Veszélyben a magyar napraforgó: csak így menthető meg a termés

Veszélyben a magyar napraforgó: csak így menthető meg a termés

agrarszektor.hu
Már régóta nem volt olyan időjárás a napraforgó virágzásakor, mint amilyen most tapasztalható. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gazdák a megfelelő módon védjék a növényeiket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A normál vetésidőben elvetett napraforgó-állományok a virágzás fázisában vannak, a tányérok most érik el végleges méretüket, és lassan lefelé fordulnak. A növények fejlődése a kedvező időjárásnak köszönhetően nagyon gyors, az állományok magasak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A regulátorozott növények méretbeli különbsége jól látható, így ezek az állományok biztosan alkalmasak a hidas permetezőkkel való kezeléshez.

A csapadékos, párás időjárás és az időszakosan nedves növények a 20 Celsius-fok fölötti hőmérséklettel párosulva ideális környezetet teremtenek a növénypatogén gombák számára. Ez a környezet segíti a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum), a fekete szárfoltosság (Leptosphaeria lindquistii), az alternária (Alternaria helianthi és A. helianticifiens) levélen, száron, és tányéron megjelenő fertőzésének megjelenését, és még számos egyéb károsító gomba kifejlődését. A napraforgó legnagyobb termésveszteségét a tányéron fellépő, rothadást okozó gombás betegségek idézhetik elő. A jelenlegi időjárás pedig kifejezetten alkalmas ezeknek a gombáknak a fertőzéséhez, felszaporodásához.

Éppen ezért itt az idő a napraforgó tányérvédelmére! Ezzel a védekezéssel el lehet érni azt, hogy a napraforgótermés biztonságban legyen a betakarításig. Amikor a termést szeretné megvédeni az ember, akkor a lebókoló tányér hátuljára kell a gombaölő szert preventív jelleggel kijuttatni, ahonnan a betegségek az esetek nagy százalékában kiindulnak. További kockázatot jelentenek a viharok, jégverések által okozott sebzések, melyek fertőzési kaput nyitnak a kórokozóknak. Ilyen esetben is hasznos a gombaölő szeres védekezés elvégzése.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?