Igazi csodaszer terem a magyar földeken: rengeteg van belőle, mégis alig esszük

Igazi csodaszer terem a magyar földeken: rengeteg van belőle, mégis alig esszük

agrarszektor.hu
November közepétől indult el a torma betakarítása, ezzel együtt pedig a növény értékesítése és feldolgozása is. És bár Magyarország igazi tormanagyhatalomnak számít, a hazai fogyasztás egyelőre még csekély. A termelők szorgosan keresik a torma helyét a magyar élelmiszer-feldolgozásban, illetve a gyógyászati - beleértve az állatgyógyászati - felhasználás lehetőségeit is.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Keveset tudunk még a torma népegészségügyi jelentőségéről, pedig a hideg beköszöntével igazi társunk lehet a megelőzésben. A magyar orvoslásban korábban gyógyszerként szerepelt a torma és az életerő jelképeként tartották számon: korábbról ismert, hogy az egyik legfőbb népi kezelési módszer volt a vashiányos vérszegénységben, a skorbut (C-vitamin-hiánybetegség) leküzdésében - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A tormát ugyanis gyógy- és fűszernövényként a magyarok terjesztették el Európában. Számos jótékony összetevője van, mely támogatja az immunrendszerünk normál működését. Ilyenek például a mustárolaj (antioxidáns, antibiotikus - baktériumölő és gátló - hatás), a szinigrin (sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatás), a glukonnaszturcin (légutak irritációja ellen, szívizom egészsége érdekében kifejtett hatás), a flavonok (immunerősítő, asztmaellenes, antivirális, májvédő hatás), valamint jelentős a kálium-, kalcium-, magnézium-, kén- és foszfortartalma, illetve az egyik legnagyobb koncentrációjú C-vitamin forrásunk.

A torma ezen összetevők ismeretében számtalan gyógyító hatással bír. Ezek közül néhány:

  • véd a légúti megbetegedések, a nátha, asztma, mandulagyulladás, illetve köhögéssel járó egyéb megbetegedések ellen,
  • lázcsökkentő, izzasztó, méregtelenítő, vizelethajtó hatással is bír, így védelmet nyújt a különböző húgyúti megbetegedések és a vesekő, epekő ellen,
  • fájdalomcsillapító hatású, kiemelten hatékony az idegi fájdalom csillapító hatása, de sikeresen alkalmazható menstruációs és bélgörcsök ellen is,
  • reuma és köszvény gyógyításában is van szerepe,
  • emésztőszervi megbetegedések esetén kiválóan alkalmazható, sőt, gyomorrontás esetén is ajánlatos,
  • folyamatos fogyasztása csökkenti a vér koleszterint, tisztítja az érrendszert, ezzel fontos szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védekezésnél,
  • valamint javítja a nyirokkeringést fokozza a méregtelenítést.

A tormát a felsoroltak szerint mind megelőzésre, mind gyógyításra lehet használni, de talán a szemléletváltáshoz fontos lenne, hogy elsődlegesen a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Ahogy Dr. Felszeghi Sára, a Miskolci Egyetem egyetemi docense, egyben vezető főorvosa még a nyár végi I. Újlétai torma napon fogalmazott: ma a halálozások körülbelül 51%-a úgy következik be, hogy nemhogy abban meghalni, de azt elkapni sem kellene: ebből is látszik sajnos, hogy szükség lenne az immunerősítésre, ez az úgynevezett "primer prevenció", amire a torma felettébb alkalmas lenne. A szakember szerint a növényt emellett a betegségek korai felismerése esetében mint természetes "kezelőszert", ugyancsak kiválóan lehetne alkalmazni, ez pedig az ún. "secunder precenció" lenne.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03