Itt a friss előrejelzés: így mossa el az eső a brutális hőséget

Itt a friss előrejelzés: így mossa el az eső a brutális hőséget

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban száraz, forró időjárás gyorsította nyári kapás növényeik érését. Számottevő csapadék csak kevés helyen hullott, így a talajok nedvességtartalma jelentősen csökkent, az Alföldön napról-napra növekedett a nyárvégi aszállyal sújtott terület nagysága. A változást hozó hullámzó frontrendszer azonban már elérte Magyarországot, estétől a Dunántúlon, majd holnaptól országszerte többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra, és jelentősen enyhül a meleg is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt héten forró, nagyrészt száraz idő uralkodott hazánkban, számottevő záporok, zivatarok szerdán valamint a Dunántúl északi felén péntek hajnalban alakultak ki, de az ezekből hullott csapadék csak kevés helyen haladta meg a 10 mm-t, az ország nagy részén pedig egyáltalán nem esett - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege is 10-25 mm hiányt mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest az ország nagy részén, az átlagosnál több csak az Alföld nyugati-délnyugati részén, a Mecsekben és a Balaton keleti medencéjének környékén esett.

5 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 26-ig (mm)
5 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 26-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 27-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 27-ig (mm)

A talajok sokat veszítettek nedvességtartalmukból az elmúlt egy hét során, jelentősen nőtt a nyárvégi aszály által érintett területek nagysága. A felső 20 cm-es talajrétegben van még leginkább nedvesség, a középső és a fél méternél mélyebb rétegek főként az Alföldön nagy területen kritikusan szárazak.

Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 27-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 27-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 27-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 27-én (%)
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 27-én (%)
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. augusztus 27-én (%)

Az átlaghőmérséklet 4-7 fokkal alakult magasabban az ilyenkor szokásosnál azzal együtt is, hogy egy szerdán átvonult gyenge hidegfront átmenetileg pár fokkal mérsékelte a forróságot. A hőség vasárnap érte el tetőfokát, mikor az idei nyár legmelegebb napján az Alföld nagy részén 37-39 fok közé forrósodott a levegő, de a hét többi napján is országszerte 33 fok fölötti maximum értékek voltak jellemzőek, és hajnalonként is csak 18-21 fok közé hűlt le a levegő.

Az elmúlt öt nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 27-ig (Celsius-fok)
Az elmúlt öt nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 27-ig (Celsius-fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. augusztus 27-én (Celsius-fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. augusztus 27-én (Celsius-fok)

A kukorica és napraforgó érését segítette az augusztus végi hőhullám. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a növényeknek, többnyire még mindig az akkor lehullott esőből táplálkoznak. Ha van nedvesség a talajban, akkor a kukorica bírja, sőt, szereti a meleget, így sokfelé igen szépen fejlettek a viaszérés állapotában járó állományok. Miskolc környékén nagyrészt még zöldek a táblák, de már elkezdődött a levelek száradása. A napraforgó a citromérés állapotában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok. A repce vetése is elkezdődött már, a magágy előkészítése még többnyire jó nedvességviszonyok közt történt, a következő napok csapadéka azonban jól fog jönni az azóta egyre szárazabbá vált talajnak.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek az augusztus első felére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban már csökken az index értéke, a nyári növények zöld tömege veszít mennyiségéből, miközben a tarlók a hónap eleji esők hatására sokfelé kizöldültek. Az anomália térképen a vörös foltok (ahol a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke) egyik oka a vetésforgóban keresendő, nagyobb volt az őszi vetések vetésterülete, a másik pedig az, hogy az Alföld déli és középső területein sokfelé kevés csapadék hullott július végéig, és ezt megsínylette a vegetáció is. Az ország nagy részén azonban még mindig nagyobb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1200 és 1380 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg: a tavalyi évhez képest mintegy 90-140 foknap a hiány. A sokéves átlaghoz képest azonban az idén először jelent meg nagyobb területre kiterjedő pozitív anomália, ami most 10-50 foknap közötti, de az ország nagyobb részén továbbra is hiány van, ami csökkenő tendenciát mutat, jelenleg 10-40 foknap közötti. Mindez azt jelenti, hogy a növények „utolérték magukat”, az érés fázisa már a szokásos időpont körül történik.

A folytatásban enyhül a hőség, és változékonyabbra fordul az időjárás. A hét első felében egy hullámzó frontrendszer lesz Magyarország fölött, melynek hatására több felhőre és csapadékra is lehet számítani. Hétfő estétől főként a Dunántúlon és a középső országrészben várhatóak záporok, zivatarok, melyek kedd reggeltől a keleti országrészre is átterjednek. Kedden és szerdán többfelé, csütörtökön főként északkeleten várható eső, zápor, zivatar. Összességében 5-15 mm közötti mennyiség valószínű, de foltokban ennél jóval több is eshet, és lesznek helyek, melyek kimaradnak a csapadékból. Keddtől a hőmérséklet is nagyobb területen visszaesik, a 30 fok fölötti értékek már csak a keleti, északkeleti országrészre lesznek jellemzők, máshol mindössze 24-29 fokot mérhetünk. Szerdán is a keleti országrész marad a melegebb, ott 26-30, míg nyugaton 22-25 fok köré melegszik a levegő. Csütörtöktől lassú melegedés kezdődik, a hét második felében napos, száraz, mérsékelten meleg időre van kilátás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?