a növényeknek, ez biztosítja ugyanis a jó vízháztartást, a rugalmas szöveteket, amikkel a növények leküzdhetik a stresszt. A LOVOGREEN-ben ezt a zöld szín megőrzését és a fotoszintézis fenntartását erősítő magnézium is kiegészíti, ami azért is fontos, mert a pázsit akkor tölti be funkcióját, ha szép.”–  meséli Erdélyi Zsolt gyepszakértő.

Hogyan lesz a makulátlan pázsit egyszerűbb feladat a LOVOGREEN-nel?

Az újító szemlélettel megalkotott LOVOGREEN gyepműtrágyák számos erősséget egyesítenek, hogy előzetes tudás nélkül is mélyzöld gyepszőnyeget teremthessünk udvarunkban, sportpályán vagy épp közparkokban. A hagyományos gyeptápanyagok kimosódásra hajlamos nitrátos nitrogén tápelemformája helyett a LOVOGREEN karbamid-formaldehiddel szabályozott karbamid-nitrogén formában tárolja a növényi növekedés motorját jelentő tápelemet. Ez azt jelenti, hogy míg más tápanyag hatékonysága rendszeres öntözés vagy nagyobb esőzések következtében lecsökken, a LOVOGREEN tovább ápolja a gyepet, akár egy kitartó kertész.

Ehhez:

A gyeptrágyákkal akár 1-3 kijuttatás elég lehet a gyepszőnyeg maradéktalan táplálásához egész szezonban.

titaN nitrogéngyűjtő baktérium-készítmény: zöld termék, amivel még zöldebb a gyep!

A kertgondozás kapcsán Erdélyi Zsolt nem várt segítségre lelt az extrém időjárás és az azzal járó növényi betegségek leküzdése terén. Az IKR Agrár kínálta 100%-ban természetes titaN eredetileg szántóföldi felhasználásra megalkotott növényi szimbiotikum, ugyanis a gyepápolás terén is sikeresen mutatkozott be.

A készítményben nitrogénmegkötő Bacillus mojavensis baktériumok hazai viszonyokhoz ideális KN32-es törzsét találni, a kijuttatás után ezek lépnek kölcsönösen előnyös szimbiózisba a növényekkel a gyökérzeten keresztül. A növény táplálja a baktériumokat, cserében a baktériumok javítják annak tápanyag ellátottságát és immunizálják a növényi szervezetet, akár az embereknél a vakcinák. A titaN baktériumainak legfontosabb jótéteménye az ingyenes nitrogénforrás a gyepnek, a baktériumok ugyanis megkötik a légköri nitrogént, de egyúttal plusz nedvességet és a talaj amúgy lekötött foszfortartalmát is elérhetővé teszik. A baktériumok ugyanis ezeket felveszik, majd életciklusok lejárta után ezt leadják a növények számára felvehető formában.

Tavaly ősztől kezdtük el használni a titaN-t a gyepápolásban, a tesztfelület nagyjából fél futballpályát, 3000 m2ert fedett le. A készítményt itt oldatként permetezve alkalmaztuk, 10 grammot kijuttatva 100 m2-re, 10 liter vízben feloldva. Az eredmény magáért beszélt. A titaN-t egyik nap kipermeteztük, másik nap adunk egy locsolást a területnek, hogy megelőzzünk bármilyen perzselést. Ami szembeötlő, hogy a kezelés látványosan zöldíti a pázsitot, az ugyanis a légkörből extra ingyenes nitrogénhez és a talajból a kötött foszforhoz is hozzáfér. A hasznos baktériumok ráadásul olyan gyakori pázsitbetegségeket is megelőznek, mint a Fuzárium és a Pítium.” – hangsúlyozza Erdélyi Zsolt.

IKR Agrár gyep-technológia: bajnokszemmel is szép pázsit, egyszerűbben!

Az IKR Agrár gyepápolási technológiája egy olyan magyar család kertjében is lerövidítette a szép pázsithoz vezető utat, ahol nem mindennapi elvárásoknak kell megfelelnie a gyepszőnyegnek. Ez Vincze Ottó profi válogatott futballista és Görbicz Anita világbajnoki ezüstérmes, ötszörös BL győztes kézilabdázó kertje, ahol Erdélyi Zsolt tanácsai és a LOVOGREEN gyeptrágya alkalmazása egy hosszas kísérletezésre tett pontot. A pázsit esetében ugyanis gyomosodás, túllocsolás miatti problémák is rontották korábban az összhatást, ma már az IKR Agrár tápanyagokkal, szaktanáccsal mindez a múlt.

„Szeretjük a fű illatát, a látványt, büszke vagyok rá amikor megdicsérik a barátaink, főleg, hogy ma már a pázsit a saját munkámnak köszönhetően mutatós. Az otthon számunkra a harmóniát, a biztonságot, nyugalmat, a családot jelenti, szeretjük az otthonunkat egyensúlyban tartani, és ebbe beletartozik a közvetlen környezetünk is. Volt egy telek részünk, ami rendezetlen volt az adottságaiból kifolyólag, ezért nekifutottunk ennek a kihívásnak. Nagyon örülök, hogy így döntöttünk, hiszen láttam a pozitív folyamatokat, amin végighaladt a pázsitunk, köszönhetően Erdélyi Zsolt segítségének és a LOVOGREEN-nek, ami kiváló gyeptrágyának bizonyult, leegyszerűsítette a teendőket.” – meséli Vincze Ottó kertjükkel kapcsolatban.

Robotfűnyíró a kertben: a technológia képes helyettünk dolgozni – és a műtrágya is jobban hasznosul!

Fontos, hogy a kert ne csak munka forrását jelentse, kerttulajdonosként élvezni is tudjuk szépségeit. Ehhez az IKR Agrár tápanyagokhoz hasonlóan érdemes jobb technológiát választani a gépesítés terén is, hiszen ahol lehet dolgozzon helyettünk a technika. Az IKR Agrár kísérletei során ezen a téren is igyekezett megbízható alternatívát kínálni a kerttulajdonosoknak, így került a látókörükbe az ANDL Kft.-n keresztül a Husqvarna Automower 305-ös robotfűnyírója, amit Vincze Ottó és Görbicz Anita kertjében is sikeresen telepítettek.

„Felgyorsult a világ és a kerttulajdonosok bár szeretnének szép pázsitot, nincs elég szabadidejük a szakszerű karbantartási munkákra. A robotfűnyíró erre kínál kényelmes megoldást. Folyamatosan dolgozik, hogy a pázsit ideális 3-4 centiméteres magassága állandó legyen. A tapasztalat szerint ez az állandó gondozás segíti az olyan tápanyagok hasznosulását is, mint a LOVOGREEN.

Mélyzöld, tömött pázsit egyszerűbb ápolási munkákkal? Bízza a tápanyag-utánpótlás feladatát a LOVOGREEN hosszú hatóidejű, szabályozott hatású szilárd műtrágyáira!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?