Igazi csodaszer terem a magyar földeken: rengeteg van belőle, mégis alig esszük

Igazi csodaszer terem a magyar földeken: rengeteg van belőle, mégis alig esszük

agrarszektor.hu
November közepétől indult el a torma betakarítása, ezzel együtt pedig a növény értékesítése és feldolgozása is. És bár Magyarország igazi tormanagyhatalomnak számít, a hazai fogyasztás egyelőre még csekély. A termelők szorgosan keresik a torma helyét a magyar élelmiszer-feldolgozásban, illetve a gyógyászati - beleértve az állatgyógyászati - felhasználás lehetőségeit is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Keveset tudunk még a torma népegészségügyi jelentőségéről, pedig a hideg beköszöntével igazi társunk lehet a megelőzésben. A magyar orvoslásban korábban gyógyszerként szerepelt a torma és az életerő jelképeként tartották számon: korábbról ismert, hogy az egyik legfőbb népi kezelési módszer volt a vashiányos vérszegénységben, a skorbut (C-vitamin-hiánybetegség) leküzdésében - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A tormát ugyanis gyógy- és fűszernövényként a magyarok terjesztették el Európában. Számos jótékony összetevője van, mely támogatja az immunrendszerünk normál működését. Ilyenek például a mustárolaj (antioxidáns, antibiotikus - baktériumölő és gátló - hatás), a szinigrin (sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatás), a glukonnaszturcin (légutak irritációja ellen, szívizom egészsége érdekében kifejtett hatás), a flavonok (immunerősítő, asztmaellenes, antivirális, májvédő hatás), valamint jelentős a kálium-, kalcium-, magnézium-, kén- és foszfortartalma, illetve az egyik legnagyobb koncentrációjú C-vitamin forrásunk.

A torma ezen összetevők ismeretében számtalan gyógyító hatással bír. Ezek közül néhány:

  • véd a légúti megbetegedések, a nátha, asztma, mandulagyulladás, illetve köhögéssel járó egyéb megbetegedések ellen,
  • lázcsökkentő, izzasztó, méregtelenítő, vizelethajtó hatással is bír, így védelmet nyújt a különböző húgyúti megbetegedések és a vesekő, epekő ellen,
  • fájdalomcsillapító hatású, kiemelten hatékony az idegi fájdalom csillapító hatása, de sikeresen alkalmazható menstruációs és bélgörcsök ellen is,
  • reuma és köszvény gyógyításában is van szerepe,
  • emésztőszervi megbetegedések esetén kiválóan alkalmazható, sőt, gyomorrontás esetén is ajánlatos,
  • folyamatos fogyasztása csökkenti a vér koleszterint, tisztítja az érrendszert, ezzel fontos szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védekezésnél,
  • valamint javítja a nyirokkeringést fokozza a méregtelenítést.

A tormát a felsoroltak szerint mind megelőzésre, mind gyógyításra lehet használni, de talán a szemléletváltáshoz fontos lenne, hogy elsődlegesen a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Ahogy Dr. Felszeghi Sára, a Miskolci Egyetem egyetemi docense, egyben vezető főorvosa még a nyár végi I. Újlétai torma napon fogalmazott: ma a halálozások körülbelül 51%-a úgy következik be, hogy nemhogy abban meghalni, de azt elkapni sem kellene: ebből is látszik sajnos, hogy szükség lenne az immunerősítésre, ez az úgynevezett "primer prevenció", amire a torma felettébb alkalmas lenne. A szakember szerint a növényt emellett a betegségek korai felismerése esetében mint természetes "kezelőszert", ugyancsak kiválóan lehetne alkalmazni, ez pedig az ún. "secunder precenció" lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02