Lábaink előtt hever az igazi kincs: aranyat ér, csak össze kell gyűjteni

Lábaink előtt hever az igazi kincs: aranyat ér, csak össze kell gyűjteni

agrarszektor.hu
Most már letagadhatatlanul és visszavonhatatlanul itt az ősz, azt azonban sokan nem is tudják, hogy már egy kirándulás alatt összegyűjthetnek több ezer forint "zsebpénzt" is, ami bárkinek jól jöhet a konyhára. Már lehet szüretelni a csipkebogyót, a vadgesztenyét, a kökényt és a bodza bogyóját, amiért akár nagyobb összeg is ütheti a markát annak, aki ügyesen gyűjtöget. A HelloVidék összeszedte, mely termésért mennyi extra pénzt kaphat az ember.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vadgesztenye

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya vadgesztenyét választotta az év gyógynövényének 2023-ban. A vadgesztenye, másnéven bokrétafa, lógesztenye a Balkán térségben, Elő-Ázsiában honos lombhullató fa. Magyarországon és Európa többi részén dísznövényként ültetett díszfa, kertek, parkok kedvelt növénye, gyakori útsorfa. Közismert növény köszönhetően díszítő, jellegzetes lombjának és virágának a tavaszi időszakban, valamint barna, dió méretű fehér köldökfoltos magjainak, ami a gyermekek kedvence. Gyógyászati alkalmazása nem új keletű: régebben a növény magját, levelét, kérgét is használták a népi gyógyászatban, ma jellemzően a vadgesztenye magja szolgál gyógynövényes készítmények alapanyagául. Hazánkban a vadgesztenye gyűjtött gyógynövény, és bár gyűjtése az utóbbi években főként nemzetközi piaci trendek miatt stagnál, még így is a legfontosabb gyűjtött fajok közé tartozik.

Hogyan gyűjthető?

Vadgesztenyét a forgalmas utaktól távoli, nem szennyezett parkokban, kertekben található fákról lehet gyűjteni, külön gyógynövény-előállításra létesített állományai nincsenek. A vadgesztenye magja ősszel gyűjthető a tüskés burka nélkül. Fontos, hogy akár szabadban is, de mindenképp fedett helyen kell kiszárítani. Csak a frissen lehullott magokat szabad összeszedni, a már napok óta földön heverő magok nem alkalmasak további feldolgozásra. A vadgesztenye kérgét tavasszal a fiatal ágakról gyűjtik. A leveleket pedig virágzás után, nyár elején szedik, amikor már teljesen kifejlődtek. A leveleket szárítókereten vékony rétegben kiterítve kell szárítani, miután a hibás, beteg leveleket eltávolította az ember. Aki gyűjtene egy kis pénzt, annak irány az erdő, hiszen néhány kiló árából több ezer forint is összejöhet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 657 Ft/kg volt a vadgesztenye felvásárlási ára.

Csipkebogyó

Magas C-vitamin tartalmánál fogva erősítő, „roboráló” hatású gyógynövényünk a csipkebogyó is, mely tulajdonképpen a vadrózsa-félék termése. B-vitaminokat, színanyagokat, gyümölcssavat, cukrot és cserzőanyagot is tartalmaznak érett, piros termései. Vitaminpótlásra, a napi ajánlott bevitel fedezésére használható a megfázásos, fertőzéses téli időszakban. Fogyasztása önmagában és más gyógynövényekkel - például hibiszkusszal - tea formájában, vagy étrend-kiegészítő, vitamin készítmény formájában ajánlott. Kellemes íze miatt az élelmiszeripar is használja, azonban csak a hőkezelés nélkül készült csipkebogyó készítményeket javasolt fogyasztani vitaminpótlás céljából, mivel hatóanyaga, a C-vitamin, hőérzékeny. Teaként alkalmazva ezért nem forrázatot, hanem hideg vizes kivonatot kell készíteni a csipkebogyó húsából: azt szobahőmérsékletű vízzel leöntve, 5-10 órán át hagyni kell állni, majd szűrés után lehet fogyasztani. Az adagolásával viszont figyelni kell, mert nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatása lehet.

Hogyan gyűjthető?

Jelentős mennyiségű bogyót már a második, harmadik évben is lehet szedni. A legkorábbi fajok már augusztus végén érnek, de a legtöbb szeptember közepétől szedhető. A mondás, mely szerint akkor kell szedni, ha már megcsípte a dér, valójában téves, hiszen akkorra a gyümölcs már túlérett, puha a húsa és jelentősen csökken a C-vitamin tartalma. A teljesen érett, még kemény bogyókat érdemes leszedni, majd szárítani. A frissen szedett termés nem tárolható huzamosabb ideig, sem zsákokban sem halmokban, mert rövid idő alatt bemelegszik, ezért tiszta, portalan, huzatos, helyen ki kell teríteni és természetes vagy mesterséges úton megszárítani. A csipkebogyó felvásárlási ára korábban 150-200 Ft/kg volt, idén már több gyüjtögetős Facebook-csoportban is azt lehetett látni, hogy 270-300 Ft/kg áron vásárolták fel.

Kökény

A kökény, vagy ahogy bizonyos helyeken hívják, ekeakadály, boronafa, koronafa, kökönye, tövisfa, kökényszilva vagy zabszilva erdőszegélyek, cserjés mezsgyék, bozótok, mezőgazdasági területek határán előforduló, Magyarországon közönséges cserje. 1-2 méter magasra nő meg, ágai elágazóak, rajtuk jellegzetes szúrós ágtövis található. Leveleik 2-3 hosszúak, rövid nyelűek, tojásdad alakúak, szélük fűrészes. Virágait kora tavasszal, lombfakadás előtt nyitja, színük hófehér. Gyümölcse kerek 1-1,5 cm átmérőjű kékes, hamvas felületű csonthéjas termés, húsa zöld színű, íze fanyar, savanykás. Gyógynövényként tavasszal gyűjtött virágai és ősszel szedett termései miatt használják. Értékes hatóanyagai eltérőek a növényrészekben: a virágok flavonoidokat, procianidineket tartalmaznak, a termések ezzel szemben cserzőanyagokat, C-vitamint, cukrot, pektint, szerves savakat és festékanyagokat.

Hogyan gyűjthető?

A kökény termésének gyűjtésének ideje ősszel jön el. Az optimális időpont ehhez az időjárás függvényében változik, meg kell várni vele az első fagyokat, hogy a dér megcsípje bogyókat. Ekkor a termések fanyarsága csökken, enyhén édeskéssé válnak és megpuhulnak. Begyűjtés után a termések aszalókban száríthatók, vagy további feldolgozásra használhatóak: likőr, kocsonya, befőtt, mártás, dzsem és gyümölcsbor is készülhet a kökény termésből. Felvásárlási ára 150 Ft/kg körül alakul, így ebből jóval többet kell gyűjtenie annak, aki egy kis plusz pénzt szeretne keresni.

Bodza bogyó

Augusztus végén, szeptember elején érik a különleges bodzabogyó, azonban a termést jóval ritkábban gyűjtjük, mint a bodzabokor illatos, fehér virágait - pedig nem kevésbé értékes alapanyagról van szó. A bodzával kapcsolatban az az egyik leggyakoribb fogyasztói kérdés, hogy ehető-e a bodzabogyó, hiszen gyakran hallható, hogy a bokorról leszedett bodzabogyó mérgező, nem szabad megenni. Nos, a bodzabogyó valóban az enyhén mérgező növények közé tartozik, azonban ez csak a nyers gyümölcsökre igaz. A hőkezelésen átesett bogyók nem csak, hogy ehetőek, de rendkívül finomak és egészségesek is, aromái semmilyen más gyümölcshöz nem hasonlíthatók. A termés gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminokban, vasban (javallják fogyasztását vashiány esetén is), kalciumban, foszforban és káliumban, emellett nagymennyiségű antioxidánshoz juthat az ember a fogyasztásukkal, amelyek segítenek felvenni a harcot a sejtoxidációval szemben.

Hogyan gyűjthető?

Mielőtt nekifogna valaki a kertben lévő bodzából befőzni, jó, ha tudja, hogy a bodzabogyók különleges bánásmódot igényelnek. Ahogy a fentebb is ki lett emelve, a bodzabogyó nyersen mérgező, éppen ezért a bogyószedés idején fokozott figyelmet kell fordítani a gyermekekre, nehogy elfogyasszák a nyers terméseket! Szintén fontos alapszabály, hogy csak az érett, kékes-lilás-bordós-feketés színű bogyókat szabad leszedni; a még éretlen, piros vagy zöld bogyók mérgezőek! Mielőtt gyűjteni indulna az ember, érdemes utánanéznie a gyalogbodzának, a fekete bodza mérgező rokonának is, nehogy összetévessze őket (a fekete bodza termése lefelé lóg, a gyalog bodzáé felfelé áll, illetve míg a fekete bodza fás szárú cserje, addig a gyalogbodza lágyszárú növény). A bodza bogyó felvásárlási ára 80-100 Ft/kg között van jelenleg.

Hol gyűjthet az ember szabadon, és hol nem?

Fontos, hogy az ember tisztában legyen azzal is, hogy a polgári törvénykönyv szerint a gyűjtésre alkalmas terület tulajdonosát megilleti a birtoklás, a használat és a hasznok szedése, valamint a rendelkezés lehetősége. Amint azt a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács is megírta,

a használat és a hasznok szedésének jogából következik egyebek között az is, hogy az adott területen található gyógynövény (vadgyümölcs, gomba is) a terület tulajdonosáé. A rendelkezési jog alapján a tulajdonos a föld birtoklását, használatát, a hasznok szedésének a jogát teljesen, illetve korlátok között átengedheti. A gyűjtéssel hasznosított terület és a gyűjtés időpontja kapcsán a polgári törvénykönyv, a természetvédelmi, valamint a helyi rendelkezések irányadók. A vadon termő gyógynövény gyűjtése erdei haszonvétel. A gyűjtésre alkalmas erdei tisztások, erdőszélek is a gyűjtés helyének részét képezik.

Viszont vigyázni kell, mert a közterületek is magánterületek!

Saját tulajdonú területen kívül az állami erdőkben tehát szabadon gyűjtögethet az ember, de korántsem mértéktelenül! A közterületek is magánterületek, hiszen az önkormányzat tulajdonát képzik, így ott az önkormányzat megfelelő szerve adja ki az engedélyt. Arról, hogy erdők magántulajdonúak, mindenki saját környezetében tájékozódhat. Nagy segítséget jelenthet ehhez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti adatbázisa, amelyben az adott terület tulajdonviszonyairól és a védettségről is lehet tájékozódni.

Mekkora mennyiséget lehet szabadon gyűjteni?

Összességében, az egyéni szükségletnek személyenként és naponta legfeljebb: 2 kg gomba, 2 kg vadgyümölcs és 2 kg gyógynövény gyűjtése minősül. Fontos kitétel azonban, hogy kizárólag csak egyéni szükségletre szabad gombát, vadgyümölcsöt, illetőleg gyógynövényt gyűjteni, ez kereskedelmi forgalomba az nem hozható!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?