Tragikus a helyzet Bulgáriában: sok gyümölcstermelő végleg feladta a harcot

Tragikus a helyzet Bulgáriában: sok gyümölcstermelő végleg feladta a harcot

agrarszektor.hu
A tavaszi fagyok és a jégesők miatt idén a bolgár gyümölcstermés volumene akár 70-80%-kal is visszaeshet. A helyzet annyira súlyos Bulgáriában, hogy sok termelő már eladásra kínálja az ültetvényét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tragikus állapotokról számolt be a bolgár gyümölcstermesztők jelentős részét tömörítő Union of Danube Fruit Growers elmöke, Nikolaj Kolev. A tavaszi fagyok és a június-júliusi jégkárok miatt olyan súlyos a helyzet, hogy állami beavatkozásra lenne szükség, mivel a gazdák többsége a jövő évi termés előkészítését sem fogja tudni biztosítani - olvasható a FruitVeB oldalán. Különösen nagy a baj Dél-Kelet és Észak-Bulgáriában, ahol a cseresznye, az őszibarack és a körte nagy része is elfagyott az idén. Betakarítás gyakorlatilag nem is folyik, nincs mit leszedni a fákról, és már most látszik, hogy a hazai gyümölcságazat nem lesz képes ellátni az országot hazai termésű áruval.

Nem véletlen, hogy a bolgár boltok tele vannak importáruval, főleg a görög őszibarack és nektarin beáramlása jelentős. A gyümölcsfélék átvételi árai emelkedtek ugyan, de mivel nincs mit átvenni, a gazdákat ez kevéssé kompenzálja a terméskiesésért. Az Agrozona értesülései szerint sokan árulják ültetvényeiket, de amíg vevőre találnak, addig is reménykednek az állami segítségnyújtásban. A szorult helyzetben különösen rosszul jön még az is, hogy az agrártámogatások egységes kérelmeinek rendszerét megvariálták az idén, és igen sok gazda nem tudta megfelelően kitölteni a kérvényezési űrlapokat, így ezek a támogatások is késni fognak. A bolgár gyümölcstermő terület körülbelül 65 ezer hektár, jó években a 225 ezer tonna körüli össztermés 70%-át a szilva (60 ezer tonna körül), a cseresznye (50 ezer tonna) és az alma (45 ezer tonna) adja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?